Ideggyógyászati Szemle - 2008;61(03-04)

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁRCIUS 30.

Az érzelmi folyamatokkal kapcsolatos agyi területek funkcionális anatómiája (angol nyelven)

SZILY Erika, KÉRI Szabolcs

Egyre több adat utal arra, hogy az érzelmi folyamatok jól definiálható, különálló agyi struktúrák hálózatának működéséhez köthetők.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁRCIUS 30.

A stroke és a cardiovascularis kockázati tényezők gyakorisága magyar falusi környezetben - keresztmetszeti, leíró tanulmány (angol nyelven)

BODO Michael, THURÓCZY György, PÁNCZÉL Gyula, SIPOS Kornél, ILIÁS Lajos, SZÕNYI Péter, BADÓ Mike Jr, NEBELLA Tamás, BÁNYÁSZ Attila, NAGY Zoltán

Felmérést végeztünk az egyik kelet-magyarországi faluban 1992-94-ben, amelynek elsődleges célja a stroke kockázati tényezőinek a vizsgálata volt; azonban magába foglalta a szomatikus, mentális és szociális-gazdasági jellemzők komplex felmérését is. Ismertetjük a stroke-ra és a cardiovascularis betegségre vonatkozó adatokat.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁRCIUS 30.

A mentális zavarok kockázata, változásai és szomatikus vonatkozásai magyar falusi környezetben (angol nyelven)

SIPOS Kornél, BODO Michael, MAY Zsolt, LENDVAI Balázs, PIROS Andrea, SPITZER Nóra, PATAKY Ilona, NAGY Zoltán, BÁNYÁSZ Attila

Felmérést végeztünk 1992-94-ben az egyik kelet-magyarországi faluban, amelynek elsődleges célja a stroke kockázati tényezőinek vizsgálata volt; azonban magába foglalta a szomatikus, mentális és szociális-gazdasági jellemzők komplex felmérését is. Most ismertetjük a mentális zavarokra vonatkozó adatokat.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁRCIUS 30.

A szövetközi 125-jód-brachytherapia következményeként kialakuló „hármas gyűrű” időbeli változása, dinamikája új, polinomillesztésen alapuló módszerrel

KOLUMBÁN Zsuzsa, VIOLA Árpád, MAJOR Tibor, BAJZIK Gábor, JULOW Jenő

Tanulmányunk célja 20 inoperábilis (részben irreszekábilis, részben inoperábilis), szövettanilag jól differenciált (low grade) glioma 125I-os szövetközi besugárzása következményeként kialakuló tumornekrózis, reaktív zóna, illetve ödéma térfogat-paraméterei időbeli változásának leírása.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁRCIUS 30.

A gerinccsatornában elhelyezkedő térfoglaló folyamatok eltávolítása féloldali parciális feltárásból, a „hemi-semi laminectomia”

BANCZEROWSKI Péter, VAJDA János, VERES Róbert

A gerinccsatornában elhelyezkedő daganatok és más kóros elváltozások eltávolítására használt hagyományos műtéti feltárások a hátsó csontos struktúrák elvételével, a ligamentum supraspinale és interspinalia szalagrendszer megbontásával, valamint a paraspinalis izomzat leválasztásával járnak, amelyek megváltoztatják a gerinc biomechanikai viszonyait, a gerinc deformitásához, instabilitásához vezethetnek.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁRCIUS 30.

A parathormon 2-es receptor jelenlétének bizonyítékai humán agytörzsben (angol nyelven)

BAGÓ G. Attila, PALKOVITS Miklós, USDIN B. Ted, SERESS László, DOBOLYI Árpád

A parathormon 2-es receptora (PTH2R) a G protein csatolt receptorok családjába tartozik. Farmakológiai és anatómiai bizonyítékok szerint endogén ligandja nem a parathormon vagy a parathormonnal rokon peptid, hanem a néhány évvel ezelőtt azonosított, 39 aminosavból álló tuberoinfundibularis peptid (TIP39). Az első funkcionális vizsgálatok eredményei szerint a PTH2R részt vesz a viscerosensoros információ feldolgozásának szabályozásában. A klinikai alkalmazások felé tett első lépésként megvizsgáltuk a PTH2R jelenlétét a humán agyban.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁRCIUS 30.

Emlékezés Szepesváraljai Sarbó Artúrra (1867-1943)

EMED Alexander

Sarbó Artúr édesapja a Fonciere biztosítóintézet vezérigazgatójaként 1898-ban szepesváraljai előnévvel magyar nemességet kapott, s a címet fia örökölte. Budapesten született 1867. március 10-én, és 1891-ben avatták orvossá az Orvostudományi Egyetemen.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁRCIUS 30.

Kiválasztottak, megszállottak, nyavalyatöröttek

JERNEY Judit

Ebben a varázslatban részesít minket Rajna Péter professzor, e lap főszerkesztője, aki most új oldaláról mutatkozik be az „új műfajú tudományos ismeretterjesztő könyvsorozat” első kötetének szerzőjeként.

Ideggyógyászati Szemle

2008. MÁRCIUS 30.

Dr. Czopf József

KOMOLY Sámuel, ILLÉS Zsolt, KONDÁKOR István

Dr. Czopf József egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pécsi Orvostudományi Egyetem korábbi klinikai rektorhelyettese, a neurológiai klinikának 16 éven át volt igazgatója, a Pécsi Környey Tanítványok Társaságának alapítója és sok éven át elnöke, az ohiói, az erfurti és a lipcsei egyetem volt vendégprofesszora életének 69. évében, 2008. január 12-én elhunyt.