Lege Artis Medicinae - 1993;3(05)

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

A T-sejtek antigénspecifikus működésének előfeltétele: az antigén feldolgozása és bemutatása

RAJNAVÖLGYI Éva

Az immunrendszer működése során számos szabályozó mechanizmus igyekszik a szervezet belső egyensúlyát fenntartani. E folyamatok kulcsa a T- és B-lymphocyták antigénfelismerő képessége, amely funkcionális alapját képezi az immunrendszer célzott, antigénspecifikus működésének éppúgy, mint a klónszelekció elvén alapuló munkamegosztásnak (LAM 1991 1(18):1308–1314.) és ezáltal az antigén hatékony eltávolításának. A T-sejtek alapvető szerepet játszanak a szervezet saját és nem saját struktúrájának megkülönböztetésében. A T-sejtek antigénspecifikus aktiválódása különböző sejtfelszíni fehérjék megjelenéséhez és eltérő biológiai aktivitású limfokinek termelődéséhez vezet, melyek megszabják az immunrendszer sejtjei közötti együttműködés lehetőségeit, valamint befolyásolják más sejtek funkcióját, és így az immunválasz kimenetelét is. A T-sejtek működése így nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az immunrendszer megfelelő hatásfokkal és oly módon távolítsa el a szervezetből a testidegen anyagokat, hogy eközben a szervezet saját sejtjei a legkevésbé károsodjanak. Ahhoz azonban, hogy a T-sejtek biológiai funkcióikat kifejtsék, más sejtek, az úgynevezett antigén prezentáló sejtek (APS) együtt működését is igénylik. Közleményünkben azokról az antigénprezentáló sejtekben lejátszódó fehérje lebontási és szállítási lépéseket ismertetjük, amelyek nélkül a T-sejtek antigénfelismerő és effektor működése nem mehet végbe. Ma már igazolt, hogy ezek a folyamatok alapvetően befolyásolják a kórokozók elleni védekezés hatékonyságát és megszabják az autoimmun folyamatok szabályozott vagy kóros kimenetelét.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

Gondolatok a kiterjesztett méheltávolítástól

BŐSZE Péter

A szerző a korai méhnyakrákok kezelésének egyik világszerte elterjedt, ám hazánkban kevésbé ismert módszerét, a kiterjesztett méh eltávolítást tárgyalja saját tapasztalatai és az irodalmi adatok alapján. Ismerteti a műtét előnyeit és szövődményeit, javallatait és ellenjavallatait. Megállapítja, hogy a kiterjesztett méheltávolításnak egyértelműen helye van a korai méhnyakrákok kezelésében. Véleménye szerint a beteget fel kell világosítani arról, hogy megbetegedésének több, egyformán hatásos kezelési lehetősége van. Ismertetni kell a kezelések előnyeit és kockázatát, és a beteggel együtt kell kiválasztani a számára leginkább megfelelő kezelést. Az életminőség figyelembe vétele és a beteg bevonása a kezelés eldöntésébe ma már egyre inkább elengedhetetlen követelmény. Nem lehet azonban eléggé hangsúlyozni, hogy a kiterjesztett méheltávolítás nagy műtét, amelyet csak megfelelően képzett, nagy gyakorlattal rendelkező nőgyógyász-sebésznek szabad elvégeznie. Fontos, hogy csak az végezzen nyirokcsomó- és kiterjesztett méheltávolítást, aki azt rendszeresen csinálja. Ellenkező esetben a szövődmények sokkal gyakoribbak lesznek. Leghelyesebb, ha a műtétre nagy gyakorlattal rendelkező központokban kerül sor.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

A Társadalobiztosítás Egészségbiztosítási Alap Mentálhygiénés Kuratóriumának pályázata

A Társadalombiztosítás Egészségbiztosítási Alap Mentálhygiénés Kuratóriuma pályázatot hirdet lelki egészségmegőrző, mentálhygiénés programok megvalósítása céljából az Országgyűlés által a társadalombiztosítás 1993. évi költségvetéséből elkülönített alap terhére az 1992. évi LXXXIV. tv. szerint.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

