Klinikum

H1N1-vakcina: Tessék választani!

2011. AUGUSZTUS 15.

Az EU már két cég vakcinájára rábólintott. A napokban egy svájci és egy brit cég kapott engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől, hogy az unió bármely országában árulhassa az új influenza elleni oltóanyagát.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szerint a két gyógyszercég ezért Magyarországon is forgalomba hozhatja H1N1 elleni vakcináját, mert ha az EU már zöld utat adott egy oltóanyagnak, akkor azt az intézet is elfogadja - mondta Szepezdi Zsuzsanna főigazgató. A svájci Novartistól már több ország is rendelt vakcinát, például Spanyolország, Görögország, Franciaország, Hollandia és az Egyesült Államok is. A cég szóvivője az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, hogy az év végére akár százmillió oltóanyagot is elő tudnak állítani. Eric Althoff hozzátette, hogy a vakcinát 10-15 dollárért, vagyis 2-3 ezer forintért árulják, de egyelőre csak rendelésre gyártanak belőle.

A céget a magyar hatóságoknak, a magyar kormánynak kell megkeresnie, ezután ad ajánlatot arról, hogy mennyibe kerülne a gyógyszer, és mikorra tud szállítani. A cég azt állítja, oltóanyaga a tesztek szerint 90 %-ban hatékony. A másik cég, a GlaxoSmithKline oltóanyaga az átlagnál hatékonyabb, és 10 euróért, vagyis 2700 forintért árulják - mondta el a 180 percben vállalat igazgatója. Leitner György ugyanakkor azt mondta, a magyar egészségügyi kormányzat egyértelműen kifejtette azt a szándékát, hogy a hazai oltóanyaggal kívánja beoltani a lakosságot.

A szakember úgy látja, hogy vakcinájukra lenne ugyan kereslet Magyarországon is, de nem számol azzal, hogy a következő 12-18 hónapban az megjelenik a magyar patikákban. Magyarország egy másik fajta vakcina mellett tette le a voksát, ezért nem várható, hogy itt közforgalomban megjelenik.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondták, nem értik, miért kellene egy külföldi cégtől rendelni, mikor gyárt oltóanyagot egy magyar vállalat is. Az ÁNTSZ igazgatója örülne, ha más gyártók termékei is a polcra kerülnének, de Falus Ferenc szerint nincs olyan oltóanyag, amely az átlagos 70-80 %-nál hatékonyabb lenne, ha pedig mégis van ilyen, arra bizonyítékot szeretne látni.

A külföldi oltóanyagokat a gyógyszer nagykereskedések vásárolják a gyártótól, és ők árulják a patikáknak. Az egyik legnagyobb ilyen cég marketingosztályán azt mondták, ha uniós engedélye van egy külföldi oltóanyagnak, elérhető, hozzáférhető és törzskönyvezett, ahogy a két cégé, akkor rendelnek belőle, és árulni fogják a patikáknak, de ehhez még több hónapra van szüksége a gyártóknak és a kereskedőknek is. Így ha a magyar hatóságok sem látják akadályát annak, hogy külföldi oltóanyagot áruljanak a gyógyszertárakban, akkor az év végén akár több vakcinából is választhat már a vásárló.

Forrás: MR1

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.