Hivatásunk - 2015;10(01)

Hivatásunk

2015. JANUÁR 20.

A kórház nélkül nem tud élni

SÓFALVI Luca

Szigorúan csak a szakmáról beszélt az interjú elején Szánti Istvánné, Ibolya, kamaránk járóbeteg-ellátásért felelős alelnöke. Aztán ahogy peregtek a beszélgetés percei, úgy bontakozott ki a szakember mögött a következetes, ám megértő vezető, a társaságkedvelő barát és a kiváló háziasszony, aki minden szerepében az emberi kapcsolatokat tartja a legtöbbre.

Hivatásunk

2015. JANUÁR 20.

Emlékébresztő délután a pszichiátrián - A szakdolgozók is érzik a mellőzöttséget és a stigmatizációt

SÓFALVI Luca

Szerettem Maricát. Sok türelemmel tanulta velem a szorzótáblát, melegítette az ebédemet és gyermekorvosként szakszerűen asszisztált Brumi mackó vakbélmű téteihez. Sokat nevettünk. Nyolcévesen nem jutott eszembe félni, amikor úton a játszótérre akkor ug - rottunk le a troliról, amikor jelezte az ajtók záródását az éles hangú csengő. Kaca rász - tam, amikor Marica suttogva mondta, hogy a piros kabátos nő vagy az esernyős férfi megfigyel bennünket, ezért menekülnünk kell. Izgalmas játéknak tűnt az egész.

Hivatásunk

2015. JANUÁR 20.

Megjósolhatatlan, mi lesz az átalakítás kimenetele

TARCZA Orsolya

A sok reformot megért egészségügyi szakdolgozói társadalom is azt gondolta, hogy a 2011-es struktúraátalakítás után az áprilisi választásokat követően nem lesznek nagy változások az ellátórendszerben, és bíztak a béremelés folytatásában. Ehhez képest mintha politikai ciklusváltás történt volna: újabb átszervezés zajlik. Miközben több kórház ban vezetőváltás történt - tovább növelve az amúgy is bizonytalanná váló helyze tet - a sajtóban 8-10 ezer fős elbocsátásokról jelentek meg hírek. A Hivatásunk Sinkó Eszter egészségügyi közgazdászt, egészségpolitikai elemzőt kérdezte.

Hivatásunk

2015. JANUÁR 20.

Nagygyűléstől nagygyűlésig

TARCZA Orsolya

A MESZK fennállása óta a harmadik nagygyűlésére készül március 21-én a Syma Rendezvényközpontban, Budapesten. Ahogyan 2008-ban és 2012-ben, úgy most is több ezer szakdolgozót várnak a rendezvényre, amelyre nemcsak az ágazatért felelős államtitkár, Zombor Gábor kapott meghívást, hanem Balog Zoltán erőforrásminisztert, és Áder János köztársasági elnököt is invitálták. A miértekről Balogh Zoltánt, kamaránk elnökét kérdeztük.

Hivatásunk

2015. JANUÁR 20.

Egy nap a különleges nőknek

SÓFALVI Luca

A léleknek és az elmének egyaránt táplálékkal szolgál az a különleges szakmai nap, amelyet minden márciusban a nők jegyében szervez a MESZK közösségi, foglalkozás- egészségügyi, otthoni és hospice szakápolási tagozata. Tóthné Bucsek Ildikó idén negyedik alkalommal invitálta kolléganőit a budapesti Lurdy Házba, az ingyenes, pontszerző továbbképzésre, ahová évről évre többen érkeznek az ország minden tájáról. A rendezvényen, amely csak a nőknek és a nőkről szólt, idén kilencszázan vettek részt.

Hivatásunk

2015. JANUÁR 20.

Törődjünk egészségünkkel, a lehetőség adott - Országjáró körúton a szűrőkamion

919 helyszín, több mint hárommillió vizsgálat, közel száztízezer megtett kilométer, elkeserítő szűrési eredmények - ez az elmúlt öt év statisztikája. 2015-ben is folytatódik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, 63 szakmai szervezet összefogásával európai uniós irányelvek alapján. A legújabb technikával felszerelt speciális szűrőkamion 2020-ig járja az ország útjait, hogy javítson a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotán.

Hivatásunk

2015. JANUÁR 20.

Sorsok a kémcsövekben

SÓFALVI Luca

Manapság már csak a kémcsövekben találkoznak a betegekkel a laboratóriumokban dolgozó asszisztensek, akiknek viszont a lehető legnagyobb precizitással és körültekintéssel kell elvégezniük feladataikat, hiszen a beteg sorsa múlik a kapott eredményen. A MESZK mintegy 4000 főt számláló Laboratóriumi Diagnosztikai Tagozatát 2012 óta vezeti Gál Istvánné Ica, a „Gálica”.