A CT-vizsgálatok szerepe a hörgőrák tumorstádiumának meghatározásában

HEILER Zoltán, PÁLFFY Gyula, KOSTIC Szilárd, MONOSTORI Zsuzsanna, REPA Imre

A rosszindulatú tüdődaganatok operálhatóságát a tumor helyi kiterjedése, a környező szervekkel való kapcsolata mellett a nyirokcsomóáttétek és a távoli metasztázisok jelenléte határozza meg. 197, nem kissejtes tüdőrák miatt operált beteg esetében vizsgáltuk a CT-vel felállított tumorstádium és a sebészeti tumorstádium egyezését és az eltérések okait. Anyagunkban a CT tumorstádium szenzitivitása 57–93%, specificitása 71– 100% között változott a tumorbesorolásnak megfelelően. A CT-vizsgálat elsősorban a vena (ritkábban arteria) pulmonalisok mentén a pitvarra terjedő daganatos folyamatokban és a mediastinalis tumorinvázió diszkrét eseteiben nem adott megbízható diagnózist. A szerzők a pericardium érintettségének indirekt jeleként értékelték a fali pericardium körülírt megvastagodását és a pericardialis folyadék helyi felszaporodását. A néhány esetben elvégzett MR vizsgálatot hasznos kiegészítő módszernek találták annak megállapítására, hogy a daganat mennyire terjed rá a mediastinum érképleteire. A szerzők eredményeik alapján új technikai módszerektől, az MR-an giográfiától és az indirekt CT morfológiai jelek pontosabb elemzésétől várják a műtét előtti tumordiagnosztika további fejlődését.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

Jelentés az 1992. évi magyarországi gasztroenterológiai endoszkópos tevékenységről

NAGY György, JUHÁSZ László

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciója felkérésére és megbízásából össze gyűjtöttük az 1992. évi hazai endoszkópos tevékenység főbb adatait. Kérdőívünkre 117 endoszkópos laboratóriumból és egy endoszkópos magánrendelésről kaptunk választ. A beérkezett válaszokat táblázatban összesítettük.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

Heparin-Aspirin reperfúziós kísérlet

MATOS Lajos

A kezelés hatásosságát először az rt-PA infusio megkezdése után 7–24 órával vizsgálták: ekkor az infarctushoz vezető koszorúér 82%-ban volt átjárható a heparin therapiaban is részesülő betegekben, míg az aszpirin kiegészítő kezelésben részesülőkben ez csak 52%-ban volt igazolható (p<0,0001). Az első vizsgálatkor átjárható erek 80%-ban maradtak nyitva a heparinnal is kezeltekben egy hét múlva, ugyanez az aszpirinnal kezeltek esetében 95%-nak bizonyult (nem szignifikáns). Vérzést a heparin csoportban 18, az aszpirin csoportban 15 betegben észleltek. Ischaemias események az előbbi csoportban nyolc alkalommal, az utóbbiban két esetben voltak észlelhetők - statisztikailag ezek nem különböztek értékelhetően. A halálozási ráta a heparinnal is kezeltek között 1,9%, az aszpirin csoportban 4,0% volt.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

Gasztroenterológia a háziorvos gyakorlatában

ÚJSZÁSZY László

Beszámoló a Magyar Gasztroenterológiai Társaság, a Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium és a Magyar Orvosi Kamara Oktatási Bizottsága közre működésével, a MEDICOM-Glaxo segítségével 1993. március 19–20-án Hatvanban megrendezett továbbképzésről.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

Angioplasztika az orvostudományhoz képest

MATOS Lajos

PTCA ténylegesen 100 betegen történt, közülük 80-ban volt eredményes (az átlagosan 76%-os szűkület 36%-ra csökkent). Két betegnek volt szüksége azonnali sebészeti beavatkozásra. Fél éven belül a PTCA-t 16 betegnél kellett megismételni. Szívizom infarctus a PTCA csoportban 5 esetben, a gyógyszerrel kezeltek között 3 esetben következett be. Hat hónap után a PTCA therapiában részesülteknek 64%-a (61/96) anginamentes volt, a gyógyszerrel kezelt csoportból ez 46%-nak adódott (47/ 102; p<0,01). Az intervenciós csoport tagjainak terhelhetősége jobban növekedett (p<0,001) és tovább bírták a terhelést (p<0,01). A PTCA után gyorsabb volt az angina-mentesség kialakulása és jobb lett a terhelhetőség, mint a gyógyszeres therapia mellett, de az intervenció költségesebbnek bizonyult és több volt a szövődmény.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

