Lege Artis Medicinae - 2000;10(10)

Lege Artis Medicinae

2000. OKTÓBER 01.

Antibakteriális terápia: mérleg és perspektíva

GRABER Hedvig

Az antibakteriális terápia történetének, az elért eredmények és a bekövetkezett ártalmak rövid áttekintése után a tanulmány a mai problémákkal foglalkozik. Bár az infekciók kezelésének elvei már pontosan körvonalazódtak, a bakteriális rezisztencia terjedése miatt az antibiotikum-választás időben és régiónként különbözhet. Az elmúlt évtizedben (a korábbi időszakokhoz képest) kevesebb új antibakteriális szer került forgalomba: a legújabb fluorokinolonok, streptograminok, oxazolidinonok,... tovább »

Lege Artis Medicinae

2000. OKTÓBER 01.

Group Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell'Infarto miocardico - Prevenzione

MATOS Lajos

A vizsgálat célja annak tanulmányozása volt, hogy milyen módon befolyásolja az infarktus után adott PUFA vagy E-vitamin, illetve a kettő együtt a betegek morbiditását és mortalitását.

Lege Artis Medicinae

2000. OKTÓBER 01.

A szívizom-hypertrophia és a szívelégtelenség molekuláris mechanizmusai

MIKALA Gábor, PETŐ Mónika, VÁLYI Nagy István, CSÁSZÁR Albert

A tanulmány a szívizom-hypertrophia és a következményes szívelégtelenség kialakulásának legfontosabb molekuláris mechanizmusait foglalja össze. A folyamatok ismerete számos esetben lehetőséget nyújt farmakoterápiás beavatkozásokra is. Elsőként a három alegységből álló G-proteineket és az ezekhez kapcsolt intracelluláris szabályozó rendszereket ismertetik, különös tekintettel a transzgenikus állatmodellekben megismert folyamatokra. E területen a szívizom-hypertrophia befolyásolására olyan... tovább »

Lege Artis Medicinae

2000. OKTÓBER 01.

Az MR-angiográfia jelentősége az intracranialis aneurysmák vizsgálatában

P. Nagy Zoltán, BAJZIK Gábor , BOGNER Péter, BERÉNYI Ervin, SZÁSZ Krisztina, KOPA János, REPA Imre

Az érstruktúrák megjelenítésében az MR-képalkotást egyre szélesebb körben alkalmazzák. Számos artériás és vénás kórformánál megfelelő diagnózis biztosítható MR-angiográfia (MRA) segítségével. A szerzők 87 feldolgozott eset kapcsán az elvégzett MR- és MR-angiográfiás vizsgálatok jelentőségét elemzik az intracranialis aneurysmák diagnosztikájában, a módszert a gold standardként alkalmazott digitális szubtrakciós angiográfia (DSA) eredményeivel összehasonlítva. A műtéten átesett 52 betegnél az... tovább »

Lege Artis Medicinae

2000. OKTÓBER 01.

Bevezető - A metabolikus szindróma

PADOS Gyula

A Lege Artis Medicinae anyagcserével foglalkozó összeállításában három, egymással összefüggő, az elhízás és a diabetes mellitus, a diabetes mellitus és a hypertonia, valamint a metabolikus rizikófaktorok kapcsolatát tárgyaló összefoglalókat olvashatunk. Nem véletlenszerűek ezek a kapcsolódások, hanem összefüggő anyagcsere folyamatok eredményei, közös okra (vagy okokra) vezethetők vissza; ezek a folyamatok egy komplett anyagcsere-tünetegyüttes felé vezetnek. Sokszor csak idő kérdése, hogy... tovább »

Lege Artis Medicinae

2000. OKTÓBER 01.

Az elhízás, az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú diabetes mellitus kapcsolatának molekuláris mechanismusa

CSEH Károly, SALAMON Ferenc, SZEKERES Orsolya, SPEER Gábor, TÓTH János , WINKLER Gábor

A mára egyaránt népbetegséggé vált elhízás és (2 es típusú) diabetes mellitus kauzális kapcsolata epidemiológiai és patogenetikai adatok alapján bizonyított. E folyamatban kiemelt jelentőségűek a táplálékfelvétel szabályozásának, az adaptív termogenezisnek, valamint a zsírszövet endokrin szabályozórendszerének az eltérései az élettani folyamatoktól. Az étvágyszabályozó rendszeren belül az inzulinrezisztenciához vezető legfontosabb tényezők a leptin, az Agouti-szerű fehérje, valamint a... tovább »

