PharmaPraxis

Mitől lesz jó a gyógyszerészi gondozási terv?

2021. JÚLIUS 23.

A gyógyszerészek Kanada tíz tartományából 8-ban fizetséget kapnak azért, hogy az alapellátás keretében gyógyszerelés-áttekintést és gyógyszerelés-menedzsmentet szolgáltassanak a betegeknek. E két szolgáltatáson kívül egyre több gyógyszerész gondozásiterv-készítésben is részt vesz, az előbbi szolgáltatásokhoz hasonlóan betegközpontú célokra fókuszálva.

A gondozástervezés során a beteg és a gyógyszerész (valamint esetenként a beteg körzeti orvosa és egyéb egészségügyi ellátója) közösen azonosítják a beteg személyes egészségcéljait és szükségleteit, megbeszélik és kiválasztják a célok elérése érdekében rendelkezésre álló eszközöket, és felvázolják, milyen módon fogja a beteg elérni ezeket a személyes célokat. Kanada egyik délnyugati tartományában, Albertában, 2012 óta a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban dolgozó patikusok fizetséget kaphatnak a betegek éves gondozási tervének elkészítéséért is.

A felmérések szerint a betegek nagyra értékelik, ha a gyógyszerészükkel közösen gondozási tervet állíthatnak össze, és úgy érzik, hogy a gondozási terv által jobban hozzáférnek az egészségügyi ellátáshoz, csökken várakozási idejük. Az orvosok is fontosnak tartják a gyógyszerésszel való kollaborációt és információmegosztást, továbbá a gyógyszerész által felvetett új szempontokat. A gyógyszerészek szintén a gondozásiterv-készítés során megvalósuló kollaborációt értékelik, és élvezik az újfajta felelősséget és újfajta szereplehetőséget.

Az Albertai Egyetem gyógyszerészkutatói a következő tíz pontban foglalták össze, mire figyeljen a gyógyszerész, ha jó gondozási tervet akar készíteni:

1. A szakértelem fejlesztése: a szakértelem fejlesztése érdekében érdemes rendszeresen továbbképzéseken részt venni, és kiválasztani egy szakterületet, amin az illető a leginkább profivá válik; ezen a szakterületen magabiztosan részt vehet a gyógyszerész a beteggondozásban. Érdemes a kollégáktól is eltanulni, amit ők tudnak a gondozásiterv-készítésről.

2. Szerep- és munkafolyamat-optimalizálás: a gondozásiterv-készítés megvalósításához optimalizálni kell az egyéb patikai munkafolyamatokat is, és meg kell találni azt a helyet, ahol a szolgáltatás kivitelezhető. A technikusokat például be lehet vonni a potenciális betegek azonosításába, a formanyomtatványok és a gyógyszerelési listák elkészítésébe.

3. A dokumentáció megfelelő formájának kitalálása: érdemes olyan gondozásiterv-sablont kitalálni, ami támogatja a tervezés folyamatát, segíti az információmegosztást, világos, tömör, konzisztens.

4. A patikai munkafolyamatban legyen meghatározott idősávja a gondozásiterv-készítésnek; a szükséges időmennyiségbe bele kell számolni a beteggel való találkozásra való felkészülés idejét, a beteggel eltöltött időt, a dokumentáció és az információmegosztás, valamint az utánkövetés idejét is.

5. A szolgáltatás promotálása: ki kell fejleszteni a szolgáltatás bemutatásának szóbeli és írásbeli módjait, és meg kell ismertetni azt a betegekkel, a patika többi dolgozójával és a beteg gondozásában részt vevő többi szakemberrel.

6. A beteget be kell vonni a gondozásiterv-készítés minden lépésébe, képezni és informálni kell.

7. A felelősségek meghatározása: dokumentálni és kommunikálni kell az egyes felelősségeket és teendőket: ki lesz bevonva a betegen és a gyógyszerészen kívül (pl. családtag, orvos), kinek milyen konkrét teendői lesznek, mikor/milyen gyakran, hol lesz utánkövetés és monitorozás. Érthetően el kell magyarázni a betegnek, mért van szükség pl. laborvizsgálatra, gyógyszerváltásra.

8. A gondozásiterv-dokumentációt meg kell osztani a beteggel.

9. A gondozásiterv-készítés dinamikus folyamat: monitorozni kell a javulást, és szükség esetén módosítani kell a terven: rendszeresen át kell tekinteni, hogy sikerült-e megvalósítani a tervet, az esetleges új információk felhasználásával módosítani kell az egészségcélokon. Ennek során mód van a személyes kapcsolat fejlesztésére – a jó interperszonális kapcsolat a minőségi egészségügyi ellátás és a betegadherencia kulcsfontosságú tényezője.

10. Fel kell tárni, hogy van-e lehetőség más egészségügyi ellátót is bevonni, és közösen készíteni a gondozási tervet. A közösen készített gondozási tervek teszik lehetővé leginkább a tünetek javulását, a beteg megfelelő utánkövetését, valamint az időben történő intervenciót, és végső soron az egészségügyi ellátórendszer kisebb mértékű igénybevételét eredményezik.


Szemlézte
Kovács Bence dr.

Eredeti közlemény:
Breault RR, Schindel TJ, Hughes CA. Pharmacist care planning services: What matters most. Canadian Pharmacists Journal/Revue des Pharmaciens du Canada. 2021 Apr 9:17151635211004631.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

PharmaPraxis

Elavult a gyógyszertári asszisztensek oktatása

A szakmai szervezet több ízben jelezte a mindenkori kormányzat és szaktárca felé, hogy a képzést meghaladta a kor gyógyszergyártási és gyógyszertári gyakorlata, és javasolták, hogy ehhez igazítva szervezzék át az oktatást, ám a döntéshozóknál egyelőre nem sikerült eredményt elérniük.

PharmaPraxis

Gyógyszerész-beteg kapcsolat

A tudományos életet a gyógyszeriparra, az ott kivívott vezetői pozícióját pedig alkalmazott gyógyszerészi státuszra cserélte dr. Kádár Tibor gyógyszertárvezető gyógyszerész. Ma már egy kis budai patika vezetője és résztulajdonosa, de nem csak az adminisztrációval foglalkozik. A gyógyszertár törzsvásárlói gyakorta találkoznak vele a tára mögött.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.