Magyar Orvos - 2015;23(01-02)

Magyar Orvos

2015. MÁRCIUS 05.

Tisztelt Olvasóink! Kedves Kollégák!

KAPÓCS Gábor

Szabályos déjà vu érzésem van. Velem ez egyszer már megtörtént. Csak egyszer? Dehogy, már jó néhányszor! Rendes neurológusként el kellene kezdenem azon gondolkodni, hogy vajon mi történhetett az időérzékemmel, mi baja lehet a temporális lebenyemnek. Csak nem indul ott valami kórság?

Magyar Orvos

2015. MÁRCIUS 05.

A Parkinson-kórról kicsit másképp

TAKÁTS Annamária

A Parkinson-kór társadalmi, gazdasági, szociális és emberi jelentősége folyamatosan növekszik. A betegszám drámai emelkedése önmagában figyelmeztet arra, hogy a jövőben másképpen kell értékelnünk ezt a betegséget.

Magyar Orvos

2015. MÁRCIUS 05.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők kockázatai

FARSANG Csaba, BEDROS J. Róbert, ALFÖLDI Sándor

A nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-ek) továbbra is a leggyakrabban használt gyógyszerek közé tartoznak. Gyakori e szerek krónikus, több hónapon át tartó alkalmazása is, és több ilyen szer még mindig recept nélkül is kapható. Nagyon gyakori, hogy számos nagy cardiovascularis (CV) kockázatú beteg (például hipertóniások, coronariabetegek, krónikus vesebetegek) rendszeresen szed valamilyen NSAID-et, és erről nem tájékoztatja orvosát.

Magyar Orvos

2015. MÁRCIUS 05.

A non-HDL-koleszterin és jelentősége

SIMONYI Gábor

A cardiovascularis betegségek (coronariabetegség, cerebrovascularis betegségek, perifériás artériás betegség) jelenleg is a meghatározó haláloki tényezők a fejlett országokban és hazánkban is, annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben jelentős javulás mutatkozott...

Magyar Orvos

2015. MÁRCIUS 05.

Változások az elhízás diétás kezelésében - MOMOT-ajánlás

PADOS Gyula, SIMONYI Gábor, AUDIKOVSZKY Mária, BEDROS J. Róbert

Az emberiség jelentős része mintegy fél évszázada küszködik a túlsúllyal-elhízással. A 90-es években major rizikófaktornak deklarálták, a WHO pedig a tíz legsúlyosabb krónikus betegség közé sorolta. Az elhízás kezelése nem megoldott, gyakorisága nő.

Magyar Orvos

2015. MÁRCIUS 05.

Óceánon átívelő kapcsolatok: két konferencia két kontinensen

BUDAI Anna

Az Amerikai Egyesült Államokban, 1968-ban alakult meg a Hungarian Medical Association of America (HMAA), hogy az USA-ban és Kanadában élő magyar származású kutatókat és orvosokat szakmai (és baráti) szinten összetartsa.

Magyar Orvos

2015. MÁRCIUS 05.

Túlélést segítő utógondozás

LÓRÁNTH Ida

Súlyos, olykor gyógyíthatatlannak hitt betegek „csodálatos” felépülésével gyakran foglalkoznak a bulvárhírek. Számos kutatás eredményei már régen igazolták, hogy ezeknek a híreknek sok esetben tényleg lehet némi valóságtartalma.

Magyar Orvos

2015. MÁRCIUS 05.

A stroke megelőzésének lehetőségei a nőknél

LÓRÁNTH Ida

Az amerikai szív- és stroke társaságok nagy tömegre kiterjesztett, hosszan tartó vizsgálatot végeztek, amelynek eredményeit idén hozták nyilvánosságra. Az eredményeket az állami egészségügyi szervezetek, az Amerikai Neurológiai Akadémia és az Idegsebészek Társasága is elismerte, és a jövő neurológiai szakembereinek oktatásába való beépítésre javasolta.

Magyar Orvos

2015. MÁRCIUS 05.

Bonyolult agymunka az arcfelismerés

LÓRÁNTH Ida

Az agyi funkciók kutatásával foglalkozó szakemberek korábban úgy gondolták, hogy az arcfelismerés folyamata az agyban egy viszonylag kicsi, de jól behatárolható területre korlátozódik. A modern diagnosztika (fMRI) cáfolja ezt a feltételezést, a vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy ebben az egyszerűnek látszó feladatban szinte a teljes agykéreg részt vesz.

Magyar Orvos

2015. MÁRCIUS 05.

Ha meghallanák a szakma hangját, elhalasztanák a struktúra átalakítását

TARCZA Orsolya

Az elmúlt időszakban több szakmai szervezet jelezte: baj van a kormány és az egészségügyért felelős államtitkárság kórházi struktúraátalakítási terveivel, és az ezt megalapozó módszertannal, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) készített.

Magyar Orvos

2015. MÁRCIUS 05.

„Tapasztalatot csak munkával lehet szerezni!”

RADNAI Anna

Dr. Balogh Sándor, az OALI főigazgatója engedett bepillantást életébe, gondolataiba.