Lege Artis Medicinae

2000. OKTÓBER 01.

Metabolikus rizikófaktorok - metabolikus szindróma

AUDIKOVSZKY Mária, PADOS Gyula

Mióta a hypercholesterinaemia és a dohányzás mellé az abdominalis elhízást, a diabetes mellitust, valamint a metabolikus szindrómát is az elsőrendű coronaria-rizikófaktorok közé sorolták, a hat legfontosabb rizikófaktor közül ötöt metabolikus eredetűnek tekinthetünk. Ezek együttes előfordulása sokkal gyakoribb, mint külön-külön a populációban. A tünet együttes összetételét és hátterét többféleképpen értelmezték az X-szindróma elnevezéstől a mai metabolikus szindrómáig. Reaven az... tovább »

Lege Artis Medicinae

2000. OKTÓBER 01.

Diabetes mellitus és hypertonia; Tények, kérdések, gondolatok

KERÉNYI Zsuzsa, STELLA Péter, TAMÁS Gyula

A WHO új diagnosztikus kritériumait alkalmazva a hypertonia gyakorisága az 1-es típusú cukorbetegek körében 15-61%, 2-es típusú diabetes mellitus esetén 51-73%. A cukorbetegeknek az egészséges anyagcseréjű egyénekkel szembeni emelkedett cardiovascularis és stroke kockázatát a hypertonia tovább fokozza. A szerzők áttekintik a hypertonia diagnózisára és kezelési célértékeire vonatkozó újabb ajánlásokat. Kritikusan elemzik a ma legjobban alátámasztott kezelési alapelvek kialakítását célzó,... tovább »

Lege Artis Medicinae

2000. OKTÓBER 01.

Önkormányzati egészségügyi napok - negyedszer

NAGY András László

Kovács Zoltán, békéscsabai városi főorvos, a konferencia szervezőbizottságának elnöke elmondta, a konferencia célja volt, hogy társadalmi kontrollal szolgáljon az éppen aktuális egészségügyi jogalkotási folyamatoknak, továbbá, hogy a párbeszéd lehetőségét kínálja az egészségügy különböző szereplőinek: az önkormányzatok, az államigazgatási szervek, a szakmai szervezetek képviselőinek.

Lege Artis Medicinae

2000. OKTÓBER 01.

Szerepkonfliktusok megnyilvénulásai orosnők körében

MOLNÁR Regina, FEITH Helga

A tanulmány alapját egy 1999 szeptemberében a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Orvostudományi és Gyógyszerésztudományi Centrum (a felvétel idején: Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem) orvosi diplomával rendelkező női dolgozói körében végzett empirikus felmérés képezi. A vizsgálat legfőbb célja volt az orvosnők azon munkahelyi, illetve családi, háztartási terheit feltárni, amelyek túlterheltséghez, szerepkonfliktushoz, egészségügyi problémákhoz... tovább »

Lege Artis Medicinae

2000. OKTÓBER 01.

Képzőművészet; Frederik van Eeden, a pszichiáter és esztéta

GERA Judit

Frederik van Eeden (1860–1932), a Magyarországon szinte teljességgel ismeretlen holland irodalom egyik legsokoldalúbb alakja volt. Még Freud előtt felfedezte a tudatalatti létezését és hatását az emberi személyiségre, küzdött a hipnózis terapeutikus alkalmazásának elismertetéséért, és ő fektette le a pszichoterápia alapjait Hollandiában; később H. D. Thoreau, amerikai író Walden című regényének (1854) hatására, tolsztojánus elvek alap ján utópisztikus-kommunisztikus telepet létesített, amely... tovább »

Lege Artis Medicinae

2000. OKTÓBER 01.

Historia Medica; Csodadoktor Párizsban

BERNARD Le Calloch

Ha az ember Párizsban sétál és a Montmartre dombjára gyalog akar eljutni, szinte bizonyos, hogy a Lepic utcán megy, mert nincs lépcsője és viszonylag enyhén kanyarog a hegy déli oldalán. Az utcán felfelé haladva, az első malmon, a „Moulin de la galette”-en túl, mindjárt a Radet malom után, egy csillogó fémkupolát vesz észre a 100. számú ház tetején. Vajon ez micsoda?

Lege Artis Medicinae

2000. OKTÓBER 01.

Zenetörténet; Egy szertelen talentum; Robert Schumann

MALINA János

Minden zenekedvelő hallott valamit arról, hogy az ifjú Robert Schumann (1810–1856), a német romantikus zene emblematikus figurája, Chopinnel és Liszttel együtt a zongorajáték és a zongorára való komponálás nagy megújítója, fényes zongoristakarrier előtt állt, ám azt saját ifjúkori szertelenségének, szélsőséges makacsságának köszönhetően mégsem érhette el...