Ideggyógyászati Szemle - 2008;61(01-02)

Ideggyógyászati Szemle

2008. JANUÁR 22.

A mélyagyi stimulátor beültetését követő beteggondozás speciális kérdései

KOVÁCS Norbert, BALÁS István, JANSZKY József, ASCHERMANN Zsuzsanna, NAGY Ferenc, DÓCZI Tamás, KOMOLY Sámuel

A mélyagyi stimuláció egyre elterjedtebben alkalmazott eljárás különböző mozgászavarok kezelésére. A módszer áttörést jelent a késői, gyógyszeres terápiával nem uralható Parkinson-kór, esszenciális tremor, illetve gyógyszerrezisztens dystonia tüneteinek javításában.

Ideggyógyászati Szemle

2008. JANUÁR 22.

Funkcionális mágnesesrezonancia-vizsgálatok a neurológiában (angol nyelven)

AUER Tibor, SCHWARCZ Attila, HORVÁTH Réka A., BARSI Péter, JANSZKY József

A funkcionális MR (fMR) egyre növekvő szerepet kap a neurológiai betegségek kivizsgálásában. Összefoglalónkban az fMR szerepét tárgyaljuk a leggyakoribb kórképekben.

Ideggyógyászati Szemle

2008. JANUÁR 22.

Dementiával járó kórképek gyakorisága az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet hároméves neuropatológiai anyagában

KOVÁCS Gábor Géza, KŐVÁRI Viktor, NAGY Zoltán

A dementia az idősödő társadalomban egyre jelentősebb problémává válik. A dementiák diagnózisa kóreredet szempontjából bizonytalan lehet. Erre a neuropatológiai vizsgálatok adnak támpontot. A vizsgált betegek életkora, a nők és férfiak aránya befolyásolhatja a különböző tanulmányokban jelentett kórképgyakoriságot.

Ideggyógyászati Szemle

2008. JANUÁR 22.

A mintaváltás-ingerléssel kiváltott elektroretinogram és a látókérgi kiváltott válasz együttes használata a neurooftalmológiai gyakorlatban

BENEDEK Krisztina, PÁLFFY Andrea, BENCSIK Krisztina, FEJES Imre, RAJDA Cecília, TUBOLY Gábor, LISZLI Péter

A szerzők áttekintik a mintázott elektroretinogram (PERG) és a mintázott látókérgi kiváltott válasz (VEP) vizsgálatok alkalmazásának hatékonyságát a neurooftalmológiai diagnosztikában. Mondanivalójuk illusztrálására elemzik az elektrofiziológiai laboratóriumukba egy naptári év alatt látóideg károsodásának gyanújával küldött 231 esetüket.

Ideggyógyászati Szemle

2008. JANUÁR 22.

A stalevo-kezelés magyarországi tapasztalatai és hatása a parkinson-kórban szenvedő betegek életminőségére

KLIVÉNYI Péter, VÉCSEI László

A levodopa, perifériás dekarboxilázgátló és az entacapon hármas kombinációt (Stalevo) a fluktuáló Parkinson-kóros betegek kezelésére alkalmazzuk. Követéses vizsgálatot szerveztek 2006-ban Magyarországon, amelynek célja volt a levodopa hatástartamának rövidülése miatt kialakuló tünetek és az életminőség összefüggéseinek vizsgálata olyan betegek esetében, akik ettől a programtól függetlenül, az alkalmazási előírás szerint Stalevo-kezelésben részesültek.

Ideggyógyászati Szemle

2008. JANUÁR 22.

Komplex regionális fájdalom szindróma

EMBEY-ISZTIN Dezső

Minden nagyobb nemzetközi fájdalomkongresszuson az utóbbi években kiemelt téma a komplex regionális fájdalom szindróma (complex regional pain syndrome, CRPS) I és II.

Ideggyógyászati Szemle

2008. JANUÁR 22.

Occlusiv hydrocephalus a IV. agykamra arachnoidealis cystája miatt (angol nyelven)

SZŰCS Anna, VÁRADY Péter, PESTALITY Péter, FABÓ Dániel, LALIT Narula, KENÉZ József

IV. kamrai arachnoidealis cysta okozta occlusiv hydrocephalus esetéről számolunk be.

Ideggyógyászati Szemle

2008. JANUÁR 22.

Dr. Pásztor Emil akadémikus 80 éves

VÉCSEI László

Nagy megtiszteltetés, hogy a Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társasága nevében Pásztor Emil professzor urat köszönthetem 80. születésnapja alkalmából.

Ideggyógyászati Szemle

2008. JANUÁR 22.

A lokális agyi véráramlás mérésének mérföldkövei Történeti visszatekintés

NYÁRY István

Az agy lokális véráramlása mérésének másfél százados történetét vázolja fel a tanulmány. A mából visszatekintve töretlennek tűnik a gondolati és technikai fejlődés ívelése, amely együttesen eredményezte a mai állapotot, amikor a lokális véráramlás és metabolizmus in vivo térképezésével megjeleníthetjük az agy működésének locusait és azok kapcsolatát.

Ideggyógyászati Szemle

2008. JANUÁR 22.

Rajna Péter: Öregedő agy - Idősödő elme - Örökifjú (?) lélek Budapest: MultiArt Kiadó; 2007.

KOPP Mária

Rajna Péter kötete üdítő kivétel az öregkorról, öregedésről szóló irodalomban. Már a címe is fontos szemléletváltást jelez: a lélek maradhat örökifjú az öregedő szervezetben és az idősödő elme ellenére. Végig az a szemlélet jellemzi az írást, amit legszívesebben a meghosszabbodott életévek forradalmának neveznék, bár nem használja ezt a kifejezést.