LAM KID - 2012;2(02)

LAM KID

2012. JÚLIUS 03.

Csontállapot „praediabetesben” - A csontdenzitás és az energia-háztartás kapcsolata a 2-es típusú diabetes mellitus manifesztációja előtt

BUDAY BARBARA, VITAI Márta, PACH Péter, LITERÁTI Nagy Botond, PÉTERFAI Éva, BEZZEGH Katalin, PAUER József, KORÁNYI LÁSZLÓ

A cukorbetegség minden formája fokozott törési kockázattal jár. A 2-es típusban magasabb a csontok ásványianyag- tartalma. Annak érdekében, hogy eldöntsük, hogy a magasabb csontdenzitás a diabetes okozta anyagcsere-változások vagy szövődmények következménye-e, vagy pedig azoktól független, elsődleges eltérés, a következőkkel jellemezhető nőket és férfiakat vizsgáltunk: anyagcsereegészségeseket; a 2-es típusú diabetes mellitus rizikójával genetikailag terhelt, de még a részletes anyagcsere-vizsgálatokkal egészségesnek bizonyulókat; kezdődő glükózintoleráns, de még nem cukorbeteg, „praediabeteses” egyéneket.

LAM KID

2012. JÚLIUS 03.

Szekunder osteoporosisok gasztroenterológiai kórképekben

FUSZEK Péter

Az osteoporosis okát keresve ritkábban jut eszünkbe, hogy gastrointestinalis betegséget feltételezzünk, mint ahogy azok ténylegesen előfordulnak. Számos emésztőszervi betegségben, esetenként pedig az ezekre szedett gyógyszerek miatt felszívódási zavar, malabszorpciós szindróma alakulhat ki.

LAM KID

2012. JÚLIUS 03.

A teriparatid használatának gyakorlati kérdései

TAKÁCS István

A teriparatid (Forsteo) az elmúlt hat évben az egyik legfontosabb gyógyszerré vált a súlyos osteoporosis kezelésében Magyarországon is. Habár a készítmény nem új, mégis számos kérdés merül fel a mindennapi gyakorlatban a használatával kapcsolatban. Mikor alkalmazzuk első gyógyszerként? Mikor váltsuk a régi gyógyszert teriparatidra? Milyen hatás várható a kezelés megkezdése után? Melyek a lehetséges mellékhatásai?

LAM KID

2012. JÚLIUS 03.

Az időskori hypothyreosis hormonpótlása - gyakorlati tanácsok - Gyakran nagyobb baj, ha kezeljük, mint ha nem!

SZABOLCS István

Az időskori hypothyreosis - csakúgy, mint a korábbi életkorban jelentkező - autoimmun thyreoiditis következménye. Kezdetben általában nem okoz tünetet: a diagnózist leggyakrabban a szokásos nagyrutin mellett vizsgált TSH- (thyreoideastimuláló hormon) szint emelkedett volta adja.

LAM KID

2012. JÚLIUS 03.

A stroncium ranelát hatása a különböző klinikai stádiumú osteoarthrosisban szenvedő, posztmenopauzában lévő nőkön

BALLA Bernadett

Az osteoarthrosis (OA) bizonyos mértékben szinte minden 60 év feletti személyt érint a világ legtöbb részén. A betegséget az ízületi porc progresszív degenerációja és az ízületi rés ezt követő beszűkülése jellemzi.

LAM KID

2012. JÚLIUS 03.

A levotiroxin dózisa és a törési rizikó kapcsolata időskorban

BALLA Bernadett

A hypothyresosis gyakori, de elsősorban idősebb nők körében előforduló kórkép. Épp ezért, az idősödő populáció több mint 20%-a részesül valamilyen hosszú távú pajzsmirigyhormon-pótló kezelésben.

LAM KID

2012. JÚLIUS 03.

Csigolyadeformitás

TÓTH EDIT

A LAM KID 2012. márciusi számában Szabó Tamás és munkatársai szerzőségével megjelent, Morfometriás vertebralis törések a klinikumban (2012;2:5-13.) című összefoglaló közlemény kapcsán szeretnék tenni néhány megjegyzést.

LAM KID

2012. JÚLIUS 03.

Inni vagy nem inni - mennyit és mit?

KISS László

Ki ne emlékezne arra a szülői intelemre, hogy csak mértékkel fogyasszunk alkoholt? Persze a válasz adott volt: a mérték a vödör. Sokunknak precíz önkísérletek során kellett rájönnünk, hogy nem érdemes a vödröt tekinteni egységnek. Ha a tudományt vesszük alapul, akkor 1 egység a mérték.

LAM KID

2012. JÚLIUS 03.

A pincemester töprengése

DÁNIEL Zsolt

A bor kultúrájának külső ismérvei a fogyasztásához kapcsolódó eszközök és rítusok. Erről írok most. Értelemszerűen a vörösről. Tekintsük a poharat. A pohár pedig üveg. Nem kivétel a házibuli vagy garden parti, kemping, fesztivál, autópálya-piknik, délben a parkban az ebédszendvics mellé és így tovább. Mindig, minden körülmények között üveg. Ha esik, ha fúj. A borkultúra első lépése az üvegpohár.

LAM KID

2012. JÚLIUS 03.

A csontritkulás kezelésének hatékonysága - Egy OEP-adatelemzés tanulságai

NÉMETH Éva

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT) 2012. június 18-án a Hotel Héliában sajtótájékoztatót rendezett. Az esemény előzményét az adta, hogy a MOOT a május végén, Balatonfüreden tartott Oszteológiai Kongresszuson egy jelentős sikerről számolt be, és a társaság joggal véli úgy, hogy ezt a jó hírt feltétlenül érdemes a szélesebb nyilvánossággal is megosztani.