Részletes keresés

Kérjük, állítsa be a paramétereket!


 

Találatok száma: 8

Hivatásunk

2017. MÁJUS 10.

Ételallergiák, ételintoleranciák IV. - ritkábban előforduló kórok

A sorozat zárásaként szeretnék röviden néhány szót ejteni ritkábban előforduló allergiás megbetegedésekről is a teljesség igénye nélkül, melyek diétás kezelése - komoly és súlyos következményeik miatt - feltétlenül dietetikus segítségét igénylik. Ezen diétáknál az étrend tisztázása összetett kérdés, nem elegendő egy lista megadása a kerülendő élelmiszerekről. Jelen cikkemben épp ezért nem térek ki a fogyasztható/nem fogyasztható termékek felsorolására, hanem inkább a kórállapotok precíz étrendi... tovább »

Hivatásunk

2016. AUGUSZTUS 30.

Ételallergiák, intoleranciák III. A tojásallergia

A különböző ételallergiával és/vagy ételintoleranciával élők száma szerte a világon - és így hazánkban is - dina - mi kusan növekszik. Helyzetük könnyebbé tételére széles körben újabb és újabb szabályozások születnek. A főbb allergének: glutén, rákfélék, tojás, halak, földimogyoró, szójabab, tej, diófélék, zeller, mustár, szezámmag, kén-dioxid, csillagfürt és puhatestűek. Cikksorozatunk harmadik részében a tojásallergiával foglalkozunk.

Hivatásunk

2016. MÁJUS 20.

Ételallergiák, intoleranciák II. - A tejfehérje-allergia

Cikksorozatunk előző részének fókuszában a laktózintolerancia állt, ezúttal pedig a tejfehérje- allergia témáját járjuk körül. Az intolerancia és az allergia közötti különbség alapvető (allergia esetén az immunrendszer érintett), ugyanakkor kezelésük a gyakorlatban ugyanúgy zajlik: a legfontosabb, a tünetekért felelős élelmiszer-komponensek étrendből való kiiktatása.

Hivatásunk

2016. JANUÁR 20.

Ételallergiák, intoleranciák I. - A laktóz

MEZEI Zsuzsanna

Emésztési probléma, netán „bőrjelenség” esetén manapság rendkívül divatos azonnal azt a kérdést feltenni: vajon mit ehettem, mire lehetek allergiás? A reakció lassan már-már pavlovi és ezt a társadalmi károkozást elsősorban olyan önjelölt „prófétáknak” köszönhetjük, akik tudni vélik az élelmiszer-mérnökség minden csínját-bínját.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Az ételallergiák előfutára lehet az atópiás dermatitis

Az atópiás dermatitis gyakran az allergiás betegségeknek, főleg az ételallergiák kialakulásának előfutára lehet. A bőrgyógyászok ezért azt ajánlják azoknak a szülőknek, akiknek gyermekénél fennáll ez a bőrbetegség, hogy különösen figyeljenek oda gyermekük táplálkozására.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Az ekcéma összefügg a tej-és a tojásallergiával

Minél komolyabb ekcémában szenved egy kisgyerek, annál kisebb az esélye arra, hogy kinője a korai tej- és tojásallergiáját - a legújabb kutatások szerint.

Hírvilág

2011. AUGUSZTUS 15.

Ételallergia - diagnosztikai problémák

Kevés jó minőségű adat, nem egységes diagnosztikai kritériumok és kezelésmódok, hiányosságok a prevalencia és a kezelés hatékonyságának meghatározásában – ez jellemzi az ételallergiával kapcsolatos vizsgálatokat írják amerikai kutatók a JAMA május 12-i számában.

Klinikum

2011. AUGUSZTUS 15.

Teljes szemléletváltásra volna szükség!

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság 52. Nagygyűlése alkalmából körkérdést intéztünk a hazai gasztroenterológia neves személyiségeihez.
Interjú prof. dr. Banai Jánossal, az Állami Egészségügyi Központ Gasztroenterológiai Osztályának vezetőjével: emberi tudás, humánum és empátia nélkül nem gyógyíthatunk kellő színvonalon.