A felületes hólyagtumorok BCG-kezelésének kockázata: mellékhatások és szövődmények

SOMOGYI László, POLYÁK László, SZÁNTÓ Árpád

A felületes hólyagtumorok gyógyítása a daganatkiújulások magas száma miatt nem korlátozódhat csupán azok sebészi eltávolítására. A gyógyítás szerves részét képezi a recidiva elleni küzdelem is. A szerzők a recidiva profilaxisára alkalmazott BCG-immunterápia mellékhatásait és szövődményeit 152 beteg kezelése és követése alapján összegezik. Ismertetik a szövődmények felismerésének és az ellenük való védekezésnek módjait. Megállapítják, hogy a nem elhanyagolható mellékhatások ellenére az adjuváns BCG-kezelés terápiás effektusa meghaladja a toxikus mellékhatások kockázatát, és hogy az évenként megismételt kezelési ciklus nem jelent többletveszélyt az egyetlen 6 hetes kurzushoz viszonyítva.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

Szívsebészeti beavatkozásokkal szimultán (egyesülésben) végzett egyéb műtétek

SZABOLCS Zoltán, BODOR Elek, DZSINICH Csaba, ENTZ László, GYÖNGY Tibor, MORAVICSK Endre

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján az elmúlt 47 hónap során 2357 nyitott szívműtétet végeztek. A műtétek 1,6%-ában, 37 esetben került sor egyéb műtétnek a szívműtéttel való összekapcsolására. 30 esetben carotis desobliteratiót, 1–1 esetben alsó végtagi arteria thrombendarteriectomiát, anonyma rekonstrukciót, poplitea embolectomiat, arteria femoralis pulzáló haematomájának megoldását, cholecystectomiát, valamint két betegnél tüdőtumor-rezekciót végeztek a szívsebészeti beavatkozással együtt. Műtéti halálozásuk nem volt. Az együlésben végzett műtétek többsége ér- és szívsebészeti jártassággal egyaránt rendelkező sebészi team közreműködését igényelte.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

A krónikus pancreatitis és a vékonybél-kontamináció összefüggéseinek vizsgálata H2-teszt alkalmazásával

BALGHA Valéria, BERGER Zoltán, PAP Ákos

A kilégzett alveolaris levegő hidrogéntartalmának növekedése a vékony bél dysbacteriosisának indikátora. A szerzők 43 krónikus pancreatitisben szenvedő beteget vizsgáltak H2-teszt segítségével. A betegek 32,6%-ában találtak vékonybél-kontaminációra utaló emelkedett értékeket. Etiológiai szempontból csoportokat képezve megállapították, hogy alkoholos eredetű krónikus pancreatitisben a ,,bacterial overgrowth” kissé gyakoribb, mint a nem alkoholos eredetű esetekben, és többször fordul elő nem meszes, nem diabeteses és inzulinra nem szoruló diabeteses krónikus pancreatitises betegek között is. Nagy hasi műtétek, illetve különböző pancreasoperációk után nem volt gyakoribb a vékonybél-kontamináció, mint a műtét nélküli esetekben. Az enyhe és közepesen súlyos enziminsufficientiában szenvedők között szignifikánsan több a vékonybél-dysbacteriosis, mint a súlyos enzim insufficientiában szenvedőknél. A krónikus pancreatitis tüneteként véleményzett hasi fájdalom, meteorismus hátterében enyhe és közepesen súlyos pancreaselégtelenség esetén gyakran a jól kezelhető vékonybél-kontamináció állhat.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

