LAM KID - 2013;3(03)

LAM KID

2013. OKTÓBER 04.

D-vitamin-terápia: hormonkezelés a rászoruló betegeknek vagy egyszerűen étrend-kiegészítés mindenkinek

SPEER Gábor

A különböző szakmai társaságok eltérő ajánlásokat fogalmaznak meg a D-vitaminhiány megelőzésére és kezelésére. A jelentős különbségek egyik alapvető oka az, hogy eltérően ítélik meg a D-vitamin normális szintjét, illetve teljesen más matematikai modellt alkalmaznak a D-vitamin-kezelés D-vitamin-szintet emelő hatásának előrejelzésére.

LAM KID

2013. OKTÓBER 04.

Lehet-e paradigmát váltani a következő törés megelőzésének napi gyakorlatában?

TAKÁCS István

Az osteoporosis kezelésében alkalmazható modern készítmények birtokában egyre kevésbé fogadhatók el „természetesnek” az osteoporosis talaján kialakuló ismételt csonttörések.

LAM KID

2013. OKTÓBER 04.

Az urátkristályok kimutatásának egyszerű módszere formalinfixált szövetmintákon

BÉLY Miklós, KRUTSAY Miklós

Korábbi dolgozatunkban azt a tételt cáfoltuk, amely szerint a formalinban fixált szövetmintákban azért nem (vagy csak kivételesen) mutathatók ki az urátkristályok, mert ezek a vizes formalinoldatban kioldódnak.

LAM KID

2013. OKTÓBER 04.

A keresztcsont spontán törése

FERENC Mária, PUHL Mária, VARGA Péter Pál

A keresztcsont osteoporoticus eredetű spontán törését - sacralis insufficientia fractura (SIF) - 1982-ben először Lourie írta le, melyet az időskor nehezen felismert szindrómájaként említett.

LAM KID

2013. OKTÓBER 04.

Infektív sacroileitis

BARTHA Attila

A sacroiliacalis ízület szeptikus folyamatával a reumatológiai gyakorlatban ritkán találkozunk. Klinikai tünetei szerteágazóak, ezért a diagnózis felállítása gyakran késik.

LAM KID

2013. OKTÓBER 04.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság 2013. évi Kongresszusa

BALLA Bernadett

Idén májusban 14. alkalommal került megrendezésre a MOOT szervezésében és az MRTOS részvételével az Oszteológiai Kongreszszus Balatonfüreden. Az esemény minden évben központi helyen szerepel a magyar oszteológiai eseménynaptárban.

LAM KID

2013. OKTÓBER 04.

Tanácsok köszvényben szenvedőknek - Berlin-Chemie-szimpózium

BALLA Bernadett

A Balatonfüreden megrendezésre került 2013. évi Oszteológiai Kongresszus résztvevői a Berlin-Chemie/A. Menarini által szponzorált tudományos rendezvényen színes előadásokat hallhattak a köszvény kezelésének reumatológiai és gazdasági szemszögeiről.

LAM KID

2013. OKTÓBER 04.

A parathormonszint változása denosumabkezelést követően posztmenopauzában lévő osteoporosisos betegekben

BALLA Bernadett

A denosumab humán monoklonális RANKL-ellenes antitest, amely gátolja az osteoclastok érésének korai fázisát és a sejtaktivitást. Preklinikai és klinikai vizsgálatok egyaránt igazolták, hogy denosumab adagolását követően - dózisfüggően - megemelkedik a szérum parathormon (PTH) -szintje.

LAM KID

2013. OKTÓBER 04.

A szekunder hyperparathyreosis hatása az antireszorptív terápiák hatékonyságára

BALLA Bernadett

A kilencvenes évek közepén végzett nemzetközi epidemiológiai tanulmány alapján az 50 év feletti magyar lakosság több mint fele szenved csontritkulásban. Az osteoporosis prevalenciája 32,3% a nők és 23,6% a férfiak körében.

LAM KID

2013. OKTÓBER 04.

Evidenciákon alapuló hidro- és balneoterápiás vizsgálatok Magyarországon - Irodalmi összefoglalás és metaanalízis

BALLA Bernadett

A balneoterápia napjainkban elfogadott definíciója: a természetes ásványvizek, a természetes gyógyiszapok (peloid) és a különböző gázok (CO2, H2S, Rn) természetes forrásainak használata gyógyászati célokra, úgy mint megelőzés, kezelés vagy rehabilitáció.

LAM KID

2013. OKTÓBER 04.

Két gerincortézis hatása az egyensúlyra mellkasi kyphosisban szenvedő idős betegeken

BALLA Bernadett

Az idős emberek által elszenvedett esések súlyosságához, fontosságához viszonyítva kevés figyelmet szenteltek eddig az egyensúlyjavításnak és az elesés prevenciójának hyperkyphosisos, idős betegek körében.

LAM KID

2013. OKTÓBER 04.

Stroncium ranelattal kezelt betegek nagy esetszámú, európai, prospektív vizsgálata és hároméves utánkövetése

BALLA Bernadett

A posztmenopauzális osteoporosis Európában igen jelentős közegészségügyi probléma. Az 50 év feletti nők közel egyharmada szenved el élete során osteoporoticus törést. Ma már számos stratégia létezik az osteoporoticus törési rizikó csökkentésére, ideértve az esések megelőzését, a kalcium- és D-vitamin- pótlást, illetve speciális gyógytornagyakorlatok elvégzését.