Lege Artis Medicinae - 2012;22(12)

Lege Artis Medicinae

2012. DECEMBER 18.

Gondolatok orvosi diplomám átvételének 50 éves jubileumán

BOGA Bálint

Ötven év a világ létidejében még egy pillanat sem. Fél évszázad, emberi életidőnkben csaknem két emberöltő. Átélni hosszú, visszaemlékezésben átsuhanni rajta pár perc elég. Ha viszont azt mondom, ötször tíz év, mennyivel több! Visszagondolok az elmúlt 10 évre: sok esemény ugrik be a tudatomba.

Lege Artis Medicinae

2012. DECEMBER 18.

A koaguláznegatív Staphylococcusok megváltozott szerepe

SZALKA András

A koaguláznegatív Staphylococcusok alapvetően abban különböznek a sokkal virulensebb Staphylococcus aureustól, hogy nem termelnek koagulázenzimet. Jelenleg több mint 40 koaguláznegatív Staphylococcus speciest ismerünk. E baktériumok döntő többségben a normál bőrflóra tagjai és a különböző nyálkahártyák állandó lakói.

Lege Artis Medicinae

2012. DECEMBER 18.

A balneoterápia jelentősége az oszteológiában

BENDER Tamás, KULISCH Ágota, KOVÁCS Csaba, HORVÁTH Katalin, GYARMATI Noémi, TEFNER Ildikó

A szerzők áttekintik a hidro- és balneoterápia helyét az oszteológiában. Tekintettel arra, hogy Magyarország termálásványvízben gazdag ország, érthető, hogy ez a terápia jelentős helyet foglal el a mozgásszervi betegségek rehabilitációjában.

Lege Artis Medicinae

2012. DECEMBER 18.

A szűk terápiás ablakú készítmények cseréje a transzplantációs immunszuppresszióban

LANGER Róbert, TÖRÖK Szilárd

Az egészségügyre is ránehezedő gazdasági válság miatt számos intézkedést helyezett kilátásba a kormányzat. Magyarországon a referenciatámogatás vagy -fixesítés rendszere kiváló megtakarítási eszköz a hasonló hatásmechanizmusú, illetve azonos molekulát tartalmazó készítmények támogatása során.

Lege Artis Medicinae

2012. DECEMBER 18.

Az analóg bázisinzulinok költségminimalizációs elemzése a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében

MERÉSZ Gergő, TABÁK Gy. Ádám, KALÓ Zoltán

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében a bázisinzulinok alapvető fontosságúak. Az analóg bázisinzulinok bizonyítottan csökkentik a hypoglykaemiagyakoriságot az NPH inzulinhoz képest, így előnyösek lehetnek a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében.

Lege Artis Medicinae

2012. DECEMBER 18.

E-doktorok és e-páciensek Magyarországon - Kvalitatív vizsgálat a magyarországi orvosok gyógyítással kapcsolatos internethasználatáról és attitűdjeiről

GYŐRFFY Zsuzsa, MESKÓ Bertalan

Az orvosok és a betegek internethasználata új kihívások elé állítja mind az orvosi, mind pedig a társadalomtudományokat. Magyarországon az orvosok internethasználata közel 100%-os, míg a betegek mintegy 80%-os arányban keresnek gyógyítással kapcsolatos indormációkat a világhálón.

Lege Artis Medicinae

2012. DECEMBER 18.

Konjugált pneumococcusvakcina felnőtteknek: új paradigma

LIPTÁK Judit

Az invazív baktériumok tokjának poliszacharidjaiból készült konjugált vakcinák jelentősen csökkentették a betegségek terhét a gyermekek esetében. Ezek a vakcinák funkcionális antitestválaszt képesek kiváltani, ami az erős kezdeti válaszon kívül immunmemória kialakulásához is vezet.

Lege Artis Medicinae

2012. DECEMBER 18.

„Három dimenzió a diabetesben - egy együttműködés, két gyógyszervállalat, három vegyület” - EASD, Berlin, 2012. október 1.

NÉMETH Éva

Már közhelyszámba megy, mégsem lehet elégszer ismételni, hogy a cukorbetegség világszerte járványszerűen terjed. Az International Diabetes Federation 2011-es adata szerint 371 millió cukorbeteggel számolhatunk, akiknek 90%-a 2-es típusú diabetesben szenved.

Lege Artis Medicinae

2012. DECEMBER 18.

A Magyar Személyre Szabott Medicina Társaság III. kongresszusa

JELINEK Ivett

Az orvoslás szemléletében napjainkban paradigmaváltás zajlik. A bizonyítékokon alapuló orvoslás helyett egyre inkább a személyre szabott orvoslás válik hangsúlyossá. Ennek az új irányzatnak már Magyarországon is széles követő tábora van.

Lege Artis Medicinae

2012. DECEMBER 18.

Invictus - A kiengesztelődéshez vezető út

FERENCZI Andrea

„Nincs választás” - mondja az a férfi, aki 1992- ben, még a boszniai háború kitörése előtt elhagyta Szarajevót, s belépett a szerb hadseregbe, barátjának, akinek otthonát megsemmisítette a várost ostromló szerb tüzérség egyik aknája.

Lege Artis Medicinae

2012. DECEMBER 18.

Létezik-e jó halál?

HEGEDÛS Katalin

Változóban van a halálkép a fejlett világban. Jelenleg a modern vagy más szóval a „tiltott” halál elemei még jelen vannak, de ugyanakkor egyre inkább feltűnnek a posztmodernként jellemzett haldoklás- és halálkép jellemzői is, amelyek - többek között - az individualizálódással, a betegjogok fejlődésével, a hospice-filozófia terjedésével függenek össze.

Lege Artis Medicinae

2012. DECEMBER 18.

Gulácsy Lajos, a regényes maskara

CZEIZEL Endre

Sokáig élt az emberekben a géniuszok őrültségének hiedelme, amit csak az újabb kutatások cáfoltak meg. Gulácsy Lajos élete és művészete amolyan szabályt erősítő kivétel, éppen ezért is segítheti a géniuszság eredetének jobb megértését.

Lege Artis Medicinae

2012. DECEMBER 18.

Az első orosz gyógyszerkönyv összeállítója - Peken Keresztély (1730-1779)

V. MOLNÁR László

A pétervári Orvosi Kollégium (az Egészségügyi Minisztérium jogelődje) titkáraként és az első orosz gyógyszerkönyv („Pharmacopoea Rossica”) szerzőjeként ismert Peken Keresztély (Christian) 1730-ban, a felvidéki Rozsnyó (Rozˇ- nava) városában, tősgyökeres orvosi családban született.

Lege Artis Medicinae

2012. DECEMBER 18.

Cézanne művészete - tárlat Budapesten

NAGY Zsuzsa

Cézanne halk színeit mindenki ismeri, a képen a legerősebb tónussá tudja hangolni ezeket, míg kortársainál a színek közt elvész a tónus.