Próbaper egy nehéz klinikai döntés érdekében

RICHARD Smith

Számos klinikai döntést kell meghoznunk úgy, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő tudományos információ. Ilyenkor az egyik lehetséges megoldás a szakértők közötti megegyezés keresése. Egy másik, az alábbiakban részletezett módszer egy jogi eljárás lefolytatása lehet a nehéz kérdések elemzésére. Ez egy próbaper volt – ügyvédek, szakértő tanúk, és esküdtszék rész vételével – arról, hogy vajon minden szimptomatikus sarlósejtes vérszegénységben szenvedő gyermek esetében javasolni kell-e a csontvelő transzplantációt. A transzplantációval a gyógyulási arány kb. 90%-os, egy olyan betegségben, amely a gyerekek 15%-ának halálát okoz hatja 20 éves koruk előtt. Azonban a transzplantációnak 10%-os a halálos, illetve a súlyosan egészségkárosító kockázata, és az orvosok nem képesek megjósolni, melyik gyermek sarlósejtes vérszegénysége válik súlyossá, és melyiknél lesz enyhe, vagy tünetmentes. Az esküdtszék végül is többségi határozattal úgy döntött, hogy nem kell mindegyik tünethordozó gyermek esetében csontvelő-transzplantációt javasolni.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

Teljesítményarányos bevétel és a valós kiadási költségek összevetése

HEVES István

Mondanivalómat három jól megfogható részre építettem: l.a bevezetőben arról szeretnék beszélni, hogy miért tartjuk lényeges kérdésnek a belső allokációt, hogyan hívható segítségül a kontigencia elmélet a most zajló folyamatok leírására és megértésére, 2. a második részben a számviteli változások, azon felül az egységes nyilvántartási, adatszolgáltatási rend – vezetői információs rendszer - pontos költségmegfigyelés, költséghelyek és szervezeti (strukturális) egységek egyezősége, a számvitel, mint a döntéselőkészítés és a folyamatvezérelt irányítás eszköze a téma, 3. végül az intézetünkben zajló finanszírozási üzempróba 1993. január-február havi tény adataiból és a teljes 1992. évi költségekből nyerhető elemzésekkel érzékeltetem a gyakorlati problémákat.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

A fekvő- és járóbeteg-ellátás finanszírozási próbaüzemének tapasztalatai

NYERS Ágnes

Az elmúlt év végén a Népjóléti Minisztérium felkérte Zala megye valamennyi egészségügyi intézetét, hogy január 1-jétől 2 hónapon át próbaüzemelést végezzen az új finanszírozási rendszer szerint a fekvő- és járóbeteg-ellátás vonatkozásában egyaránt. Jelen összefoglalás a Zala Megyei Kórház tapasztalatairól szól, de hasonló információgyűjtés volt a nagykanizsai és a keszthelyi Városi Kórház, valamint a Hévízi Állami Gyógyfürdőkórházban is. A cikk célja többek között saját tapasztalataink közkinccsé tétele, ezáltal a kórházak vezetői számára olyan információk nyújtása, amely segítséget jelent az intézeti finanszírozás változása számtalan feladatának minél sikeresebb megvalósításához. Tanulmányomban előbb a kormány Az egészségügy társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről című, a közelmúltban megjelent rendelete tervezetének néhány új elemét emelem ki a fekvőbeteg ellátásról, ezt követően a járóbeteg szakellátás vonatkozásában (bemutatva a teljesítmény WHO pont szerinti mérését, annak viszonyait az egyes szakmai profilok vonatkozásában), végezetül ismertetem a számítástechnika alkalmazásának lehetséges és javasolt módszereit.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

Szűrési fájdalmak

MATOS Lajos

Először egy szubjektív megjegyzés: az elmúlt esztendőben alkalmam volt találkozni több olyan angol, amerikai egészségügyi közgazdásszal, szervezővel, aki a rendszerváltás kezdete táján, illetve azóta meghívást kapott Magyarországra, hogy segítsen a valóban szomorú közegészségügyi helyzet javításában. Anélkül, hogy összebeszéltek volna, mindegyik meglepve, sőt kissé a helyzeten mulatva elmondta, hogy amikor a hazai egészségügyi vezetés döntéshozóit megkérdezték, miképpen gondolják a legfontosabb tennivalókat, mind a minisztériumban, mind a tisztiorvosi hivatalban vagy az OKI-ban azt a lelkendező választ kapták, hogy „most majd mindenkit minden ellen szűrni fogunk..."

