Magyar Orvos - 2012;20(10)

Magyar Orvos

2012. OKTÓBER 20.

Alarmírozó tünetek rheumatoid arthritisben, amikor a reumatológiai konzílium nem várhat

SZEKANECZ Zoltán

Az arthritiseket el kell különíteni a degeneratív reumatológiai népbetegségektől, a „reumától”. Míg a legtöbb mozgásszervi kórkép idült, és ritkán jelent sürgősségi szituációt, addig a gyulladásos kórképekben számos hirtelen fellépő, alarmírozó, szakorvosi beutalást indokoló állapot alakulhat ki. A mai elvek szerint rheumatoid arthritisben (RA) mindig a remisszióra, a betegségaktivitás csökkentésére kell törekednünk.

Magyar Orvos

2012. OKTÓBER 20.

Orális fogamzásgátlás: javallatok és ellenjavallatok

SZILÁGYI András

A hatékony, megbízható fogamzásgátlás lehetőségei közül az orális fogamzásgátló tabletták a legszélesebb körben alkalmazott módszerek. Két fő csoportra oszthatóak: a kombinált orális kontraceptívumok (COC) és a csak gesztagéntartalmú készítmények (progestin-only pill, minipill). Az elsődleges javallat, a fogamzásgátlás mellett a COC-k további előnyökkel is rendelkeznek (pl. vérzészavar rendezése, kismedencei gyulladások, petefészek ciszták, endometriózis csökkent előfordulása).

Magyar Orvos

2012. OKTÓBER 20.

Mérjünk, vagy ne mérjünk? - A vércukor-önellenőrzés jelentősége, módjai a háziorvosi praxis keretén belül kezelt diabeteszeseknél

FERENCZ VIKTÓRIA

A rendezetlen szénhidrátháztartás, a magas vércukorértékek, céltartomány feletti HbA1c-érték esetén a mikro- és makrovaszkuláris szövődmények előfordulási gyakorisága fokozódik. Ismert, hogy a szoros glikémiás kontroll csökkenti a szövődmények előfordulási gyakoriságát.

Magyar Orvos

2012. OKTÓBER 20.

Táplálkozás jelentősége a daganatok megelőzése, kezelése és a rehabilitációja során

BITTNER Nóra

A rosszindulatú daganatos betegségek egyik fő jellemzője a tumoros cachexia. Ennek felismerése és kezelése valamennyi terápiás modalitás esetében nagyon fontos, hiszen az 5%-ot meghaladó testsúlyvesztés rossz prognosztikai jel a kezelés alatt. Az egyes daganattípusokban eltérő a tumoros lesoványodás kiváltó hatása.

Magyar Orvos

2012. OKTÓBER 20.

A 2-es típusú diabetes mellitus ellátásának irányelve - összefoglaló

KEMPLER Péter, JERMENDY György

A szerzők a Magyar Diabetes Társaság (MDT) irányelve alapján foglalják össze a 2-es típusú diabétesz kezelésének legfontosabb alapelveit, figyelembe véve az Amerikai Diabetes Társaság és az Európai Diabetes Társaság állásfoglalását is - utóbbi teljes mértékben összhangban van az MDT-irányelvvel.

Magyar Orvos

2012. OKTÓBER 20.

Új utak a szívsebészetben

LÓRÁNTH Ida

A kardiológia, a kardiovaszkuláris sebészet az orvostudomány különféle szakmái közül a leggyorsabban és leglátványosabban fejlődők közé sorolható. A tudományos kutatásoknak, a műtéti technika gyors fejlődésének köszönhetően ma már egyre ritkábbak a magas kockázatú, nyitott szívműtétek és az infarktuson átesett betegek többsége is megmenthető.

Magyar Orvos

2012. OKTÓBER 20.

Egyre fiatalabbak a májzsugoros betegek

LÓRÁNTH Ida

A májzsugor miatti halálozások száma világszerte, így Magyarországon is többszörösére nőtt az elmúlt húsz évben. Ennek okairól és az egyéb, májat fenyegető kockázatokról beszélgettünk dr. Pár Gabriella egyetemi adjunktussal, a PTE I. sz. Belgyógyászati Klinikájának hepatológusával.

Magyar Orvos

2012. OKTÓBER 20.

Szűrni mindhalálig - Tudás és elkötelezettség a szemészetben

RADNAI Anna

A szemészeti szakma vezetői a kisgyermekkori szűrések protokollját nemrég eljuttatták alapellátásban dolgozó kollégáik számára, de ez messze nem minden, amit az elmúlt években megvalósítottak a szűrés és a terápiás lehetőségek egyenlő hozzáférhetősége érdekében valamennyi korosztály számára, születéstől a halálig. Két részes cikksorozatunk első interjújában a szűrésekről beszélgettünk Prof. dr. Németh Jánossal, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika igazgatójával.

Magyar Orvos

2012. OKTÓBER 20.

Gyógyszert gyártó baktériumok

LÓRÁNTH Ida

A szintetikus biológia fiatal tudományág, amely egyszerű szerkezetű élőlények genetikai tulajdonságainak módosításával olyan új rendszereket hoz létre, amelyek képesek gyógyszer- és üzemanyaggyártásra, a környezet védelmére és számos egyéb, ma talán még ismeretlen cél megvalósítására.

Magyar Orvos

2012. OKTÓBER 20.

Dr. Varga Péter Pál

RADNAI Anna

„Sikeresek vagyunk és ez önbizalmat ad, néha nagyképűvé tesz”