Ideggyógyászati Szemle - 2012;65(01-02)

Ideggyógyászati Szemle

2012. JANUÁR 30.

A FŐSZERKESZTŐ LEVELE

RAJNA Péter, TAJTI János

A Clinical Neuroscience/Ideggyógyászati Szemle (nemzetközi regisztrációs és idézési nevén Ideggyogy Sz) minőségbiztosítási folyamatában két ok miatt is fordulóponthoz érkeztünk. Egyrészt a frissen megszerzett impaktfaktor (IF) kötelez arra, hogy növelése érdekében átgondoljuk lehetőségeinket, másrészt viszont a mára már tartóssá vált negatív gazdasági körülmények kiáltanak alapvető finanszírozási változásokért a lap színvonalának fenntartása érdekében.

Ideggyógyászati Szemle

2012. JANUÁR 30.

Depresszió neuropszichiátriai betegségekben

HIDASI Zoltán, SALACZ Pál, CSIBRI Éva

Depresszió gyakran társul neurológiai betegségekhez, ez a kapcsolat több betegség esetében kétirányú, azaz a depresszió az adott betegség kockázati tényezője is lehet. A depresszió neurobiológiai hátterében neuroanatómiai struktúrák, ezek összetett hálózatokba rendeződött kapcsolatrendszere, neurotranszmitter zavarok, neuroendokrin/neuroimmunológiai tényezők, neurotrofikus és genetikai faktorok egyaránt szerepet játszanak.

Ideggyógyászati Szemle

2012. JANUÁR 30.

Az 1p19q kodeléció klinikai relevanciája oligodendrogliomákban a Debreceni Idegsebészeti Klinikán

KLEKNER Álmos, FEKETE Gábor, RENCSI Márta, MÉHES Gábor, SZABÓ Péter, BOGNÁR László

Az 1p19q kodeléció klinikai relevanciájának vizsgálata 2006 és 2008 között a Debreceni Idegsebészeti Klinikán oligodendroglia-komponensű tumor miatt kezelt betegek körében.

Ideggyógyászati Szemle

2012. JANUÁR 30.

A Dimensional Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale magyar verziójának validálása

HARSÁNYI András, CSIGÓ Katalin, RAJKAI Csaba, DÖME László, DEMETER Gyula, RACSMÁNY Mihály

A kényszerbetegség összetett fenotípusa néhány konzisztens és időben stabil tüneti dimenzióval jellemezhető. A dimenzionális megközelítés a kényszerbetegség tüneteinek faktoranalitikus vizsgálatainak következetes feldolgozásából alakult ki. 2006-ban M. C. Rosario-Campos és munkatársai új pszichometriai tesztet alkottak, a Dimenzionális Yale-Brown Obsessiv-Compulsiv Tesztet (DYBOCS). Ez a teszt a kényszeres tünetek jelenlétét és súlyosságát méri hat különböző dimenzió alapján. A teszt magyar fordítását 2009-ben publikálták, de a teszt validálása kis elemszámmal történt.

Ideggyógyászati Szemle

2012. JANUÁR 30.

Az α-galaktozidáz A gén mutációs analízise magyar Fabry-kóros betegek esetében

LÁSZLÓ Aranka, TÖRÖK László, RAFFAI Sarolta, TÖRÖK Éva, SALLAY Éva, ENDREFFY Emőke, MORVAI László, AMSTEL Ploos Van JK

A X-hez kötött recesszív öröklödésű Fabry-kór a lizoszomális α-galaktozidáz A [EC.3.2.1.22 (GLA)] gén defektusára vezethető vissza. Vizsgálati célunk a GAL A gén mutációs analízise volt két magyar Fabry-beteg esetében.

Ideggyógyászati Szemle

2012. JANUÁR 30.

A pinealis régió gliosarcomája kisagyi metasztázissal: esetismertetés

BANCZEROWSKI Péter, VAJDA János, BÁLINT Katalin, SIPOS László

A szerzők a pinealis régióban kialakult gliosarcoma nagyon ritka esetét ismertetik kisagyi áttéttel. Glioblastoma és fibrosarcoma nagyon ritkán fordulnak elő a pinealis régióban, de gliosarcoma előfordulásáról kisagyi metasztázissal még nem számolt be az irodalom.

Ideggyógyászati Szemle

2012. JANUÁR 30.

Agresszív csigolyahaemangiomára emlékeztető ritka angioproliferatív daganatok

KULCSÁR Zsolt, VERES Róbert, HANZÉLY Zoltán, BERENTEI Zsolt, MAROSFŐI Miklós, NYÁRY István, SZIKORA István

Epiduralis növekedést mutató, tévesen agresszív csigolyahaemangiomaként diagnosztizált és kezelt, azonban később angioproliferatív daganatnak bizonyuló eseteket mutatunk be.

Ideggyógyászati Szemle

2012. JANUÁR 30.

Beszámoló a Környey Társaság 2011. évi tudományos üléséről - 2. rész

Ezután került sor a 2011. évi Környey Emlékfa díjak átadására. Dr. Illés Zsolt, a Társaság elnöke bejelentette, hogy a külföldön élő, kiemelkedő eredményt teljesítő kutatók közül a Társaság Kuratóriuma ebben az évben dr. Gulyás Balázsnak, az MTA külső tagjának, a Karolinska Institute, Department of Clinical Neuroscience, Psychiatry Section, Stockholm, Svédország vezető tanárának ítélte a Környey Emlékfa díjat. Dr. Gulyás Balázs a díjat elfogadta és vállalta a tudományos emlékelőadás megtartását. Felkérte dr. Dóczi Tamás egyetemi tanár urat, hogy ismertesse a jelenlévőkkel a díjazott életútját.

Ideggyógyászati Szemle

2012. JANUÁR 30.

Hozzászólás Bereczki Dániel és munkatársai „A neurológia magyarországi (élet-) pályamodellje - Megoldási javaslat 2020-ig" cimű közleményéhez

HALÁSZ Péter

Nagy örömmel üdvözlöm a hazai neurológiai klinikák vezető professzorainak közös közleményét, amiben átgondolják a neurológia illetékességi területeit, és a várható egészségügyi struktúraváltáshoz illeszkedve javaslatot tesznek a progreszszív neurológiai ellátás szerkezetére. Némi elégedettséggel nyugtázom, hogy provokatív írásainkat1, 2 nem hiába jelentettük meg.

Ideggyógyászati Szemle

2012. JANUÁR 30.

Protektív vegyületek a trigeminusaktiváció és a neurodegeneráció állatmodelljeiben

VÁMOS Enikő

Neurological diseases are disorders, which primarily involve the nervous system and the treatment pose a great challenge. In some of these disorders, there are only functional changes in the nervous system, but there are diseases where there is a progressive cell death in the pathomechanism. Sometimes the functional and morphological disorders coexist and distinguishing them can be difficult. In the present work we chose to examine migraine, a disorder with functional abnormalities and Huntington’s disease (HD) which involves neurodegeneration.