Klinikum

Újabb vélemény a terhes nők H1N1-vírus elleni oltásáról

2011. AUGUSZTUS 15.

Többször került elő a kérdés, hogy oltathatják-e magukat a terhesek, a hivatalos válasz az igen lett. Most azonban itt az ellenvélemény.

Úgy tűnik, még a tiszti főorvosi hivatalon belül sincs egyetértés a terhesek oltásáról. Falus Ferenc, országos tiszti főorvos reggeli műsorunkban egy amerikai véleményre hivatkozva inkább az oltás mellett foglalt állást. Az amerikai betegségmegelőző központnak október 2-án megjelent egy anyaga, amelyből kiderül, hogy a terhesség bármely időszakában kisebbnek tartják az oltás veszélyét, mint azt a kockázatot, amelyet az oltás elmaradása jelent.

Falus Ferenc ugyanakkor hangsúlyozta: minden egyes esetet önállóan kell mérlegelni. Ha a terhes nőnek például asztmája van, vagy valamilyen más krónikus betegsége, akkor igen kockázatos, ha nem oltják be. Azonban egy egészséges ember esetében nem gond, ha nincs beoltva, amennyiben megoldható, hogy járvány időszakában ne menjen közösségbe - tette hozzá.

Az Országos Epidemiológiai Központ légúti járvány osztályának vezetője, Jankovics István viszont kifejezetten nem javasolja a magyar vakcinát a várandósoknak. Ez a személyes szakmai véleménye - közölte rádiónkkal. Azt tanácsolta, hogy inkább a terhesek közvetlen közelében élő embereket oltsák be. A magyar oltóanyaggal nem történtek ilyen kísérletek, ezért nem alkalmazná - jelentette ki.

A magyar oltóanyag alkalmazási leiratában is az áll, hogy nem vizsgálták, milyen hatással van a terhesekre, ezért az oltóorvosoknak kell mérlegelniük az előnyöket és a kockázatokat. Erre az MR1-Kossuth Rádió hívta fel elsőként a figyelmet még a múlt héten. Kulcsár Andrea, a Szent László Kórház oltási szakértője akkor elmondta: a gyártási technológia a kulcskérdés.

A magyar vakcina úgynevezett teljes vírus vakcina, s ezt a technológiát még sosem tesztelték várandósokon. Számos Európában és Amerikában gyártott szérum viszont úgynevezett hasított, vagyis split vakcina. Ezekkel már végeztek korábban néhány vizsgálatot. Az Infektológiai Szakmai Kollégium általánosságban azt mondja, hogy a nagy rizikó miatt a terheseknek és a fiataloknak javasolt az oltás. Ugyanakkor a testület szerint ha van rá mód, inkább a split, tehát nem a magyar gyártású vakcinával oltsák a terheseket - mondta Ludwig Endre elnök.

Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint viszont nem kell különbséget tenni a kétféle technológia között, és más pandémiás influenzaoltásokat sem teszteltek terheseken.

Egy biztos: a terhesség első harmadában semmilyen oltás nem javasolt a szakkollégium szerint.

Forrás: MRI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Klinikum

Az immunitás nemi különbségeinek hatása a vakcinafejlesztésre

Bár a vakcináció az egyik legsikeresebb közegészségügyi intervenció, a klasszikus vakcinafejlesztés leginkább empirikus alapokon folyik, a vakcinák biztonságossági és immunogenitási profilja patogénspecifikus. Az oltási rezsimek minden beoltandó számára ugyanazt az oltást ajánlják, holott jól ismert: a beoltott egyén sajátosságai – életkor, nem, komorbiditások, egyéb infekciók, mikrobiom – jelentősen befolyásolják a vakcinációra adott individuális választ. A Frontiers in Immunology összefoglaló közleménye áttekinti a férfi, illetve női nem hatását az oltásokkal kapcsolatos immunválaszra, és az „ugyanazt az oltást mindenkinek”, illetve az „egy kórokozó, egy vakcina” szemlélet helyett a különböző populációkat figyelembe vevő oltásfejlesztési és oltási stratégia mellett érvel.