Klinikum

Serdülők reakciója a HPV-vakcina televízióban látott reklámjára

2013. ÁPRILIS 18.

Az Amerikai Egyesült Államokban a HPV a leggyakoribb szexuálisan terjedő fertőzés. Világszerte HPV-DNS detektálható az invazív méhnyakrákos esetek döntő többségében. A védőoltást, mint elsődleges prevenciós eljárást számos vizsgálat bizonyította. Az Egyesült Államokban 2006-ban engedélyezték a HPV-vakcinát, amit egy intenzív DTC (direct-to-customer) kampány támogatott, ennek része volt televíziós reklám is. Fókuszcsoportos vizsgálatban 67 afro-amerikai serdülő lányt kérdeztek meg a kutatók a televízióban vetített DTC reklámról.

A serdülők veszélyeztettségét növeli a szexuális élet korai kezdete, valamint informálatlanságuk. Kritikus tehát ebben a korcsoportban az edukáció: a szexuális élet, a HPV és a méhnyakrák kapcsolatának, valamint a vakcináció lehetőségének az ismertetése. Néhány megelőző vizsgálat eredményei szerint a középiskolás diáklányok 60%-a a televíziós reklámokon keresztül hallott a HPV-vakcináról. A mostani vizsgálatba philadelphiai, nagy kockázatú, közepes jövedelmű háztartásban élő serdülőket vontak be.


(A vizsgált reklám)

Számos vizsgálat eredménye bizonyította, hogy felnőtteknek is nehézséget okoz a DTC reklámok kulcsüzeneteinek a megértése, feldolgozása. Ugyanakkor ismert, hogy serdülők rendkívül erősen reagálnak az FMCG reklámokra.

A nyolc fókuszcsoportot formáló vizsgálat eredményei szerint a serdülők – kivétel nélkül – ismerték a HPV vakcináció kapcsán készített DTC televíziós reklámot. A reklám szlogenjét is vissza tudták idézni, ennek ellenére a vírussal kapcsolatos ismereteik meglehetősen hiányosak voltak. A reklám központi, medikális üzenetét nagyon kevés alany volt képes visszaidézni. Érdekes eredmény, hogy - a központi üzenet megértése nélkül - a mellékhatásokra történő felhívást viszont kitűnően ismerték az alanyok.

A serdülők meglátása szerint a megértésüket nehezítette, hogy a téma komolysága ellenére a reklám könnyed hangvételt választott, valamint, hogy túl gyorsan közölte az információt, a feliratok is gyorsan változtak és nem voltak jól olvashatóak. Felvetették, hogy szerencsésebb lett volna egy „celeb”, vagy egy orvos/nővér szerepeltetése a reklámban.

A mostani vizsgálat felveti, hogy a serdülők és a felnőttek számára készített DTC szpotok más szempontok szerint felépítve lehetnek hatékonyak, ám mindkét esetben jelentős figyelmet kell fordítani a megértés könnyítésére és az adekvát kontextualizálásra.

Eredeti közlemény: An Exploratory Study of Adolescent Female Reactions to Direct-to-Consumer Advertising: The Case of the Human Papillomavirus (HPV) Vaccine -- Health Marketing Quarterly, Volume 28, Issue 4, 2011 p 372-385

eLitMed.hu
2013.04.18

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.