Lege Artis Medicinae - 2005;15(04)

Lege Artis Medicinae

2005. ÁPRILIS 20.

Igazat mondani a betegnek?

GRABER Hedvig

Kezdõ orvos koromban (jó ötven éve) a kedvezõtlen kimenetelű diagnózist elhallgattuk. Letagadtuk, helyette jót, de legalábbis kevésbé rosszat mondtunk, olyannyira, hogy akár hamis zárójelentéssel láttuk el betegeinket, csak egy eldugott „falsum!” hívta fel a figyelmet a valóságra. A tényeket, kilátásokat a legközelebbi hozzátartozóval kellett közölni.

Lege Artis Medicinae

2005. ÁPRILIS 20.

A kilégzett nitrogén-monoxid jelentősége asthma bronchialéban Elkülönítő diagnosztika és követés

HORVÁTH Ildikó

Bár az asthma bronchiale differenciáldiagnosztikája tipikus esetben egyszerű, előfordulhatnak problémát okozó esetek. A diagnosztikai nehézségeken túlmenően nagy szükség van a légutakban folyó gyulladásos folyamatok intenzitásának követésére ahhoz, hogy az optimális kezelést beállíthassuk és a terápia hatékonyságát monitorozni tudjuk.

Lege Artis Medicinae

2005. ÁPRILIS 20.

A kataláz enzim klinikai vonatkozásai és mutációi Magyarországon

GÓTH László

A szervezetben hidrogén-peroxid fiziológiás és patológiás folyamatok során képződik. A nagy koncentrációjú hidrogén-peroxid, de különösen a belőle képződő hidroxilgyök károsíthatja a különböző sejteket. A legújabb kutatások azonban a kis koncentrációjú hidrogén-peroxid fiziológiás szerepéről számolnak be a különböző jelátviteli folyamatokban (diabetesben, thrombocytaaktiválásban, gyulladásban, immunválaszban).

Lege Artis Medicinae

2005. ÁPRILIS 20.

STELLAR - Metabolic syndrome (Statin Therapies for Elevated Lipid Levels compared Across doses to Rosuvastatin - Metabolic syndrome)

MATOS Lajos

Kezelés: A korábbi lipidcsökkentõ terápia abbahagyása és hathetes meghatározott étrendi, bevezetõ idõszak után a betegek egyik csoportja napi 10, 20, 40 mg rosuvastatint, második csoportja napi 10, 20, 40, 80 mg atorvastatint, a harmadik csoport 10, 20, 40, 80 mg/ nap simvastatint és a fennmaradók 10, 20, 40 mg/nap pravastatint kaptak.

Lege Artis Medicinae

2005. ÁPRILIS 20.

Újabb ismeretek a szisztémás lupus erythematosusról

KISS Emese, GERGELY Péter, SZEGEDI Gyula

A szisztémás lupus erythematosus (SLE) poliszisztémás autoimmun megbetegedés, napjainkban is a szakmai érdeklődés középpontjában áll. Egyaránt foglalkoztatja a kísérletes immunológiában érdekelt kutatókat, a klinikusokat és a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó szakembereket.

Lege Artis Medicinae

2005. ÁPRILIS 20.

Az oropharyngealis dysphagia komplex kezelése

MÉSZÁROS Krisztina, HACKI Tamás, VARGA Zsuzsa

A szerzők felvázolják a fej-nyaki daganatok műtéti, illetve sugárterápiája után fellépő dysphagia, valamint a neurogén eredetű nyelészavarok rehabilitációjának módját és jelentőségét.

Lege Artis Medicinae

2005. ÁPRILIS 20.

A methotrexát újabb hatásmechanizmusának igazolása objektív laboratóriumi módszerekkel

BARTYIK Katalin, TÚRI Sándor, OROSZ Ferenc, KARG Eszter

Bizonyos toxikus hatású endogén anyagok keletkezésében újabban különös jelentõséget kapott a glikolízis folyamata során képzõdõ metilglioxál. A glikáció, a metilglioxál fehérjékhez kötõdése során progresszív glikációs végtermékek (advanced glycation endproducts, AGE) keletkeznek.

Lege Artis Medicinae

2005. ÁPRILIS 20.

Hodgkin-lymphoma, Graves-Basedow-kór és myasthenia gravis ritka társulása

RESS Zsuzsa, MEKKEL Gabriella, ILLÉS Árpád

A Hodgkin-lymphoma felismerésekor, relapsusakor ritkán más betegségek is jelentkezhetnek vagy társulhatnak. Hodgkin-lymphoma, Graves-Basedow-kór és myasthenia gravis társulását az irodalomban még nem közölték.

Lege Artis Medicinae

2005. ÁPRILIS 20.

COMMODORE

MATOS Lajos

Kezelés: A vizsgálatba sorolás elõtt az összes beteg részesült már vérnyomáscsökkentõ kezelésben: vagy 300 mg irbesartan és 12,5 mg hydrochlorothiazid (HCT) kombinációját, vagy 16 mg candesartant és 12,5 HCT-ot kaptak. A vizsgálati kezelés napi egy adagban bevett 160 mg valsartan és 25 mg hydrochlorothiazid volt.

Lege Artis Medicinae

2005. ÁPRILIS 20.

A Magyar Gasztroenterológus Társaság Colon Szekciójának 25. kongresszusa Gyula, 2005. január 21-22.

ÚJSZÁSZY László

A vastagbél betegségeivel foglalkozó szakemberek összefogására a Magyar Gasztroenterológiai Társaságon (MGT) belül nyolc évvel ezelõtt alakult meg a Colon Szekció. Ez alatt az idõ alatt a szekció a társaság második legnagyobb és igen tevékeny közösségévé vált. Feladata elsõsorban a colon malignus, gyulladásos és funkcionális betegségeivel foglalkozók képzése és tevékenységük segítése szakmai állásfoglalásokkal.

Lege Artis Medicinae

2005. ÁPRILIS 20.

FÓKUSZBAN AZ ALLERGIA

NÉKÁM Kristóf

- Perennialis rhinitis esetén a lokális vagy a szisztémás antiallergikum adása kedvezőbb? - Több okból is célszerűbb szisztémás antiallergikumot ajánlani a betegnek: egyrészt jellemzően szemtünetekkel is jár a betegség; másrészt - különösen hosszabb fennállás esetén - nem ritkák az olyan orrüregi anatómiai elváltozások, amelyek nehezítik a lokális készítmény megfelelő helyre jutását.