LAM KID - 2011;1(03)

LAM KID

2011. DECEMBER 23.

Az állkapocs osteonecrosisa: valós és valótlan félelmek

VASZILKÓ Mihály

A biszfoszfonátok által kiváltott osteonecrosis már jó ideje ismert, de még mindig nem eléggé közismert betegség. Egyesek túlbecsülik az általa jelentett veszélyt, mások lekicsinylik. A nemzetközi irodalom legújabb információi és a klinikánkon kezelt 93 beteg kapcsán szerzett tapasztalatainkat foglaljuk össze ebben a közleményben.

LAM KID

2011. DECEMBER 23.

A RANK-RANKL-oszteoprotegerin rendszer patogenetikai és klinikai jelentõsége rheumatoid arthritisben

SZENTPÉTERY Ágnes, VÁNCSA Andrea, SZABÓ Zoltán, SZEKANECZ Zoltán

Rheumatoid arthritisben (RA) lokális és általánosult csontreszorpció zajlik, amely a marginális eróziók, illetve a generalizált osteporosis kialakulásában nyilvánul meg. Egyre több adat utal arra, hogy lymphocyták, proinflammatorikus citokinek és más, a gyulladásban is szerepet játszó mediátorok vesznek részt az arthritises csontreszorpcióban.

LAM KID

2011. DECEMBER 23.

A parathormon extraskeletalis hatásai

KISS Zoltán, MUCSI István, TÚRI Sándor, SZABÓ András, KISS István, SZEBENI Andrea, KECSKEMÉTI Valéria, TÓTH Miklós, LAKATOS Péter

A mellékpajzsmirigy, majd az általa termelt parathormon (PTH) hatása folyamatosan az érdeklődés tárgyát képezték az elmúlt 150 év orvostudományi kutatásai során. A tudományos figyelem először érthetően az elsődleges funkcióra, a szérum kalciumszintjének szabályozására irányult.

LAM KID

2011. DECEMBER 23.

A Ca-Intake.hu vizsgálat eredményei - Az osteoporosis bázisterápiájának részeként alkalmazott kalciumpótlás több, mint rutinlépés

LAKATOS Péter, SPEER Gábor, DOMBAI Péter, ZAJZON Gergely

A kalciumbevitel az osteoporosis bázisterápiájának számít. Ismert, hogy elégtelen kalciumbevitel esetén az osteoporosis speciális gyógyszerei sem tudják kifejteni hatásukat. Jelen vizsgálatunkban a hazai alimentáris és szupplementációs kalciumbevitel elemzését céloztuk meg az egész országra kiterjedő reprezentatív felmérés segítségével.

LAM KID

2011. DECEMBER 23.

Személyes genom - szép új világ?

ÁRVAI Kristóf, KÓSA János Pál

A jövő tudománya rovatban olvasóinknak színes kitekintést szeretnénk adni arról, hogy mi is történik körülöttünk a kutatás világában. A kiválasztott területeket röviden, olvasmányos formában tárjuk fel és nyújtjuk át a kedves olvasónak.

LAM KID

2011. DECEMBER 23.

Tízéves stroncium ranelát kezelés eredménye posztmenopauzában lévõ, osteoporosisban szenvedõ nõk körében

SZEKERES László

A stroncium ranelát (SrR) kezelés eredményességéről Reginster és munkatársai számoltak be 2009-ben (1). Ennek során a jól ismert, a SrR terápiás effektusának evidenciájául szolgáló, első két nagy nemzetközi, multicentrikus vizsgálat, a SOTI (2) és a TROPOS (3) további hároméves kiterjesztése alapján igazolták a SrR konzekvens, hosszú távú hatásosságát mind a vertebralis, mind a nem vertebralis törések előfordulásának csökkentésében.

LAM KID

2011. DECEMBER 23.

A koszorúér-betegség és a csontállapot kapcsolata másképp: a lumbalis csigolyadenzitás a koszorúér-betegség pozitív prediktora nõkben?

KISS József, BUDAY BARBARA, LITERÁTI-NAGY Botond, FALUKÖZI József, FOGARASSY György, APRÓ Dezső, VECSEI Istvánné, FÉK A. Attila, VERESS Gábor, KORÁNYI LÁSZLÓ

Számos olyan nemzetközi adat áll rendelkezésre, amely a cardiovascularis betegség és a csontdenzitás, osteoporosis, illetve osteopenia közötti kapcsolatot igazolja. Lehetséges, hogy a csontformációban- csontremodellingben, valamint az érfalban is lejátszódó kalcifikációban közös patogenetikai tényezők (adipocitokinek, inflammatorikus folyamatok) játszanak szerepet. Célunk e kapcsolat vizsgálata volt magyar betegek körében.

LAM KID

2011. DECEMBER 23.

D-vitamin-meghatározás: preanalitikai és analitikai szempontok

BHATTOA Harjit Pál

A D-vitamin-hiány nemcsak az osteoporosissal és osteomalaciával hozható összefüggésbe (1, 2), hanem hozzájárulhat az izomgyengeség (3), a rákos megbetegedések (4), a cardiovascularis megbetegedések (5) és az 1-es típusú diabetes mellitus (6) kialakulásához is, valamint hiányában az összmortalitás is emelkedik (7).

LAM KID

2011. DECEMBER 23.

A DEXA-készülékek története

SZINAI T. József, BÁLINT Géza

Tisztelt Szerkesztőség! Örömmel és érdeklődéssel olvastam a lap októberi számában „A csontanyagcsere tudományának egyik sikertörténete” című interjút, amelyet dr. Szekeres László, a MOOT elnöke készített prof. dr. Marton Istvánnal, aki hosszú évekig a MOOT főtitkára volt. Az interjú tartalmilag, formailag kitűnő, élvezetes olvasmány, melyből valóban kikerekedik a sikertörténet.

LAM KID

2011. DECEMBER 23.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság rovata

Oszteológiai Kongresszus - Balatonfüred, 2012 Aki hallja, adja át, és kérem, mindenki jegyezze fel: a 2012-es Oszteológiai Kongresszusra május 31.-június 2. között kerül sor Balatonfüreden, a Hotel Flamingóban (Flamingó Wellness és Konferenciahotel, 8230 Balatonfüred, Széchenyi u. 16.). Jelentős változásokat tervezünk a tudományos programokban, de az egész kongresszusi szervezésben is. Minden további részletes és friss információ folyamatosan elérhető lesz a www.osteoporosis.hu honlapon!