Klinikum

USA: Sok influenzás beteg, lejárt szavatosságú gyógyszerek

2011. AUGUSZTUS 15.

Az Amerikai Egyesült Államok közegészségügyi hatósága (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) e heti influenza-sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy jelentős mennyiségű új H1N1-megbetegedést tapasztaltak. Külön kitértek a terhes nőket ért fertőzésekre is, amelyek eddig 28 esetben okoztak halálos szövődményt.

Dr. Anne Schuchat, a CDC légúti fertőzések elleni immunizációs részlegének országos igazgatója bejelentette, hogy az egészségügyi intézmények rendelkezésére bocsátottak 300 ezer kúrához elegendő, gyermekek kezelésére szolgáló folyékony oseltamivir-készítményt. Elmondta, hogy a gyógyszer egyes gyártási tételeinek ugyan lejárt a szavatossága, de „alapos vizsgálat” után meghosszabbították a felhasználhatósági időtartamot.

Az igazgató jövő hét elejére ígérte az oltóanyag első tételeinek kiszállítását. Elmondta, hogy az orrspray formájában rendelkezésre álló vakcinát az ellentétes híresztelésekkel szemben „megkaphatja a legtöbb, 50 év alatti egészségügyi dolgozó, aki nem szenved [bizonyos] krónikus betegségekben,” ilyen például az asthma, a krónikus szív- és tüdőbetegségek, a diabetes és az immunszuppresszióval járó állapotok.

Arra a kérdésre, hogy sok szülő aggódik, hogy a H1N1-oltóanyagok nincsenek kellőképp tesztelve, azt válaszolta, „egyáltalán nem egyszerűsítettük le az engedélyeztetési folyamatot.”


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: CDC Press Briefing October 01 (a CDC e heti sajtótájékoztatója)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...