LAM KID - 2011;1(01)

LAM KID

2011. JÚLIUS 20.

Beköszöntő

LAKATOS Péter, SPEER Gábor

Lecturis Salutem! Ahagyományhoz híven köszönünk be magunk is, úgy, ahogyan húsz évvel ezelőtt az akkor megszületett Lege Artis Medicinae (LAM) akkori és jelenlegi főszerkesztője, dr. Kapócs Gábor tette. Nemcsak õ, hanem a sokunk által szeretett LAM is öregszik. Olyannyira, hogy eljött annak az ideje, hogy gyermeke lehessen: a LAM hagyományaira, multidiszciplináris horizontjára, kulturális missziójára és szép megjelenésére támaszkodva megszülessen egy szűkebb szakmának szóló, de növekedni és tanulni, valamint tanítani is vágyó növendék. Ez szeretne lenni a LAM KID.

LAM KID

2011. JÚLIUS 20.

Új ismeretek a corticalis csontállomány biológiájáról és részvételéről a csonttörések létrejöttében

BALOGH Ádám, BHATTOA Harjit Pál

A szerzők a kortárs irodalom közleményei alapján áttekintik a csontok osteoporoticus törési hajlamának korábban ismert kockázati tényezőit, majd ismertetik a modern, nagy feloldású képalkotó készülékek (mikro- CT, nagy feloldású perifériás kvantitatív komputertomográf, HR-pQCT) és fejlett számítógépes elemzőeljárások (véges elemszámú elemzési módszer, finite element analysis, FEA) alkalmazásával kapott új eredményeket.

LAM KID

2011. JÚLIUS 20.

Új hatásmechanizmusú gyógyszerek az osteoporosis kezelésében

LAKATOS Gergely

Az osteoporosis jelentős népegészségügyi probléma, terápiás befolyásolása az érdeklődés középpontjában áll. A meglehetősen széles gyógyszeres spektrum ellenére a kezelés nem megoldott. Ezért is áll a kutatások középpontjában az újabb hatásmechanizmusú farmakológiai készítmények fejlesztése.

LAM KID

2011. JÚLIUS 20.

Kalciumpótlás és a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása - Valós félelem vagy csomót a kákán?

SPEER Gábor

Néhány adat arra utal, hogy a postmenopausalis osteoporosis bázisterápiájaként alkalmazott kalciumpótlás fokozza az atherosclerosis talaján kialakult érrendszeri megbetegedéseket. A coronariaerek kalcifikációja markere az atherosclerosis jelenlétének, és egyértelmű rizikófaktora a cardiovascularis megbetegedéseknek.

LAM KID

2011. JÚLIUS 20.

Az adherencia fogalma és jelentősége osteoporosisban

SZEKERES László

Napjainkban a gyógyszeres kezelések gazdaságossági szempontjai kapcsán a figyelem előterébe kerültek a betegek gyógyszerszedési szokásai. Ezeknek egyik fontos mutatója az adherencia, amely négy különböző, a terápiás hűséget érintő fogalom egysége: elfogadás (acceptance), egyetértés (concordance), kitartás (persistance) és engedelmesség (compliance).

LAM KID

2011. JÚLIUS 20.

A FREEDOM vizsgálat - A denosumab törésprevenciós hatása

VALKUSZ Zsuzsanna, SZEKERES László

A denosumab teljes humán monoklonális antitest (IgG2), amely nagy affinitással és szelektivitással kötődik a RANK ligandhoz (RANKL), és megakadályozza az osteoclast-prekurzorok és kifejlett osteoclastok felszínén található receptorának (RANK) aktiválódását. A RANKL-RANK kölcsönhatás megakadályozása gátolja az osteoclastok képződését, működését és túlélését, ezáltal reverzíbilisen gátolja az osteoclastok által mediált reszorpciót a csont corticalis és trabecularis állományában.

LAM KID

2011. JÚLIUS 20.

Vertebroplastica és kyphoplastica alkalmazása a klinikai gyakorlatban

SZÖLLŐSI Balázs, JAKAB Gábor

A csontritkulás hazánkban 600 ezer nőt és 300 ezer férfit érint. A betegség jelentőségét a csonttörések adják, amelyek közül évente 30-40 ezer csigolyatesttörés. Minden ötödik olyan beteg, akinek csigolyatestje törött, egy éven belül újabb törést szenved el.

LAM KID

2011. JÚLIUS 20.

Fogunk-e microarray-ket használni az orvosi rutingyakorlatban?

BÁLINT Bálint László

Sokat hallunk az új technológiákról, amelyek forradalmasítani fogják a medicinát, mégis kevés jelenik meg ezek közül a betegágy mellett. Mi a helyzet a microarray-kkel? Fo-gunke microarray-adatokat kapni a laborból és tudunke majd ezek alapján terápiás döntéseket hozni?

LAM KID

2011. JÚLIUS 20.

A köszvény terápiája: egy régi betegség új kezelési lehetőségei

TAMÁSI László

Burns CM, Wortmann RL. Gout therapeutics: new drugs for an old disease. Lancet 2011;377:165-177. A szerzők közleményükben részletesen ismertetik a febuxostattal végzett klinikai vizsgálatokat, ezenfelül összefoglalják a peglotikázról és más, fejlesztés alatt álló gyógyszerekről az eddigi ismereteket, és végül ajánlást adnak a régi és új szerek alkalmazásához.

LAM KID

2011. JÚLIUS 20.

FRISC: pontozási rendszer az osteoporoticus törési és immobilizációs rizikó becslésére posztmenopauzás korú nőknél

TAMÁSI László

Tanaka S, Yoshimura N, Kuroda T, Hosoi T, Saito M, Shiraki M. The Fracture and Immobolization Score (FRISC) for risk assessment of osteoporotic fracture and immobilization in postmenopausal women - A joint analysis of the Nagano, Miyama and Taiji Cohorts. Bone 2010;47:1064-70. Az osteoporosis okozta törés fokozott mortalitással és jelentős egészségügyi költségekkel jár. A fokozott törési kockázatú betegek korai felismerése és hatásos kezelése csökkenti a betegség okozta súlyos következményeket és a költségeket az érintett, idősebb populációban.