Hivatásunk - 2014;9(04)

Hivatásunk

2014. DECEMBER 10.

Hittel és szeretettel dolgozik

TARCZA Orsolya

Bájos, kislányos arc, nyílt, tiszta, kék szemek. Egyszerűség és nyitottság. A zalaegerszegi Tóthné Koller Máriát kollégái jelölték „Az év fiatal arca 2014" pályázatra, és a zsűri is úgy döntött, a fiatal ifjúsági védőnő szakmai teljesítménye elismerésre méltó. Marcsi szerényen, de nagyon büszkén érkezett a címlapfotózásra.

Hivatásunk

2014. DECEMBER 10.

„Nincs más ésszerű nevelés, mint mintaképnek lenni”

SÓFALVI Luca

Kamaránk az idén 75. életévüket betöltő kollégáinkat köszönti

Hivatásunk

2014. DECEMBER 10.

Nemcsak megmérettetés, hanem öröm is az Ápolási Verseny

SÓFALVI Luca

A MESZK idén ötödik alkalommal hirdette meg az Országos Ápolási Versenyt. A gyakorlati fordulót - ahogyan tavaly is - Budapesten, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) rendezték meg, míg az újraélesztés, a tesztírás és a játékos vetélkedő a Lurdy Házban folyt október kilencedikén. A győztes csapat a Dorogi Szent Borbála Szakkórházból érkezett. A Digitus Minimus egy éven keresztül viselheti az „Ápolói hivatás Mestere” címet.

Hivatásunk

2014. DECEMBER 10.

Szakdolgozók első tudományos kongresszusa

SÓFALVI Luca

Első alkalommal, ám hagyományteremtő céllal rendezték meg a MESZK Szakdolgozói Tudományos Kongresszusát. A háromnapos rendezvénynek Siófok városa adott otthont, ahová mintegy nyolcszáz kolléga érkezett szeptember első hétvégéjén. A kongresszus tizenöt szekciójában, közel száz tudományos előadásban számoltak be az előadók többek között az új eljárási trendekről, a sürgősségi ellátás kihívásairól, a sebellátás és a közösségi ápolás jelenéről és jövőjéről.

Hivatásunk

2014. DECEMBER 10.

Jubileumi Konferencia a Parlamentben

TARCZA Orsolya

Kamaránk idén októberben ünnepelte fennállásának tízéves évfordulóját. Korábbi lapszámainkban dr. Balogh Zoltánnal idéztük fel a MESZK történetének legemlékezetesebb pillanatait, fordulópontjait. Az évtizedes munka elismeréseként, amellyel a szakdolgozók szakmai és társadalmi megbecsültségét egyaránt igyekeztek erősíteni, október 30-án a Parlamentben Jubileumi Konferenciát szervezett a MESZK. A rendezvényen az ötszáz meghívott szakdolgozó mellett a döntéshozók és a társszervezetek vezetői is részt vettek, megtöltve a Felsőházat. Az idén alapított Kamaráért és Tagozatért Díjat tizenketten vehették át, két kolléga pedig állami elismerésben részesült több évtizedes, az egészségügyben végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Hivatásunk

2014. DECEMBER 10.

Praktikus népség: a dietetikusok

TARCZA Orsolya

Sült alma mézes illata fogadott a szürke, ködös, télbe hajló õszi délutánon dr. Barna Lajosné Évánál. A szilvalekvárral, dióval töltött, aszalt áfonyával díszített édes gyümölcsbõl kettõ jutott, és jó hedonista módjára bizony elfogadtam a második kínálást is. De Éva mindjárt meg is nyugtatott: az étel hozzáadott cukrot nem tartalmaz, szénhidráttartalma pedig csak 10 gramm, ami 31 kcal energiát jelent legfeljebb. De mi mást is várnánk a kamara Dietetikai Szakmai Tagozatának vezetõjétõl, mint azt, hogy egészségesen süssön-fõzzön, és kívülrõl fújja az ételek kalóriatartalmát?

Hivatásunk

2014. DECEMBER 10.

Erre gondolni sem mertem - Vadkerti Imrével beszélgettünk

BRÓDI Emília

Vadkerti Imre neve lapunk sok olvasója számára ismerős, hiszen a művész többször fellépett már egészségügyi dolgozók számára szervezett rendezvényeken, és előadása mindig magával ragadta a közönséget. A széles körű ismertséget a Társulat című műsor hozta el számára, de szavaiból kiderül, hogy gyermekkora óta egész életét meghatározza a zene szeretete.

Hivatásunk

2014. DECEMBER 10.

Királylányok klubja

SÓFALVI Luca

Szomorú arcocska jelent meg az Arany 10 Művelődési Ház első emeleti tükrös tornatermének résnyire nyitott ajtajában azon a kedd délutánon. „Be sem megyek” - suttogta a fiatal lány, de Szalai Márta, a Százszorszép Hastánc Klub vezetője világoszöld, tüllből és bársonyból varrt hosszúszoknyában, mezítlábas, könnyed léptekkel ott termett, és nem engedte, hogy elmenjen.