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

Alapító atyák

ANDRÁS László

A MOK alapítói közül többen, többféleképpen mesélik el történetüket. Ahány „alapító atya", annyi változat. Efelől kérdeztem dr. Veér Andrást.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

A Magyar Orvosi Kamara elnökségének tájékoztatója a kamarai törvényről

57 év után a parlament ismét tárgyalja a törvényt a Magyar Orvosi Kamaráról. Annak idején 60 év kellett hogy a parlament elé kerüljön, jelen esetben 4 év.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

Dokumentum az Orvosi Kamara szervezéséről

SITKÉRY Iván

XIX. században a kapitalista fejlődés eredményeként az orvosi munka fokozatosan levetkőzte mítikus, mágikus jellegét és a céhszerűen folytatott elitisztikus tevékenység egyre inkább társadalmi jellegűvé vált. Az a tény, hogy a fejlett országokban az orvos a születéstől a halálig minden individum életét aktívan végigkíséri, az általánosítás magasabb fokán azt eredményezte, hogy az orvos tevékenysége a társadalmi csoportok érdekviszonyainak ütközésében és sajátos csoport érdekeinek érvényesítésében is kiemelt jelentőséget vívott ki.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

OLADOSZ közgyűlés

KRASZNAI Éva

Kétségbeesett légkörben tartotta az Orvosi Laboratóriumi Dolgozók Országos Szövetsége márciusi közgyűlését. Az összejövetel napirendjén „Az egészség ügy társadalombiztosítási finanszírozásának új rendszeréről” készült kormányrendelet-tervezet szerepelt.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

Kuruzslók és boszorkányok a 18. századi fogorvoslásban

SZŰCS Anikó

A fogorvoslás az általános orvostudománynak mindig olyan ága volt, mely külön fejlődött. A közös eredet ellenére az emberiség történetének őskora óta a közelmúltig az „orvosok” nem szívesen foglalkoztak a fogak gyógyításával (1).

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

Mágiával a "fekete halál" ellen?

KOVÁCS Zoltán

Az emberiséget évszázadok óta félelemben és rettegésben tartó járványos betegségek közül a „fekete halál”-nak is nevezett pestis áll az első helyen. Puszta nevének hallatán még ma is többen érzünk borzongást, bár személyes tapasztalataink e betegséggel kapcsolatban szerencsére már nemigen lehetnek. A 20. századi ember számára szinte elképzelhetetlen az, ami a közép korban egymást követő generációk állandó létélménye volt: a rendszeresen megjelenő és hatalmas áldozatokat követelő járvány. A régi krónikákban gyakran találkozunk a pestisjárványok leírásaival, amelyek jóllehet az áldozatok számát többnyire eltúlozzák, mégis érzékletes képet adnak arról, hogy mennyire sokkolta a kortársakat a betegség pusztító ereje.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

Könyvekről

FRENKL Róbert

A Kórélettan című könyv ismertetése

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

Etikai és jogi kérdések a szervátültetés gyakorlatában

MATKÓ Ida

A magyarországi szervátültetés gyakorlatának orvosetikai és jogi kérdéseit a klinikus 1 . szempontjából kívánom megvizsgálni. A diagnosztikus és terápiás módszerek, reanimációs eljárások fejlődése, a szervtranszplantációk mindennapos gyakorlattá válása ismételten olyan helyzet elé állítják az orvost, amelyben az orvosetikai, jogi és társadalmi tradíciók konfliktusba kerülnek az orvos szakmai tapasztalatával, lelkiismeretével és tudományos törekvéseivel. A szervátültetés a gyógyítás olyan területe, amely az utóbbi időben sok vitát váltott ki. Hazánkban ennek részben az az oka, hogy ma már semmiképpen sem tekinthető kísérleti jellegű eljárásnak: egyre több átültethető donor-szervre van szükség, aminek egyik feltétele az orvos és a civil társadalom együtt működése.

Lege Artis Medicinae

1993. MÁJUS 26.

Beszámoló az első európai Botox Szimpóziumról

GERGELY László, BARZÓ Pál

1993 január 23–24-én Barcelonában rendezte több európai ország dystonia társasága az Európai Botox Szimpóziumot a módszer ismertetésére, s az immáron egy évtized alatt felhalmozódott tapasztalatok megvitatására.