Ca&Csont - 2009;12(01)

Ca&Csont

2009. ÁPRILIS 15.

Tisztelt Olvasók, kedves Kollégák!

HORVÁTH CSABA

Gyermekkorunkban úgy tanultuk: olvasni jó! Szerencsések, akiket szakmai ifjúkora arra tanított: orvosi folyóiratot is jó olvasni. Manapság egyre nagyobb szükség van erre a belénk szocializálódott automatizmusra, hogy segítségével tartsuk meg optimizmusunkat, a hitet szakmánkban.

Ca&Csont

2009. ÁPRILIS 15.

Antireszorpció - nem egyforma utakon

HORVÁTH CSABA

Az osteoporosis kórélettani folyamatának megértése nem hozta meg a csontritkulás kezelésének végleges megoldását. Az osteoporosis nem csupán fokozott reszorpció és elégtelen formáció egyensúlytalansága: a két folyamat között - még ha meglazulva is - a legbetegebb csontban is megmarad a kapcsolat.

Ca&Csont

2009. ÁPRILIS 15.

A RANKL-specifikus denosumab az osteoporosis kezelésében - A tartós kezelés esetleges mellékhatásai

TANKÓ László

Egy klinikai vizsgálat szerint az egyszeri RANKL- (Receptor Activator of NFκB Ligand) specifikus monoklonális antitest, a denosumab (60 mg injekció) antireszorptív hatása jelentősen meghaladja a hetenként adagolt (70 mg) alendronatét. E különbségek ellenére a lumbalis gerincen mért csontdenzitás-növekedés - egyéves kezelés után - gyakorlatilag azonos.

Ca&Csont

2009. ÁPRILIS 15.

Denosumab - farmakokinetika és klinikai evidenciák

MÉSZÁROS SZILVIA

A denosumab RANK-ellenes teljes humán monoklonális antitest; a csontreszorpciót gyorsan, tartósan és reverzíbilisen módosítja. Hathavonta adott 60 mg denosumab csökkent ásványianyag-tartalmú, posztmenopauzában lévő nőknél növelte az BMD-t és redukálta a csontturnovert. Posztmenopauzában lévő nőknél csökkentette a vertebralis, a combnyak- és a nem vertebralis törések rizikóját.

Ca&Csont

2009. ÁPRILIS 15.

A csípőtáji törések ellátási gyakorlata, eredményei és problémái az elmúlt évtizedben

KRICSFALUSY Mihály, FLÓRIS István, CSERHÁTI Péter

Az osteoporosisra visszavezethető törések közül a legsúlyosabb következményekkel és a legnagyobb költségvonzattal a csípőtáji törések járnak. Műtéti kezelésük folyamatos fejlődésen megy át még napjainkban is. Az újabb és újabb implantátumok, módszerek bevezetésének célja a műtét utáni szövődmények visszaszorítása.

Ca&Csont

2009. ÁPRILIS 15.

A csonttörést szenvedett osteoporosisos beteg rehabilitációja

BORS Katalin

Az osteoporosisos csonttörés következménye a mortalitás növekedése, az életminőség csökkenése, a töréssel kapcsolatos direkt, illetve indirekt költségek növekedése. A rehabilitációs tevékenység lényege a meglévő funkciók és a teljesítőképesség pontos megítélése, kompenzatórikus fejlesztése és tréningje, amellyel csökkenthető a morbiditás és a mortalitás, javítható az életminőség, mérsékelhetők a költségek.

Ca&Csont

2009. ÁPRILIS 15.

A fizioterápia, gyógytorna jelentősége az osteoporosis következtében létrejött csípőtáji törések kezelésében

MAKOVICSNÉ Landor Erika, KOLTAI Endréné

A szerzők röviden bemutatják a fizioterapeuta-gyógytornász szerepét az osteoporosis kezelésében. Elemzik a primer, szekunder és tercier mozgásprevenciót. Kiemelten foglalkoznak az osteoporosis következtében létrejövő csípőtáji törések komplex fizioterápiás kezelésével. Mozgásprevenciós programot ajánlanak az esésmegelőzésre.

Ca&Csont

2009. ÁPRILIS 15.

MOOT-HÍREK

HORVÁTH CSABA

Kedves Tagtársak! 2009. május 20-23. között Balatonfüreden rendezzük a Magyar Osteoporosis és Ostearthrologiai Társaság legfőbb évi eseményét, az idén jubileumát élő X. Magyar Oszteológiai Kongresszust.

Ca&Csont

2009. ÁPRILIS 15.

A kvantitatív ultrahangos csontdenzitometria jelentősége és bevezetése a gyermekkori oszteológiába

HOSSZÚ ÉVA, HAZAY Máté, LIPTOVSZKY Janka

Az ultrahangos csontdenzitometriával nemcsak a csont ásványi tömegére, hanem annak minőségére is következtethetünk. A módszernek a növekvő testméretekhez való illesztésével lehetőség nyílt gyermekkori alkalmazására is. A diagnosztikába való bevezetéséhez az egészséges gyermekek normálértékének meghatározása is szükséges.