Magyar Orvos - 2014;22(04-05)

Magyar Orvos

2014. JÚLIUS 10.

Sportolás közben fellépő hirtelen halál sportorvosi szempontjai

PAVLIK Gábor

Megrázó, a közvéleményt mélyen érintő tragédia, ha egy sportoló verseny, mérkőzés vagy edzés közben hirtelen meghal. A sportolók hirtelen halálesetei ellenére a rendszeres edzés jótékony hatása nyilvánvaló: a passzív életmód évente több millió ember halálához vezet, a sportolók hirtelen halála nagyságrendekkel kisebb. Mindezek mellett a sportorvosok célja a sportolók hirtelen halálának megelőzése, a hazai és nemzetközi irodalomban különösen az utóbbi tíz évben növekedett a kérdéssel foglalkozó cikkek száma. Jelen ismertetés a kardiális szempontok mellett más sportorvosi szempontokkal is foglalkozik.

Magyar Orvos

2014. JÚLIUS 10.

Porphyriák

SZALAY Ferenc

A porphyria összefoglaló megnevezése a hem-szintézis veleszületett vagy szerzett zavara következtében kialakult, akut vagy krónikus formában megjelenő betegségeknek, amelyek klinikailag igen változatos képet: máj, idegrendszeri és fényérzékenységgel összefüggő bőrtüneteket okozhatnak.

Magyar Orvos

2014. JÚLIUS 10.

Az acetilszalicilsav szerepének változása a nem billentyű eredetű pitvarfibrilláció kezelésében

TOMCSÁNYI János

A pitvarfibrilláció napjaink leggyakoribb ritmuszavara, prevalenciája a magyar lakosság körében közel három százalék (1). A ritmuszavar jelentőségét az adja, hogy a nem billentyű eredetű pitvarfibrilláció a kardiovaszkuláris mortalitást kétszeresére, a stroke előfordulását pedig ötszörösére növeli (2,3). A következményes stroke is népbetegség hazánkban, évente 50-60 ezer kórházi felvétel történik akut agyi keringési zavar miatt.

Magyar Orvos

2014. JÚLIUS 10.

Az elsődleges májdaganatok újabb onkológiai kezelési lehetőségei

MANGEL László

Az elmúlt két évtizedben az onkológiai betegellátás számtalan területén értünk el látványos eredményeket. Eddig terápia-rezisztensnek véleményezett daganat típusoknál, illetve gyógyíthatatlan kórállapotokban lehet már többlet hónapokat, sokszor éveket biztosítani betegeinknek.

Magyar Orvos

2014. JÚLIUS 10.

A zsírmáj jelentősége és kezelési lehetőségei

ABONYI Margit

Napjainkban a leggyakoribb májbetegség a zsírmáj, mely a lakosság jelentős részét érinti. Kialakulása multifaktoriális, döntő szerepe van az elhízásnak, az inzulinrezisztenciának és az oxidatív stressznek. Sokáig tünetszegény, az enyhe zsírmájtól a steatohepatititisen át fibrosist, cirrózist és májrákot is okozhat. Jelentős népegészségügyi probléma.

Magyar Orvos

2014. JÚLIUS 10.

Új gyógyszer a perifériás artériás betegség kezelésére A végtag-amputáció elkerülhető!?

LIPTÁK Judit

A claudicatio intermittens, magyarul időszakos sántítás, a perifériás artériás betegség (peripheral arterial disease, PAD) egyik vezető tünete. Jellemzően arról számol be a beteg, hogy meghatározott távolság megtétele után járáskor fájdalom lép fel a vádlijában, lábában, ezért meg kell állnia. A fájdalom pár perces pihenő után megszűnik, majd útját folytatva körülbelül ugyanakkora távolságonként ez ismétlődik. Említheti emellett a beteg, hogy lába gyakran zsibbad, gyenge és hideg. A lábának szőrzete meggyérült, körme lassabban nő, mint korábban megszokta, sebei lassabban vagy egyáltalán nem gyógyulnak.

Magyar Orvos

2014. JÚLIUS 10.

DNS-teszt a „webshopból”?

LÓRÁNTH Ida

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (ESAC) és az Európai Akadémiák Gyógyszerszövetsége (FEAM) állásfoglalást tett közzé, amelyben szakértőik az utóbbi években mind Európában, mind az Egyesült Államokban intenzíven terjedő, különféle céllal megrendelt laboratóriumi genetikai vizsgálatokról fejtik ki a véleményüket.

Magyar Orvos

2014. JÚLIUS 10.

Oxitocin, a kétarcú hormon

LÓRÁNTH Ida

Számos új kutatási eredmény azt mutatja, hogy az oxitocin a gyermekszülésen kívül az élet egyéb területein is fontos szerepet játszik. Nemzetközi tudóscsoportok vizsgálatai szerint e hormon fontos irányítója lehet a társas viselkedésnek, a döntéshozatalnak, és több pozitív és negatív emberi érzelem megnyilvánulásának.

Magyar Orvos

2014. JÚLIUS 10.

„Egy nagy kört írt le az életem!”

RADNAI Anna

Prof. dr. Kovács L. Gábor akadémikus, a Pécsi Tudományegyetemen nemrég avatott Szentágothai János Kutatóközpont elnöke pályájának színhelyeire utalva fogalmazott így. Izgalmas és tiszteletre méltó út bontakozik ki az alábbi interjúból, mely még távolról sem ért körbe.