Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 5

Lege Artis Medicinae

2015. JÚLIUS 20.

Bosszú ecsettel és vászonnal - Egy tehetséges nőfestő kálváriája

GEREVICH József

Amikor Holofernész asszír hadvezér megtámadta Kánaánt az időszámítás előtti 6. században, a zsidóknak egyre kevesebb esélyük maradt a túlélésre. Holofernész halálra akarta szomjaztatni a zsidókat azzal, hogy elfoglalta az ivóvizek forrásait. Ekkor Judit, egy bátor és szépséges özvegy megígérte honfitársainak, hogy megmenti őket. Legszebb ruháját felöltve felkereste Holofernész táborát. A hadvezér szeme megakadt a gyönyörű nőn, és magához hívta mulatni. Amikor Holofernész magatehetetlenné vált... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1994. MÁRCIUS 20.

Dementia 1993: aktualitások, határterületi kérdések

TARISKA Péter

Az elmúlt évtizedben az Európa-szerte végzett széles körű epidemiológiai vizsgálatok nyomán fontos metodikai konvenciók születtek. Ezek fontos elemei: a kétfázisú szűrés, a minta megfelelő nagysága (minimum 4000 fő), összetételének arányossága, a két különböző időpontban végzett vizsgálat és a módszerek egységesítése. A dementia incidenciája a 60-64 éves korcsoportban 1%, az arány ötévenként körülbelül megkétszereződik. A kockázati tényezők között Alzheimer-dementia (AD) esetén érdekes újabb... tovább »

Lege Artis Medicinae

1993. MÁRCIUS 31.

Elfogadva és elutasítva

KRASZNAI Éva

Amikor egy törvényt a Magyar Közlönyben lapozgatva próbál megérteni a jámbor olvasó, megtud hatja, hogy mi lesz a jövőbeni szabályozás. Arról azonban igen ritkán szerez tudomást, hogy mi nem született meg. Ezekről a képviselői módosító indítványokat lapozgatva, a bizottsági ülések vitáit hallgatva kaphatunk képet. Mint majd látjuk, sok esetben – főleg az ellenzék oldaláról – a kormányétól elütő koncepció jegyében, máskor szakmai megfontolásból, egyéni ötlettől vezérelve születik meg egy-egy... tovább »

Lege Artis Medicinae

1992. DECEMBER 23.

A kolostori medicina

KAPRONCZAY Károly

Amikor az egyházak napjainkban régi feladataik teljesítésének formáit keresik, az 1950-ben betiltott intézményeiket élesztik újjá az oktatás, az egészségügy és az elesettek gondozása területén, ideje, hogy a gyökereket felidézzük.

Ideggyógyászati Szemle

1975. AUGUSZTUS 01.

Patkányagy GABA-tartalmának változása Hibernal hatására

FEKETE Istvánné, FEKETE István

A gammaaminovajsav (GABA) anyagcsere vizsgálata az utóbbi évek biokémiai kutatásainak egyik központi témája. Még néhány évvel ezelőtt úgy hitték, hogy a GABA kizárólag a központi idegrendszer neuronjaiban fordul elő. Ez a nézet a legújabb mérési adatok alapján megdőlt [l, 2, 3, 4]. A GABA anyagcsere shuntként kapcsolódik a Szentgyörgyi-Krebs féle oxidációs ciklushoz. A GABA shuntön keresztül bonyolódik le a központi idegrendszeri oxidációs folyamatok jelentős része. Brand és Ohappel mérései... tovább »