Ökológia

Több ezer ehető növényfajból alig néhányra épül az élelmezésünk, ami egészségügyi és élelmiszer-biztonsági szempontból is baj

2022. OKTÓBER 12.

Szöveg nagyítása:

-
+

Szembeszökő a különbség az ehető növényfajok, változatok és a széles körben fogyasztottak száma között. Miközben becslések szerint 7000-nél is több növényfaj ehető, mindössze néhány biztosítja az emberiség kalória- és tápanyagbevitelének legnagyobb részét. A Plants, People, Planet szakfolyóiratban megjelent Unlocking plant resources to support food security and promote sustainable agriculture című tanulmány széles körű áttekintést ad a növényi biodiverzitás emberi élettel kapcsolatos jelentőségéről, valamint betekintést nyújt a gombadiverzitás hasonló aspektusaiba. A mellőzött és kihasználatlan fajok közé vad, háziasított vagy részben háziasított fajok egyaránt tartoznak. Közös jellemzőjük, hogy a bennük rejlő – az emberek megélhetésének, az élelmiszer-biztonságnak és élelmiszer-önrendelkezésnek javításával kapcsolatos – lehetőségek nem válnak valósággá, mivel e fajok nem tudnak versenyre kelni a főáramú mezőgazdaság árutermelésre előállított növényeivel. Mind a mezőgazdasági kutatók, a növénynemesítők és a politikai döntéshozók körében elhanyagoltak. Bár néhányuk a múltban nagyon jelentős termesztett növény volt, mára riasztó mértékben veszítjük el őket a hozzájuk kötődő tudással együtt. Létük azért is jelentős, mert a különféle termesztett élőlények beltartalmi értéke nagy változatosságot mutat, ami – mikrobiomunkkal való összefüggései miatt is – kiemelkedően fontos az egészségünk szempontjából. Az ehető növényfajok legnagyobb része az edényes, ezen belül pedig a virágos növények közé tartozik, mindössze 3%-ukat soroljuk nem virágos növények csoportjaiba. Az ehető növényfajoknak jellemzően nem egyféle használata van: leggyakrabban gyógyhatásukért (~70%), anyagként (~59%), környezeti célokra (~40%), génforrásként (~32%) és állati táplálékként (~30%) alkalmazzák őket. Génforrásként szolgálnak például a fő termesztett növények vad rokonai, melyek biotikus és abiotikus stresszekkel szembeni ellenálló képességük miatt fontos szerepet tölthetnek be a nemesítésben. Az emberi egészség mellett a haszon- és vadállatokénak megőrzésében is fontosak a gyógyhatású növények, többek között a belső paraziták elleni védelem által. A szóban forgó fajok fenyegetettségi és védelmi helyzete széles skálán mozog. Az IUCN (International Union for Conservation of Nature) Vörös Listája az ehető növényfajok körülbelül 30%-áról, nagyjából 2100 fajról tartalmaz adatokat. Ezek 78%-át jelenleg nem fenyegetett kategóriába soroljuk, 234 (~11%) esetében viszont fennáll a kipusztulás valamilyen mértékű veszélye. A fő termesztett növények közül számos széles körben elterjedt, így valószínűsíthető, hogy ezeket nem fenyegeti kihalás. Ugyanakkor bizonyos populációk, ideértve az egyedi éghajlati és környezeti tűrőképességgel rendelkező tájfajtákat is, még mindig lehetnek fenyegetettek. A mellőzött és kihasználatlan növényfajok alkalmazását és a megőrzésükre való törekvést a fő termesztett növények termelését előmozdító ösztönzők és támogatások is gátolják. Az éghajlatváltozással összefüggő változások alapvető és igen szerteágazó hatásokat gyakorolnak sok növényfajra, befolyásolják ezek beltartalmi értékét. Számos bizonyíték alátámasztja, hogy a növényekben található egyes anyagok mennyisége is különböző mértékben és irányban változik. Az emberi tevékenység következtében megemelkedett légköri szén-dioxid-szint csökkenti a zöldségek fehérje- és ásványianyag-tartalmát, ugyanakkor növelheti például többek között a hozamukat, a vízben oldható szacharidok és a C-vitamin koncentrációját. Az általánosságban kirajzolódó kép az, hogy az emberi egészség szempontjából releváns fitokémiai anyagokra kedvező hatást fejtenek ki a környezeti változások, miközben bizonyos esszenciális makro- és mikrotápanyagokra negatívan hatnak. Az ehető növények globális helyzetének alaposabb megismerése, valamint a diverzebb és klímaváltozással szemben reziliens mezőgazdasági rendszerek alkalmazása elősegítené az éghajlatváltozás élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásainak enyhítését. A stresszrezisztens növényekkel kapcsolatos tudás bővülése és szélesebb körű termesztésük elősegítené a mezőgazdaság és az étrendünk diverzifikálását, ami erősítené az élelmiszer-biztonságot a változó környezetben – különösen a termények genetikai sokféleségének fenntartását célzó módszerekkel együtt. A szerzők idéznek egy tanulmányt, mely pozitív összefüggést állapított meg a magasabb mezőgazdasági diverzitás és a magas tápanyagtermelés között, a gazdaságmérettől függetlenül. Ebből arra következtetnek, hogy a tápanyagok elérhetőségének megőrzése és így az egészséget támogató élelmiszerellátás biztosításának egyik útja a mezőgazdasági sokféleség előtérbe helyezése lehetne. Szemlézte: Pribéli Levente Eredeti közlemény: Ulian, Tiziana, et al. Unlocking plant resources to support food security and promote sustainable agriculture. Plants, People, Planet 2.5 (2020): 421-445.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Ökológia

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...

Ökológia

A katasztrofikus klímaváltozási szcenáriók kutatása

A klímaváltozással foglalkozó szakirodalom áttekintését is elvégző közleményben Luke Kemp és munkatársai (amerikai, kínai, brit, holland és német kutatók) kifejtik: bár a kulcsfontosságú Torontói Deklaráció már 1988-ban megállapította, hogy a klímaváltozás lehetséges következményeinél csak egy globális nukleáris háború következményei lehetnek rosszabbak...

Ökológia

A fészkesvirágzatú növények (Asteraceae) szerepe az emberi egészség védelmében

Az Asteraceae család, azaz a fészkesvirágzatúak a világ egyik legszélesebb elterjedésű és legfajgazdagabb növénycsaládja. Olyan növényeket sorolunk ide, mint a pongyola pitypang, a saláta, a cikória, a kamilla és az articsóka. E taxon egészségügyi jelentőségét vizsgálták a The Plants of the Asteraceae Family as Agents in the Protection of Human Health című tanulmány szerzői. Nagy diverzitásuk ellenére a legtöbb faj kémiai összetétele alapjaiban hasonló, a prebiotikus tulajdonságú inulinnak mindegyikük jó forrása. Emellett erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, vizelethajtó és sebgyógyító hatást is kifejtenek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).