Magyar Orvos - 2014;22(06-07)

Magyar Orvos

2014. SZEPTEMBER 05.

Alternatív és kiegészítő terápiák az onkológiában Eredményes módszerek, remények - hamis ígéretek és veszélyek

BÍRÓ Krisztina

Egy amerikai felmérés szerint a daganatos betegek 83 százaléka szed egy vagy többféle kiegészítő szert (gyógynövényt, vitaminkészítményt stb.), viszont 66 százalékuk erről egyáltalán nem tájékoztatja kezelőorvosát. Pedig az ártalmatlannak hitt természetes anyagok némelyike korántsem ártalmatlan.

Magyar Orvos

2014. SZEPTEMBER 05.

Inzulinanalógok a diabétesz kezelésében: előnyök és hátrányok

GERŐ László

Az inzulinanalógok módosított kémiai szerkezetű humán inzulinok. Hatékonyságuk azonos a humán inzulinokkal, de kedvezőbb farmakokinetikai tulajdonságaik miatt alkalmazásukkal jobban megközelíthető a fiziológiás inzulinprofil, mint a humán inzulinkezeléssel.

Magyar Orvos

2014. SZEPTEMBER 05.

Húgyúti gyulladások

BÁNFI Gergely

A húgyutak gyulladásai gyakori megbetegedések. Három fő csoportjuk, általában a súlyosságuk sorrendjében: a nem kom- plikált és a komplikált húgyúti gyulladás, továbbá a szepszis. A komplikáló tényezők lehetnek extra-urogenitalisak (pl. az immunrendszer működésének zavarai) és urogenitalisak (pl. vizelet- ürítés zavarai, húgyúti idegentestek).

Magyar Orvos

2014. SZEPTEMBER 05.

Lyme borreliosis - egyszerűbb, mint gondolnánk

LAKOS András

A Lyme borreliosis (Lb) közismerten több szervet, szervrendszert érinthet, és többnyire, mint nagy imitátort tárgyalják. Az alábbiakban bemutatom, hogy a közvélekedéssel ellentétben a Lb az esetek többségében jellegzetes tünetekkel jár, telefonon keresztül is kórismézhető.

Magyar Orvos

2014. SZEPTEMBER 05.

Malignus hematológiai betegségek tünettana és kezelése gyermekkorban

KOVÁCS GÁBOR, MÜLLER Judit, ERDÉLYI Dániel, CSÓKA Monika

Magyarországon évente kb. 230-270 új gyermekkori rosszindulatú daganatos megbetegedés fordul elő. Ezen betegségek kb. 25%-a akut leukémia, 5-6% Hodgkin lymphoma, 5-7% agresszív non-Hodgkin lymphoma. Lymphoma leginkább 7-14 éves korban fordul elő, több fiút érint, mint lányt (fiú-lány-arány= 3:1). Krónikus myeloid leukémia (CML) csak igen ritkán fordul elő (2-4%).

Magyar Orvos

2014. SZEPTEMBER 05.

Pszichés teher a felelősség

LÓRÁNTH Ida

Bár Magyarországon eddig senki sem vizsgálta, így tanulmányok sem készültek arról, hogy a kórházakban vajon mely szakma művelőinek a legstresszesebbek a mindennapjai, és kik azok, akiket leginkább fenyeget a kiégés, netán a tiltott drogfogyasztás kockázata, erről számos nemzetközi vizsgálat már szolgáltatott adatokat.

Magyar Orvos

2014. SZEPTEMBER 05.

Tumort pusztító kanyaróvírusok

LÓRÁNTH Ida

A Mayo Klinika molekuláris medicinára szakosodott kutatóközpontjának rákkutató részlege, az Egyesült Államokbeli Rochesterben hosszú évek óta folytat állatkísérleteket a genetikailag módosított kanyaró vírus (MV-NIS) tumor ellenes hatásait vizsgálva.

Magyar Orvos

2014. SZEPTEMBER 05.

„Mindenekelőtt példát kell mutatni!”

RADNAI Anna

A világhírű orvosegyetem vezetőjeként az egész ország számára ismertté vált neve. Prof. dr. Paragh György, jelenleg a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Intézetének igazgatója, nem véletlenül érte el mindazt, amit megvalósított szakterületén.