Ideggyógyászati Szemle - 2008;61(09-10)

Ideggyógyászati Szemle

2008. SZEPTEMBER 30.

A főszerkesztő üzenete Tisztelt olvasók, kedves kollégák!

RAJNA Péter

Látszólag aprócska eseményről szeretném Önöket tájékoztatni: júliustól lapunk felkerült a Thompson Reuters legmagasabb szintű folyóiratainak listájára (Master Journal List), és ezáltal az idézettségi figyelőrendszer (Neuroscience Citation Index List) számára láthatóvá és értékelhetővé vált.

Ideggyógyászati Szemle

2008. SZEPTEMBER 30.

Szinkronizált, oszcillatorikus agyi elektromos aktivitás a vizuális percepcióban

BRAUNITZER Gábor

Ez az áttekintés az agy-tudat kérdés egyik legígéretesebb fejleményéről, a szinkronizált, oszcillatorikus agyi elektromos aktivitás és egyes (vizuális) percepcióval kapcsolatos kognitív folyamatok összefüggéséről szól.

Ideggyógyászati Szemle

2008. SZEPTEMBER 30.

Hangulatstabilizáló antiepileptikus szerek: mire jók az epilepsziában szerzett tapasztalatok?

RAJNA Péter

A szerző a hangulatstabilizáló potenciállal rendelkező antiepileptikumok pszichiátriai alkalmazásának gyakorlatát tekinti át. Azt a kérdéskört vizsgálja, hogy a vonatkozó molekulákkal szerzett „epileptológiai” tapasztalatok hogyan ültethetők át az affektív zavarok kezelési gyakorlatába. Röviden kitér a hatásmechanizmusokban rejlő információk és a görcsgátló hatás ellentmondásosságára és esetleges jelentőségére a gyógyszerválasztás során.

Ideggyógyászati Szemle

2008. SZEPTEMBER 30.

Az elhúzódó éhségsztrájk hatásai: 25 éhségsztrájkoló klinikai és laboratóriumi eredményei

D Kirbas, N Sutlas, DY Kuscu, N Karagoz, O Tecer, U Altun

Az éhségsztrájk nagyon súlyos körülmény, amely súlyos betegségekhez és halálhoz vezethet. A szerzők célja az volt, hogy dokumentálják az elhúzódó éhségsztrájk klinikai, neurofiziológiai, neuroradiológiai és neuropszichológiai vonatkozásait.

Ideggyógyászati Szemle

2008. SZEPTEMBER 30.

Többféle antineuralis antitesttel és kissejtes tüdőrákkal társuló paraneoplasiás krónikus demyelinisatiós szindróma és lambert-eaton myastheniás szindróma

RÓZSA Csilla, VINCENT Angela, ARÁNYI Zsuzsanna, KOVÁCS G. Gábor, KOMOLY Sámuel, ILLÉS Zsolt

Krónikus inflammatorikus demyelinisatiós polyneuropathiában (CIDP) szenvedő betegünk esetében Lambert- Eaton myasthenia szindróma (LEMS) alakult ki, negatív mellkas-CT mellett. Anti-Hu és feszültségfüggő kalciumcsatorna- ellenes (VGCC) ellenanyagok is kimutathatók voltak a beteg szérumából, ezért ismételt mellkas-CT-vizsgálat történt, amely végül igazolta a pulmonalis térszűkítő folyamatot.

Ideggyógyászati Szemle

2008. SZEPTEMBER 30.

Fiatal neurológusok európai társasága

SZTRIHA László

Tájékoztatjuk a MIET 35 évesnél fiatalabb tagjait, hogy továbbra is lehetőség van belépni a Fiatal Neurológusok Európai Társaságába. Az alábbiakban ismertetjük a szervezet felépítését, célkitűzéseit, feladatait és a társaság által támogatott pályázati lehetőségeket kongresszusi részvételhez. Ezenfelül a jövőben várhatóan lehetőség nyílik szorosabb együttműködés kialakítására a Cochrane neurológiai hálózatával. A Fiatal Neurológusok Európai Társaságába a belépés ingyenes, további információ az alábbi internetcímen érhető el: www.eaynt.org.

Ideggyógyászati Szemle

2008. SZEPTEMBER 30.

„Összefogás az agykutatásért és betegeinkért”

VÉCSEI László

Az Európai Agy Tanácsot (European Brain Council - EBC) az európai neurológiai, idegsebészeti, pszichiátrai és elméleti idegtudományi társaságok alapították, de helyet kaptak a tanácsban a betegszervezetek és a jelentősebb gyógyszergyártók képviselői is. Az EBC kiemelt feladata az, hogy lépéseket tegyen annak az ellentmondásnak a feloldása érdekében, amely az idegrendszeri betegségek súlyos társadalmi-gazdasági következményei és az igen szerény idegkutatási és betegellátási finanszírozás között húzódik.

Ideggyógyászati Szemle

2008. SZEPTEMBER 30.

Emlékezés Leel-Őssy Lóránt professzorra

MAJTÉNYI Katalin

Leel-Őssy Lóránt professzor 2008 májusában halt meg, 81 éves korában. Bihar megyében, Berekböszörményben született. Az orvosi diplomát 1952-ben szerezte Debrecenben. Ideggyógyászatból 1956-ban, elmegyógyászatból 1960-ban szerzett szakvizsgát. Ráépített szakvizsgát tett neuropatológiából és EEG-ből, majd 2003-ban szakorvos lett az agyi érbetegségekből is. Kandidátusi fokozatot szerzett 1970-ben Az agyvérzések patomechanizmusa című disszertációval. Az MTA doktori címét 2000-ben kapta meg.

Ideggyógyászati Szemle

2008. SZEPTEMBER 30.

Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társasága

VÉCSEI László

2008. május 10-én prof. Wolfgang Grisold (UEMS EBN President) és prof. Svein Mellgren (Chair of the Examination Committee) szervezésében a “Europan Board of Neurology Examination” kérdésében megbeszélés történt Bécsben. Magam az EFNS Education Committee elnökeként kaptam meghívást az egyeztetésre. Az alábbi dokumentum tartalmazza az ülésre előterjesztett szakmai anyagot.

Ideggyógyászati Szemle

2008. SZEPTEMBER 30.