Lege Artis Medicinae - 2005;15(03)

Lege Artis Medicinae

2005. MÁRCIUS 20.

Az idősebb orvosok erkölcsi megbecsülése jogos elvárás és józan érdek

HIRSCHBERG Jenő

A magyar egészségügy jövõje, a betegek jobb ellátása és a magyar orvostársadalom nemzetközi presztízsének megõrzése miatt érzett aggodalmam adta kezembe a tollat. A hazai egészségügy gondjai közismertek: sok kórház súlyos anyagi nehézségekkel küzd, a műszerpark elavult, a dolgozók túlhajszoltak és alulfinanszírozottak, nõ az adminisztráció, és miközben fiatal szakorvosok egyre nagyobb számban távoznak külföldre, és sok idõskorú nyugdíjba megy, a betegek elvárásai, jogos igényei egyre nagyobbak.

Lege Artis Medicinae

2005. MÁRCIUS 20.

A colorectalis daganatok korszerű kezelése

LAKATOS László, LAKATOS Péter László

Az elmúlt másfél évtizedben a colorectalis daganatok kemo- és radioterápiája az onkológia sikeres területei közé került. A kezelés alapját évtizedek óta az 5-fluorouracil jelenti, de biomodulátorokkal való kiegészítése, az alkalmazási módszerek továbbfejlesztése (folyamatos infúziós adás, orális szerek) jelentősen javították a hatékonyságot.

Lege Artis Medicinae

2005. MÁRCIUS 20.

A vascularis neurológia mint a klasszikus neurológia új iránya

NAGY Zoltán

A klasszikus klinikai alapszakmák az elmúlt évtizedekben tovább differenciálódtak. Ennek a differenciálódásnak következtében növekvő számú új szubspecialitás jelent meg. Ezt a folyamatot felgyorsította az alaptudományok robbanásszerű fejlődése, az orvostechnológia haladása, valamint a betegellátásban megjelenő növekvő igények és lehetőségek.

Lege Artis Medicinae

2005. MÁRCIUS 20.

A nemi hormonok változásának hatása a hereditaer angioneuroticus oedemában szenvedő betegek rohamainak gyakoriságára

FELVINCI Réka, VISY Beáta, NÉMETH Éva, VARGA Lilian, JAKAB László, FARKAS Henriette

Hereditaer angioneuroticus oedemában a szervezet hormonális egyensúlyának változása befolyásolja a betegségben fellépő oedemás rohamok számát. Felmérésünkben elsősorban arra kerestük a választ, hogy a rohamok gyakorisága összefügg-e a pubertással, a menstruációs ciklussal, fogamzásgátló tabletta alkalmazásával, a terhességgel, a szüléssel és a menopausával. Felvetettük azt a kérdést is, hogy ha a magzat örökölte a betegséget, akkor ez mennyiben befolyásolta a rohamok gyakoriságát a terhesség alatt.

Lege Artis Medicinae

2005. MÁRCIUS 20.

Nem differenciált collagenosis

BODOLAY Edit, SZEGEDI Gyula

A szerzők irodalmi áttekintést adnak a nem differenciált collagenosisról (NDC) - más terminológiával nem differenciált kötőszöveti betegségről (undifferentiated connective tissue disease, UCTD) -, a kórállapotra jellemző klinikai és szerológiai eltérésekről.

Lege Artis Medicinae

2005. MÁRCIUS 20.

Influenza - madárinfluenza Fenyeget-e pandémia?

BUDAI József

Az influenza súlyos légúti vírusfertõzés, idõrõl idõre nagy járványokban lép fel. Kórokozóival kapcsolatosan a közelmúltban több új, nyugtalanító jelenséget ismertek föl; mind nagyobb gond a madár-influenzavírusok egyre gyakoribb feltűnése, terjedése.

Lege Artis Medicinae

2005. MÁRCIUS 20.

Coeliakia és splenopulpoma együttes előfordulása anaemia hátterében

MEKKEL Gabriella, BARTA Zsolt, KOVÁCS Judit, TÓTH László, BURIS László, RESS Zsuzsa, GERGELY Lajos, ZEHER Margit

A coeliakia a duodenum és a jejunum boholydestrukcióval járó gyulladásos betegsége. A következményesen kialakuló felszívódási zavar számtalan élettani folyamatot érint, az egyik leggyakrabban észlelt eltérés a vas-, illetve folsavhiányos anaemia. Ez a típusú anaemia diéta mellett, a nyálkahártya regenerálódásával párhuzamosan, szubsztitúció nélkül is rendeződik.

Lege Artis Medicinae

2005. MÁRCIUS 20.

Az utazók hasmenésének megelőzése céljából alkalmazott eredményes rifaximinkezelés

NEMESÁNSZKY Elemér

Különösen a trópusi és szubtrópusi régiókba utazók között fordul elõ gyakran a néhány napig tartó hasmenés (travelers diarrhea), amelyet általában szerteágazó panaszok kísérnek (rossz közérzet, émelygés, hányás, hasi diszkomfort, fokozódó gyengeség, idõnként láz).

Lege Artis Medicinae

2005. MÁRCIUS 20.

CAMELOT (Comparison of AMlodipine vs Enalapril to Limit Occurrences of Thrombosis)

MATOS Lajos

Kezelés: Amlodipin, enalapril, illetve placebo. A gyógyszerbevétel rendje a következõ volt: a betegek egyik csoportja egy tabletta amlodipint (5 mg) és egy tabletta placebokapszulát - az enalapril helyett - kapott. A másik csoport az amlodipin helyett kapott egy tabletta placebót és mellé egy tabletta enalapril kapszulát (10 mg), a betegek harmadik csoportja mindkét gyógyszer helyett placebót kapott.

Lege Artis Medicinae

2005. MÁRCIUS 20.

Az atópiás dermatitis napjainkban

SZALAI Zsuzsanna

Az atópiás dermatitis egyre gyakoribb napjainkban. Ez az öröklött hajlamon - atópiás alkat - alapuló krónikus bõrgyulladás bõrszárazsággal, gyulladással, intenzív viszketéssel, gyakori fellángolásokkal jár. Leggyakrabban csecsemõ- vagy kisdedkorban jelentkezik.

Lege Artis Medicinae

2005. MÁRCIUS 20.

Szisztémás lupus erythematosusban szenvedő, gyermeket vállaló nők terhességének tapasztalatai

KISS Emese, BHATTOA P. Harjit, BETTEMBUK Péter, BALOGH Ádám, SZEGEDI Gyula

Ahosszú lefolyású szisztémás lupus erythematosus nagyobb arányban érint fertilis korú nõket. A betegek életkilátásainak és életminõségének javulásával érthetõen egyre gyakrabban merül fel a gyermekvállalás kívánsága.

Lege Artis Medicinae

2005. MÁRCIUS 20.

FÓKUSZBAN A DIABETES MELLITUS

WINKLER Gábor

- Tartja még magát az a vélemény, hogy a cukorbetegnek gyakran kell étkeznie? A 2-es típusú diabetesben szenvedő cukorbetegre is vonatkozik ez?