Hivatásunk

2014. DECEMBER 10.

Szakdolgozók lehetőségei a magánellátásban

TARCZA Orsolya

Nemrégiben jelentette be Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, hogy a jövőben közfinanszírozott intézményben magántevékenység nem folytatható, és magánszolgáltató OEP-finanszírozásban nem részesülhet. A politikai állásfoglalás részleteit egyelőre nem ismerjük, azonban ezzel egy időben a szakpolitikus jelezte azt is, hogy a kormány támogatja a magán-egészségügyi beruházásokat, ezek ösztönzésére külön programot is indít a Nemzetgazdasági Minisztérium. Csordás Adrienn, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház ápolási igazgatója, az IME egészségügyi szaklap novemberi, XV. Szolgáltatásmenedzsment Konferenciáján beszélt arról, milyen lehetőségei vannak a szakdolgozóknak a magánszektorban. Előadását követően lapunk kérdéseire is válaszolt.

Hivatásunk

2014. DECEMBER 10.

Onkológiai kongresszus - az ápolásról is

LIPTÁK Judit

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság 2014. november 13-15. között tartotta idei kongresszusát. A hazai és külföldi szakemberek mintegy 150 előadásban számoltak be a már bevezetett és a még vizsgálati stádiumban lévő gyógyszerekkel szerzett tapasztalatokról.

Hivatásunk

2014. DECEMBER 10.

A szakdolgozók és a véradás

LIPTÁK Judit

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradás szervezésében. 1993 óta pedig szoros együttműködésben az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ), évente több mint 460000 önkéntes, ingyenes véradót toboroz. A biztonságos vérellátás érdekében évente országosan több mint 500000 egység vért kell biztosítani. Ennek teljesülésére a Magyar Vöröskereszt évente több mint 11000 véradást szervez.

Hivatásunk

2014. DECEMBER 10.

Megalitok és gyógyítás

NAGY Zsuzsanna

A történelem előtti időkben Európa-szerte jól látható nyomokat hagyott maga után egy kultúra, mely azt az érzést keltette az ámuló utókorban, mintha kezdetben óriások népesítették volna be a Földet.

Hivatásunk

2014. DECEMBER 10.

Csak az önzőnek nincs vigasztalása

NAGY Zsuzsanna

Polcz Alaine 1922. október 7-én született Kolozsváron. A második világháború szörnyűségeiből szabadulva pszichológiaszakra iratkozott be. Férje, Mészöly Miklós, neves ellenzéki író. Polcz Alaine 1949-2001 között felnőtt betegekkel folytatott művészetterápiát, majd a beteg, haldokló gyermekek és hozzátartozóik pszichológusaként gyermek-ideggondozóban játékdiagnosztikával foglalkozott, játékteszteket dolgozott ki, a SOTE II. Sz. Gyermekklinikáján. Igen jelentős műveket publikált a gyerekek haláltudatáról. Tanatológiai, pszichológiai munkái kézikönyveknek számítanak. A magyar hospice mozgalom megalapítása és elindulása is a nevéhez köthető: 1991-ben megalapította a Magyar Hospice Alapítványt, melynek elnöki tisztségét is ellátta. 1997-ben útjára indította a Kharón Thanatológiai Szemlét, melynek alkotó szerkesztője volt.

Hivatásunk

2014. DECEMBER 10.

Mindent a szénhidrátokról

MEZEI Zsuzsanna

Sokaknak, amikor szénhidrátról hallanak, egyből a tészta, a rizs, a burgonya vagy a sütemény jut az eszébe. Ezek szénhidráttartalma valóban jelentős, de nem szabad megfeledkeznünk arról a tényről, hogy a gyümölcsök és a zöldségek éppúgy tartalmaznak - némelyek ráadásul igencsak magas arányban - szénhidrátot. Helyesebb tehát élelmi összetevőként gondolnunk rájuk, és érdemes arra figyelnünk, hogy egy adott élelmiszernek hány gramm a szénhidráttartalma.

Hivatásunk

2014. DECEMBER 10.

Együtt, gyorsabban a cél felé

Az egészségügy támogatását a HARTMANN-RICO Hungária Kft. mindenkor kiemelt feladatának tekintette. Több évtizedes tapasztalatunk azt mutatja, hogy a szakdolgozók igényei és szükségletei évről évre összetettebbek lesznek. Ennek figyelembevételével fogalmazzuk meg feladatainkat, és alakítjuk ki termékeink és szolgáltatásaink kínálatát.

Hivatásunk

2014. DECEMBER 10.

Lélegezzünk jól!

KRUCHIÓ Éva

Mindenki emlékszik még arra, hogyan is kezdődött az iskolában egy jó kis tornaóra: nagy levegő, beszív és kienged. Ezután jött a bemelegítés, a futás, a bukfencezés vagy a kötélre mászás. Nem véletlen, hogy jó esetben levegővétellel kezdtünk, hiszen a mozgás előtt a tüdőnek is fel kell készülnie a terhelésre. Gondoljunk csak bele, egy-egy vizsga előtti drukkhelyzetben milyen jól jön egy nagy levegő: megnyugszunk tőle, kitisztítja a fejünket és jobban tudunk koncentrálni. Emellett feszültségoldó hatása van akkor is, ha idegesek, zaklatottak vagyunk, ha hisztizünk, vagy ha éppen valamilyen adrenalint növelő sportot végzünk. Azt is mindannyian megtapasztaltuk már, hogy milyen jólesik az erdőben, egy mező közepén vagy egy hegy tetején beszívni a friss levegőt.