Klinikum

USA: Sok influenzás beteg, lejárt szavatosságú gyógyszerek

2011. AUGUSZTUS 15.

Az Amerikai Egyesült Államok közegészségügyi hatósága (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) e heti influenza-sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy jelentős mennyiségű új H1N1-megbetegedést tapasztaltak. Külön kitértek a terhes nőket ért fertőzésekre is, amelyek eddig 28 esetben okoztak halálos szövődményt.

Dr. Anne Schuchat, a CDC légúti fertőzések elleni immunizációs részlegének országos igazgatója bejelentette, hogy az egészségügyi intézmények rendelkezésére bocsátottak 300 ezer kúrához elegendő, gyermekek kezelésére szolgáló folyékony oseltamivir-készítményt. Elmondta, hogy a gyógyszer egyes gyártási tételeinek ugyan lejárt a szavatossága, de „alapos vizsgálat” után meghosszabbították a felhasználhatósági időtartamot.

Az igazgató jövő hét elejére ígérte az oltóanyag első tételeinek kiszállítását. Elmondta, hogy az orrspray formájában rendelkezésre álló vakcinát az ellentétes híresztelésekkel szemben „megkaphatja a legtöbb, 50 év alatti egészségügyi dolgozó, aki nem szenved [bizonyos] krónikus betegségekben,” ilyen például az asthma, a krónikus szív- és tüdőbetegségek, a diabetes és az immunszuppresszióval járó állapotok.

Arra a kérdésre, hogy sok szülő aggódik, hogy a H1N1-oltóanyagok nincsenek kellőképp tesztelve, azt válaszolta, „egyáltalán nem egyszerűsítettük le az engedélyeztetési folyamatot.”


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: CDC Press Briefing October 01 (a CDC e heti sajtótájékoztatója)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Pszichózis mint az antibiotikumok mellékhatása

Direkt kapcsolat van az antibiotikum-expozíció és az akut pszichózis között, állapította meg a Brain, Behavior, & Immunity – Health című szaklap tanulmánya. Az egyesült államokbeli kutatók cikke az első olyan tanulmány, ami az egyes antibiotikumok pszichiátriai mellékhatásainak (insomnia, hallucináció, delúzió, delírium, katatónia, paranoia, érzelmi elszíntelenedés, pszichózis) gyakoriságát értékeli.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.