LAM KID - 2013;3(04)

LAM KID

2013. DECEMBER 20.

A D-vitaminról - kombináljunk!

HONTVÁRI Lívia

A D-vitamin-hiány világszerte elterjedt egészségügyi probléma. A közelmúltban megrendezett D-vitamin konszenzuskonferencia ajánlásaira alapozva szeretnénk a figyelmet felhívni a prevenció és a tényleges hiányállapot felismerésének, kezelésének fontosságára.

LAM KID

2013. DECEMBER 20.

Újra az adherenciáról - Divatos téma vagy csontig hatoló aktualitás?

VALKUSZ Zsuzsanna

Az osteoporosis kezelésében alkalmazott gyógyszerek esetében a nem megfelelő beteg-együttműködés vagy adherencia nemcsak Magyarországon, de világszerte is jól ismert probléma.

LAM KID

2013. DECEMBER 20.

Az elõdök igazsága - Záró gondolatok az urátkristályok oldhatóságáról-oldékonyságáról

BÉLY Miklós, KRUTSAY Miklós

A szerzők az urátkristályok oldódását vizsgálták alkoholban, 8%-os vizes formaldehidoldatban és acetonban. Azt találták, hogy az urátkristályok legnagyobb mennyiségben az alkoholban maradnak vissza.

LAM KID

2013. DECEMBER 20.

Combnyaktörések ellátása DHLS-csavarral - korai eredmények

KOCSIS András, KÁDAS István, KÁDAS Dániel, HANGODY László

Magyarországon az osteoporosis talaján kialakult medialis combnyaktörés ellátási taktikája függ a törés típusától és a sérült általános állapotától. Nyilvánvaló cél, hogy kis kockázatú, minimálisan invazív műtéti technika megtartása mellett minimálisra csökkentsük a módszer leggyakoribb szövődményeit: a combfejnecrosist és a törés újbóli elmozdulását.

LAM KID

2013. DECEMBER 20.

A mikro-RNS-ek mint a hormonok egy új családja

BOJCSUK Dóra, SIPOS Lilla, BÁLINT Bálint László

A mikro-RNS-molekulák az átírt RNSmolekulák fehérjékre való átfordítását szabályozzák. Maria A. Cortez és munkatársai a Nature folyóiratban 2011-ben közölt tanulmányukban felvetik annak lehetőségét, hogy az általánosan elfogadott biomarker és transzlációs szerepük mellett a mikro- RNS-molekulákat nukleinsav természetű hormonoknak is tekinthetjük.

LAM KID

2013. DECEMBER 20.

Csontritkulásban szenvedõ betegek életminõsége Magyarországon

VOKÓ Zoltán, INOTAI András, HORVÁTH CSABA, BORS Katalin, SPEER Gábor, KALÓ Zoltán

Keresztmetszeti vizsgálatunk célja az életminőség csontritkulásos törések miatti romlásának becslése volt. A vizsgálatot csontritkulásos betegek gondozására és csonttörések akut ellátására szakosodott 21 centrumban végeztük, 840 beteg bevonásával.

LAM KID

2013. DECEMBER 20.

Három- és hatéves denosumabkezelés hatása posztmenopauzában lévõ osteoporosisos nõk körében: a FREEDOM vizsgálat kiterjesztése

BALLA Bernadett

A menopauzát követően megnövekszik a RANKL (receptoraktivátor nukleáris faktor κ-B ligand) szintje (kifejeződése), amely fokozza a csontátépülés sebességét. Ez a gyors turnover csontvesztéshez és végül osteoporosishoz vezethet.

LAM KID

2013. DECEMBER 20.

A fej- és nyaksérülések kockázata a heavy metal rajongók körében

BALLA Bernadett

A heavy metal koncerteken részt vevő fiatalok gyakran számolnak be szédülésről, zavartságról, amelyek akár enyhe traumás agysérülések tünetei is lehetnek. A ’head banging’ (fejrázás) a hard rock és a különböző heavy metal műfajokhoz szervesen kapcsolódó tevékenység.

LAM KID

2013. DECEMBER 20.

A kézművességrõl

DÁNIEL Zsolt

Divatos kifejezés. Minőséget és különbséget határoz meg. A tévedés újabb lehetősége. A tapasztalatlan fogyasztó ugyanis nem tudja, hogy mit vásárol meg vele. Hiszen a kézművességnek nincs definíciója.