Hivatásunk

2015. JANUÁR 20.

Minden beteg a szívéhez nő

TARCZA Orsolya

A kórházi szakápolói munkát váltotta körzeti ápolói feladatokra Kutasné Balla Erika, aki immár három éve dolgozik a városföldi háziorvosi rendelőben. Pályázatában azt írja, annak a közösségnek az egészségi állapotáért szeretett volna többet tenni, melynek ő maga is tagja, munkáját nem csupán szakmának vagy megélhetési forrásnak tekinti, hanem hivatásnak, amely meghatározza a mindennapjait, és példamutatásra ösztönzi. A betegklub, amelyet létrehozott, egyedülálló Bács-Kiskun megyében.

Hivatásunk

2015. JANUÁR 20.

„Éljük meg jól a hétköznapokat”

BRÓDI Emília

Vág az esze, gyorsan reagál, de azt mondja, a mai rohanás már neki is sok. Jakupcsek Gabriella szívesen lassítana. És szeretné, ha a világ is lelassulna kissé. Hogy ne a többet akarjuk, hanem a jobbat.

Hivatásunk

2015. JANUÁR 20.

Nem csupán lelki támogatás, konkrét, gyakorlati segítség kell

SÓFALVI Luca

Alig akad szervezet, amely a pszichiátriai betegek munkába állását, önfenntartási képességének erősítését támogatná. A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány (LOKA) többek között ilyen szolgáltatást is kínál a hozzá fordulóknak, ám Oriold Károly, a szervezet alapítója azt hangsúlyozza, ebben sokszor a család a legnagyobb kerékkötő, így nemcsak a betegek, hanem a hozzátartozók számára is elengedhetetlen a szakértő segítség.

Hivatásunk

2015. JANUÁR 20.

A kiégés nem magánügy

L. I.

A nap mint nap sok emberrel, feszített munkatempóban, tartós stressz nyomása alatt teljesítő szakmák szinte mindegyikénél fenyegető kockázat a kiégés (burnout). Vagyis az a teljes fizikai és mentális kimerültség okozta pszichés állapot, amely ha nem tesznek ellene, tartóssá, és az idő múlásával egyre súlyosabbá válhat. A veszélyeztetett szakmák sorában az elsők között szerepelnek a gyógyítással, egészségügyi vagy szociális tevékenységgel kapcsolatos munkakörök.

Hivatásunk

2015. JANUÁR 20.

Böjt testért és szellemért

NAGY Zsuzsanna

Ma már kevés ellenállásba ütközik az a feltételezés, mely nyilvánvaló kapcsolatot lát a táplálkozás és az egészségi állapot között. A testi-lelki jóllét elérése soha nem látott erővel vágyott céllá vált a fogyasztói társadalmakban. A cél elérésére szinte semmitől nem riadnak vissza az „egészségizmus” szereplői, hívei, avagy pápái. Mindenféle szélsőség, irányzat föllelhető itt, ám van közöttük nem egy, mely ősrégi hagyományokra tekint vissza, annak ellenére, hogy eredeti célja elérését korántsem eme materialista megfontolások vezették. Létezik egy módszer, mely - szélsőséges alkalmazási módjait leszámítva - bizonyítottan jó hatást gyakorolhat a testre.

Hivatásunk

2015. JANUÁR 20.

Zumba

KRUCHIÓ Éva

Sárga, neonzöld, pink, narancs és kék pólós emberek mindenhol. Az az érzésem, minél feltűnőbb, annál jobb. Mindenki együtt táncol a latinos zenére, ami a hangszórókból szól: egyet előre, taps, fordulunk oldalra… Az oktató hangos kurjantásokkal biztatja a csapatot. Hajrá, adj bele mindent: tekerd a csípőd, forogj, pörögj, emeld a kezed és érezd jól magad. Itt senki nem nézi a másikat, csakis arra koncentrál, hogy kikapcsolódjon, élvezze a zenét és egy igazán jót bulizzon. Ilyen ez a zumba, ha egyszer elkezded, nem tudod abbahagyni.

Hivatásunk

2015. JANUÁR 20.

Testsúlycsökkentés - de hogyan?

MEZEI Zsuzsanna

„Az elhízás a testzsír olyan mértékű megszaporodása, amely az egészségre kedvezőtlen hatással lehet” (WHO) - és bizony nem csak lehet: lesz is. Dietetikusként azt gondolom, hogy a testtömegcsökkentés szükségességének alapvető oka nem az esztétikum, hanem az egészségközpontúság. Éppen ezért e helyen szeretnék mindenkit lebeszélni a fogyókúráról és meginvitálni az egészséges táplálkozási elvek megtartására. Hogy emellett a testtömeg is rendeződni fog? Az már csak a bónusz!

Hivatásunk

2015. JANUÁR 20.

Aludj el szépen…

LIPTÁK Judit

Az alvás a legfontosabb élettani folyamatok közé tartozik, életünk egyharmadát tölti ki, mégis nagyon keveset tudunk róla és mostohán is bánunk vele. Egyesek úgy gondolnak rá, mint szükséges rosszra, ami csak elveszi az időt a hasznos tevékenységek elől. A fiatalok körében egyenesen megvetést vált ki, ha valaki álmosságra hivatkozva hazamegy a buliból, nem bírja az éjszakázást.