Klinikum

Serdülők reakciója a HPV-vakcina televízióban látott reklámjára

2013. ÁPRILIS 18.

Az Amerikai Egyesült Államokban a HPV a leggyakoribb szexuálisan terjedő fertőzés. Világszerte HPV-DNS detektálható az invazív méhnyakrákos esetek döntő többségében. A védőoltást, mint elsődleges prevenciós eljárást számos vizsgálat bizonyította. Az Egyesült Államokban 2006-ban engedélyezték a HPV-vakcinát, amit egy intenzív DTC (direct-to-customer) kampány támogatott, ennek része volt televíziós reklám is. Fókuszcsoportos vizsgálatban 67 afro-amerikai serdülő lányt kérdeztek meg a kutatók a televízióban vetített DTC reklámról.

A serdülők veszélyeztettségét növeli a szexuális élet korai kezdete, valamint informálatlanságuk. Kritikus tehát ebben a korcsoportban az edukáció: a szexuális élet, a HPV és a méhnyakrák kapcsolatának, valamint a vakcináció lehetőségének az ismertetése. Néhány megelőző vizsgálat eredményei szerint a középiskolás diáklányok 60%-a a televíziós reklámokon keresztül hallott a HPV-vakcináról. A mostani vizsgálatba philadelphiai, nagy kockázatú, közepes jövedelmű háztartásban élő serdülőket vontak be.


(A vizsgált reklám)

Számos vizsgálat eredménye bizonyította, hogy felnőtteknek is nehézséget okoz a DTC reklámok kulcsüzeneteinek a megértése, feldolgozása. Ugyanakkor ismert, hogy serdülők rendkívül erősen reagálnak az FMCG reklámokra.

A nyolc fókuszcsoportot formáló vizsgálat eredményei szerint a serdülők – kivétel nélkül – ismerték a HPV vakcináció kapcsán készített DTC televíziós reklámot. A reklám szlogenjét is vissza tudták idézni, ennek ellenére a vírussal kapcsolatos ismereteik meglehetősen hiányosak voltak. A reklám központi, medikális üzenetét nagyon kevés alany volt képes visszaidézni. Érdekes eredmény, hogy - a központi üzenet megértése nélkül - a mellékhatásokra történő felhívást viszont kitűnően ismerték az alanyok.

A serdülők meglátása szerint a megértésüket nehezítette, hogy a téma komolysága ellenére a reklám könnyed hangvételt választott, valamint, hogy túl gyorsan közölte az információt, a feliratok is gyorsan változtak és nem voltak jól olvashatóak. Felvetették, hogy szerencsésebb lett volna egy „celeb”, vagy egy orvos/nővér szerepeltetése a reklámban.

A mostani vizsgálat felveti, hogy a serdülők és a felnőttek számára készített DTC szpotok más szempontok szerint felépítve lehetnek hatékonyak, ám mindkét esetben jelentős figyelmet kell fordítani a megértés könnyítésére és az adekvát kontextualizálásra.

Eredeti közlemény: An Exploratory Study of Adolescent Female Reactions to Direct-to-Consumer Advertising: The Case of the Human Papillomavirus (HPV) Vaccine -- Health Marketing Quarterly, Volume 28, Issue 4, 2011 p 372-385

eLitMed.hu
2013.04.18

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.