Ideggyógyászati Szemle - 2008;61(05-06)

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁJUS 30.

Az antithromboticus kezelés jelenlegi gyakorlata ischaemiás stroke-ban: magyar neurológusok körében végzett felmérés eredményei (angol nyelven)

SZTRIHA K. László, VÉCSEI László

Large multicenter trials have already evaluated the relative benefit of various types of antithrombotic medication in ischemic stroke. However, the application of the trial results still remains uncertain in some clinical situations. We set out to evaluate the various aspects of antithrombotic treatment use among clinical practitioners.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁJUS 30.

Az epilepsziás rohamok hatása a szívfrekvenciára

TÓTH Vanda, HEJJEL László, KALMÁR Zsuzsanna, FOGARASI András, AUER Tibor, GYIMESI Csilla, SZŰCS Anna, JANSZKY József

A terápiarezisztens epilepsziás betegek 8-17%-át hirtelen halál miatt veszítjük el. Egyes vizsgálatokban felvetik, hogy a halál leggyakoribb oka a rohamokkal összefüggő szívritmuszavar lehet.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁJUS 30.

A funkcionális izomingerlés hajtotta kerékpározó mozgás tökéletesítése az izmok megfelelő szinkronizálása által

PILISSY Tamás, KLAUBER András, FAZEKAS Gábor, LACZKÓ József, JOHANN Szécsi

Célunk a gerincvelősérültek alsó végtagi mozgását megvalósító optimális ingerlési mintázat meghatározása. A jelen közleményben az egészségesek normális körülmények közötti kerékpározásának, illetve gerincvelősérültek funkcionális elektromos ingerlés által létrehozott kerékpározó mozgásának vizsgálatáról számolunk be.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁJUS 30.

Intracerebralis steal jelenség acetazolamidterhelés alatt

VASTAGH Ildikó, POZSÁR Melinda, FOLYOVICH András, DEBRECZENI Róbert, PÁLVÖLGYI László, BERECZKI Dániel, SZIRMAI Imre

Az arteria carotis interna súlyos fokú szűkülete vagy elzáródása tünetmentesen is kialakulhat. Ezt a Willis-kör kollaterális rendszere és/vagy az agyi vérkeringés szabályozómechanizmusai teszik lehetővé. Az agyi arteriolák tágulékonysága a vasomotor-reaktivitással jellemezhető.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁJUS 30.

Affektív és kognitív döntéshozatali funkciók major depresszióban: a prefrontális cortex, a szerotonintranszporter és a személyiség szerepe

MUST Anita, HORVÁTH Szatmár, JANKA Zoltán

Major depresszív zavarban jellemző lehet a neuropszichológiai funkciók csökkenése, amely magában foglalja a kivitelező működés, valamint a döntéshozatali funkciók érintettségét is. Számos agyi terület mellett a prefrontális cortex (PFC) dorsolateralis, ventromedialis és orbitofrontális régióira is kiterjedő, azaz globális működészavara kiemelkedő szerepet játszhat a kognitív tünetek

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁJUS 30.

Dr. Csanda Endre professzor 85 éves

VÁRADY Géza, VÉCSEI László, KOMOLY Sámuel

Csanda Endre 1923. március 14-én, Nagyváradon született, ahol édesapja köztiszteletben álló gyógyszerész volt. Budapesten végezte orvosi tanulmányait, s 1947-ben kapta meg a diplomáját. Tehetségét, szorgalmát, célirányos törekvéseit már medikusként kifejezésre juttatta az anatómiai és a neurológiai tanszéken Szentágothai, illetve Benedek és Angyal professzorok mellett. A II. világháború után - az ostromot a neurológiai klinikán vészelte át - Horányi Béla professzor, a klinika megbízott vezetője rábízta a neuropatológiai laboratórium helyreállítását, majd vezetését.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁJUS 30.

Az aszimmetrikus dimetil-arginin (ADMA) mint kapocs az inzulinrezisztencia és az atherosclerosis között

ZSUGA Judit

Idősödő társadalmunkban egyre növekszik az atherosclerosisnak és az inzulinrezisztenciának, valamint ezek szövődményeinek a jelentősége. A két jelenséget részleteiben vizsgálva látható, hogy kockázati tényezőik egymással jelentős mértékben átfednek, a két betegség evolúciójában szerepet játszó patomechanizmusok pedig több ponton találkoznak. Az egyik ilyen jelentős csomópontot az endothelium által termelt nitrogén-monoxid (NO) képezi.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁJUS 30.

Neuronális protoonkogén-expresszió a patkányhippocampus szinaptikus mechanizmusainak farmakológiai értékelésében (angol nyelven)

SZAKÁCS Réka

Neuronal proto-oncogenes represent genetic elements that mediate both short- and long term changes in neuronal function. They are expressed in neural tissues and are subject to acute and longterm changes in expression and activity during signaling and cellular differentiation.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁJUS 30.

(Poszt)modern és pszichiátria

PETHŐ Bertalan

Írásom, az előadás számára megadott témának megfelelően, négy részre tagolódik: 1. Rövid vázlat a Modernről; 2. Vázlat a Posztmodernről; 3. A pszichiátria Modernje és Posztmodernje történetének felvázolása; 4. Poszt-posztmodern pszichiátria, vagyis napjaink pszichiátriájának helyzete. Előrebocsátom, hogy az első három témával korábban több könyvemben és számos rövidebb írásomban foglalkoztam.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁJUS 30.

A natalizumab alkalmazása sclerosis multiplexben

RAJDA Cecília, BENCSIK Krisztina

Anatalizumab szelektív adhéziós molekula (SAM) inhibitor, humanizált, α-4 integrinhez kötődő monoklonális antitest. α-4-integrin-antagonista, amely csökkenti annak immunogenitását és növeli a molekula fél életidejét.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁJUS 30.

Emlékezés Donáth Gyulára (1849-1944)

EMED Alexander

Donáth Gyula rendkívüli tehetségével és sokoldalú munkásságával különleges helyet foglal el a magyar orvostörténelemben. Tanulmányai idején először a kémia iránt érdeklődött, és negyedéves orvostanhallgató korában már fizetéses asszisztensi állást kapott az innsbrucki egyetemen, majd mint orvos, Grazban az általános fizika és kémia magántanári címét szerezte meg. Az 1877-78-as orosz-török háborúban katonaorvosként működött, s végül külföldön ideggyógyásszá képezte ki magát; 1902-től a Szent István Kórház idegosztályának főorvosává nevezték ki.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁJUS 30.

A Schaffer Károly-díj átadása, 2008

CONSTANTINOVITS Györgyi

Adr. Schaffer Károly ideg- és elmegyógyász professzor emlékének megőrzésére 2006-ban létrehozott alapítvány célja a fiatal, tehetséges neurológus és pszichiáter szakorvosok szakmai továbbfejlődésének elősegítése. Az erkölcsi és anyagi elismerés hozzájárul ahhoz, hogy tovább erősítse szakmai motivációjukat, és a megszerzett tudásukat Magyarországon kamatoztassák. Az alapítók dr. Schaffer Károly leszármazottai, unokája: dr. Bogsch Attila és dédunokája: Bogsch Erik.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁJUS 30.

Neuroophthalmologia

ENGELHARDT József

Adr. Somlai Judit által szerkesztett Neuroophthalmologia című könyv 220 oldalban tartalmaz ebből a határterületből mindent, amire egy neurológusnak szüksége lehet a szakmája gyakorlásához, az oktatáshoz. Pontos leírást ad a vizsgált rendszerekről, megérteti a vizsgálatok technikáját és célját, értelmezi az eredményeit, diagnosztikai hasznát.