Klinikum

H1N1-vakcina: Tessék választani!

2011. AUGUSZTUS 15.

Az EU már két cég vakcinájára rábólintott. A napokban egy svájci és egy brit cég kapott engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől, hogy az unió bármely országában árulhassa az új influenza elleni oltóanyagát.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szerint a két gyógyszercég ezért Magyarországon is forgalomba hozhatja H1N1 elleni vakcináját, mert ha az EU már zöld utat adott egy oltóanyagnak, akkor azt az intézet is elfogadja - mondta Szepezdi Zsuzsanna főigazgató. A svájci Novartistól már több ország is rendelt vakcinát, például Spanyolország, Görögország, Franciaország, Hollandia és az Egyesült Államok is. A cég szóvivője az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, hogy az év végére akár százmillió oltóanyagot is elő tudnak állítani. Eric Althoff hozzátette, hogy a vakcinát 10-15 dollárért, vagyis 2-3 ezer forintért árulják, de egyelőre csak rendelésre gyártanak belőle.

A céget a magyar hatóságoknak, a magyar kormánynak kell megkeresnie, ezután ad ajánlatot arról, hogy mennyibe kerülne a gyógyszer, és mikorra tud szállítani. A cég azt állítja, oltóanyaga a tesztek szerint 90 %-ban hatékony. A másik cég, a GlaxoSmithKline oltóanyaga az átlagnál hatékonyabb, és 10 euróért, vagyis 2700 forintért árulják - mondta el a 180 percben vállalat igazgatója. Leitner György ugyanakkor azt mondta, a magyar egészségügyi kormányzat egyértelműen kifejtette azt a szándékát, hogy a hazai oltóanyaggal kívánja beoltani a lakosságot.

A szakember úgy látja, hogy vakcinájukra lenne ugyan kereslet Magyarországon is, de nem számol azzal, hogy a következő 12-18 hónapban az megjelenik a magyar patikákban. Magyarország egy másik fajta vakcina mellett tette le a voksát, ezért nem várható, hogy itt közforgalomban megjelenik.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondták, nem értik, miért kellene egy külföldi cégtől rendelni, mikor gyárt oltóanyagot egy magyar vállalat is. Az ÁNTSZ igazgatója örülne, ha más gyártók termékei is a polcra kerülnének, de Falus Ferenc szerint nincs olyan oltóanyag, amely az átlagos 70-80 %-nál hatékonyabb lenne, ha pedig mégis van ilyen, arra bizonyítékot szeretne látni.

A külföldi oltóanyagokat a gyógyszer nagykereskedések vásárolják a gyártótól, és ők árulják a patikáknak. Az egyik legnagyobb ilyen cég marketingosztályán azt mondták, ha uniós engedélye van egy külföldi oltóanyagnak, elérhető, hozzáférhető és törzskönyvezett, ahogy a két cégé, akkor rendelnek belőle, és árulni fogják a patikáknak, de ehhez még több hónapra van szüksége a gyártóknak és a kereskedőknek is. Így ha a magyar hatóságok sem látják akadályát annak, hogy külföldi oltóanyagot áruljanak a gyógyszertárakban, akkor az év végén akár több vakcinából is választhat már a vásárló.

Forrás: MR1

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Hírvilág

Dohányzás elleni oltás

A dohányzásról való leszokás eddig kevés sikerrel kecsegtetett, de várhatóan 2011-től kapható lesz a nikotin elleni antitestek termelődését kiváltó vakcina.