Magyar Orvos - 2014;22(03)

Magyar Orvos

2014. ÁPRILIS 30.

A hegyi betegség

LIGETI Erzsébet

Az akut hegyi betegség a tengerszint közeli magasságból - típusosan járművel vagy erőltetett mászással - rövid idő alatt több ezer méter magasságba kerülő egyéneket fenyegeti. Nemcsak a 6000-8000 méteres csúcsok extrém világában, hanem már 2000-3000 m magasságban is jelentkezhetnek a tünetek, amelyek 1-2 nap alatt életveszélyes állapotot is előidézhetnek. Az egyéni érzékenység igen különböző, független az edzettségi állapottól, és jelenleg nem rendelkezünk biztos módszerrel a rizikó megítélésére. Leghatásosabb prevenció a tengerszint feletti magasság lassú, fokozatos emelése.

Magyar Orvos

2014. ÁPRILIS 30.

Hanyag tartás

SOMOGYI Péter

A mozgásszegény életmód, a civilizációs pressziók, a pszichés zavarok egyaránt odavezettek, hogy napjainkban a fiatal gyermekek körében számos gerincbetegséggel számolhatunk. Ennek egyik kompenzálható, korrigálható válfaja a hanyag tartás. A diagnosztikában a szűrővizsgálatok, vagy a szülő általi orvoshoz vitel segít, amelyet követően mindenféle műszerezettség nélkül diagnózist kaphatunk. Bizonyos esetekben egyéb vizsgálómódszerek is felmerülhetnek, amelyeket a közlemény részletez.

Magyar Orvos

2014. ÁPRILIS 30.

Rosszindulatú daganat okozta krónikus fájdalom klinikai vonatkozásairól és csillapításáról

BUDAI Erika

Krónikus daganatos fájdalomban szenvedő beteget ugyanolyan szempontok szerint kezelünk, mint egy nem daganatos krónikus fájdalomban szenvedőt. Az optimális fájdalomcsillapítás magába foglalja a fizikai, az érzelmi funkciók, a munkaképesség és a napi aktivitás helyreállítását. Legfőbb cél: minimális szenvedés és mellékhatás mellett megtartani vagy javítani az életminőséget, rendezni a szervi funkciókat és kezelni a beteg egyéb tüneteit.

Magyar Orvos

2014. ÁPRILIS 30.

Tüdőtumorok korszerű kezelése

SZONDY Klára

Az utóbbi években a tüdőrák kezelésében vitathatatlan előrelépés figyelhető meg, különösen a nem kissejtes, azon belül is az adenocarcinomás csoportban. Ismeretlen az az etiológiai tényező, amely ezt a szövettani típust, különösen a nemdohányzó nők körében emeli. A hagyományos citosztatikumok közül egy új készítmény, a pemetrexed tört az élre, amely mind első vonalban, platina bázisú készítménnyel alkalmazva, mind másodvonalban, monoterápia formájában, mind fenntartó kezelésként adva a nem laphámsejtes nem kissejtes tüdőkarcinómás betegek túlélését emeli.

Magyar Orvos

2014. ÁPRILIS 30.

Hiponatrémiával járó kórállapotok

STUDINGER Péter

A hiponatrémia (szérum-Na+-szint <135 mmol/l) a szervezet vízháztartásának a zavara: a fokozott vízbevitel és a csökkent vizelethígító-képesség együttesének következményeként alakul ki. Akut formájában az agyödéma neurológiai tüneteivel találkozunk, a krónikus, az általános orvos által leggyakrabban észlelt formája az esetek többségében tünetszegény. A krónikus hiponatrémia kezelése során a volumenháztartás felmérése elengedhetetlen.

Magyar Orvos

2014. ÁPRILIS 30.

Epidemiológiai kockázatok Európában

LÓRÁNTH Ida

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) független szakértőket bízott meg azzal a feladattal, hogy hat éven keresztül kutassák, melyek azok a járványos betegségek, illetve ismételten megjelenő kórokozók, amelyek a kontinens lakosságát a közeljövőben fenyegethetik. Külön figyelmet fordítottak a multirezisztens kórokozók kutatására.

Magyar Orvos

2014. ÁPRILIS 30.

Szakmai viták a sztatinokról

Az Egyesült Államok egészségügyi szakmai szervezetei tavaly a koleszterinszintcsökkentéssel kapcsolatban új irányelveket adtak ki, ami szakmai berkekben napjainkig nagy vitákat generál világszerte. Vannak, akik egyetértenek az amerikai módszerekkel, mások viszont, a mellékhatásokra hivatkozva óva intenek az amerikai példa követésétől.

Magyar Orvos

2014. ÁPRILIS 30.

„Jó időben, jó helyen” - Prof. dr. Papp János

RADNAI Anna

Nevéhez fűződik az endoszkópia bevezetése Magyarországon, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikán töltve teljes pályáját mindent elért szakmájában. Az interjút olvasva felmerül a kérdés - a személyiségéből áradó harmóniából származik sikere, vagy sikeréből harmóniája?