Ideggyógyászati Szemle - 1969;22(03)

Ideggyógyászati Szemle

1969. MÁRCIUS 01.

A pseudopapillitis fluorescein angiographias diagnosticája

WEINSTEIN Pál, BROOSER Gábor

A fluorescein angiographia igen alkalmas a pangásos papilla és pseudopapillitis elkülönítő kórisméjére. Pangásos papillában a papilla fluorescál, pseudo papillitisben ez a fluorescentia a papillán nem mutatható ki.

Ideggyógyászati Szemle

1969. MÁRCIUS 01.

Tonsillectomiát követő nyaki nyirokkeringési zavar hatása az EEG-re

OBÁL Ferenc, SZABON József, BÖRCSÖK Edit, FÖLDI Mihály

Tonsillectomia hatására az EEG lassúbbodás irányában tolódik el, mert e műtét a nyaki nyirokáramlás átmeneti zavarára és ezáltal múló subklinikus lymphostatikus encephalopathiára vezet.

Ideggyógyászati Szemle

1969. MÁRCIUS 01.

Traumás eredetű reversibilis internuclearis ophthalmoplegia

TEMESVÁRI Péter

18 éves fiatalembernél trauma után - egyéb mikrotünetek mellett — gyors regressiót mutató internuclearis ophthalmoplegia keletkezett. A feltételezett pathomechanismus átgondolása után a szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy banálisnak tűnő traumákban, amik a koponyát vagy gerincet nem is érik, bizonyos praedisponáló tényezők esetén tünetszegény vagy csak sejthető klinikai tüneteket okozó agytörzsi laesiók is létrejöhetnek, amiknek a későbbi elkülönítő kórismézésben, vagy szakvéleményezésben lehet jelentőségük.

Ideggyógyászati Szemle

1969. MÁRCIUS 01.

Erőszakos nemi bűncselekmények elemzése különös tekintettel elmekórtani vonatkozásokra

SZABÓ Miklós, BURIS László

Szerzők a Debreceni Orvostudományi Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézete erőszakos nemi bűncselekményekkel kapcsolatos orvosszakértői véleményeinek adatait dolgozták fel az 1955-1965. évekre vonatkozóan. A bűncselekmények elkövetői közt legnagyobb gyakorisággal a 21—30 év közöttiek szerepelnek. A bűntettesek 55,89%-ánál volt észlelhető valamilyen mentalis defectus. Az ilyen eltérést nem mutatóknál jelentős mértékben szerepelnek olyan factorok, melyek a nemi bűncselekmények elkövetésénél motívumként szerepelhetnek. A bűncselekmények áldozatainak nagy többsége fiatalkorú, 37,29%-a elmebeteg volt. Szerzők a sexualis bűncselekményeknél fontosnak tartják minden esetben részletes elmeorvosszakértői vizsgálat végzését az elkövetők és a bűncselekmény áldozatai vonatkozásában egyaránt.

Ideggyógyászati Szemle

1969. MÁRCIUS 01.

Wegener-granulomatosis az idegrendszer részvételével

HALMAY Zsuzsa, VATHY István

Szerzők Wegener-granulomatosis esetet ismertetnek, amelyben a typusos pathologiai elváltozásokon kívül az agyhártyák és az agyállomány kiterjedt vasculitisét és granulomás gyulladását, valamint granulomatosus perineuritist észleltek. Attekintik a Wegener-granulomatosis idegrendszeri érintettségére vonatkozó irodalmat.

Ideggyógyászati Szemle

1969. MÁRCIUS 01.

Megjegyzések a gyermekkori amentiform psychosis mechanizmusához

ZSADÁNYI Ottó, KLEININGER Ottó, GŐDÉNY Sára

Egy 11 éves gyerek, aetiologiailag nem tisztázható, klinikailag amentiform psychosisnak minősített kórképet elemeznek a szerzők. EEG, PEG, Psychologiai-test vizsgálatsorozat eredményeit vetik össze a klinikumnak közel 2 éves követés alatt. Véleményük szerint a jelenleg rendelkezésre álló technikai feltételek miatt sem bacteriologiai-virologiai, sem psychogen stress-hatás nem igazolható, így talán pubertáskori hormon-zavar eredményezett olyan anatomiai functionalis átmeneti harmónia-zavart, mely klinikai psychosisban, anatomiai-elektromos vonatkozásban bihemispherialis asynchroniában jutott kifejezésre. Feltételezik, hogy az interhemispherialisan tobábbított informatio asynchronia - amit pubertáskori hormon-zavarral is összefüggésbe hozhatónak látszik - a külvilág reális felismerésének zavarát eredményezheti és átmeneti psychés zavarokat okozhat. Ezt látszik igazolni az anatomiai, elektromos (PEG, EEG.) aktivitás egyensúlyának visszatérése, és a maradványtünet nélküli gyógyulás.

Ideggyógyászati Szemle

1969. MÁRCIUS 01.

Tudományos ülések

PÁSZTOR András, TOMKA Imre, SARKADI Ádám, PÁSZTOR Emil, JUHÁSZ János, OBÁL Ferenc, MOUSSUNG-KOVÁCS Erzsébet

Szerzők beszámolnak a XII. EEG Kongresszuson tartott előadásokról.