Ideggyógyászati Szemle - 1985;38(06)

Ideggyógyászati Szemle

1985. JÚNIUS 01.

A carotis kompressziós teszt értéke az agyi keringészavarok felismerésében

ZOLTAY Gábor, CZOPF József, SZIRMAI Imre

A szerzők 233 carotis területi és 94 vertebro-basilaris keringészavarban szenvedő betegen, valamint 1940 járóbetegen elvégzett carotis tesztek eredményeiről számolnak be a klinikai adatok és az idegrendszeri állapot ismertetése mellett. Ezek alapján úgy vélik, hogy a carotis tesztek hasznos segítséget nyújtanak a részletes klinikai átvizsgálást igénylő beteganyag szelekciójában, ill. az aktuális carotis keringési kapacitás funkcionális értékének megítélésében.

Ideggyógyászati Szemle

1985. JÚNIUS 01.

[A skizofrénia néhány neurofiziológiai vonatkozásáról ]

IWANOW W.L., GALABOWA E., ALTANKOWA M.

[Az agy bioelektromos aktivitása (BEA) a mi definíciónk szerint, még ha a magasabb idegtevékenység "parafenoménje" is, és önmagában nem képes kódolni annak tartalmát, mégis bizonyos összefüggésekben áll vele. Általánosságban az agy funkcionális állapotának és reaktivitásának mutatójaként szolgálhat. ]

Ideggyógyászati Szemle

1985. JÚNIUS 01.

Centronuclearis myopathia

GÁTI István, CZOPF József, TROMBITÁS Károly

A szerzők centronuclearis myopathiában szenvedő anya és leánya kórtörténetét ismertetik. Az anya betegsége neurális izomatrophia klinikai tüneteivel kezdődött, későbbi klinikai, elektrofiziológiai, szövettani vizsgálatok igazolták a myopathiát. Leányánál a szövettani vizsgálat I-es típusú izomrost hypotrophiával járó centronuclearis myopathiát bizonyított. A suralis biopsia a perifériás ideg súlyosfokú degenerációját mutatta. A két beteg klinikai, elektrofiziológiai és szövettani adatai centronuclearis myopathiában perifériás idegrendszeri károsodást dokumentálnak.

Ideggyógyászati Szemle

1985. JÚNIUS 01.

Magatartásterápiás tapasztalataink agresszív gyermekbetegekkel

VETRÓ Ágnes, ENGELS Ralf

A kiadvány első részében a szerzők az agresszivitás viselkedésterápiájának elméleti alapjaival foglalkoznak. Hangsúlyozzák, hogy a kezelés célja nem az agresszivitás elfojtása, hanem annak szocializált kifejezése vagy kreativitássá alakítása. A második rész 14 gyermekkorú páciens kezelése során szerzett tapasztalatokról számol be. Részletes esetleírásokon keresztül mutatja be az elején ismertetett elvek gyakorlati megvalósítását, és tárgyalja a sikeres terápia személyi és tárgyi feltételeit.

Ideggyógyászati Szemle

1985. JÚNIUS 01.

Fizikai előhívásos ezüstöző eljárás a tengelyfonalak feltüntetésére fagyasztott és paraffinos metszeteken

GALLYAS Ferenc

A szerző nátriumdodecilszulfátos előkezelés és a szilikowolframsavas fizikai előhívó alkalmazásával egyszerű és megbízható módszert dolgozott ki a tengelyfonalak fagyasztott, illetve paraffinba ágyazott anyagon való feltüntetésére.