Klinikum

H1N1-influenza - a WHO vizsgálatot indít saját maga ellen

2011. AUGUSZTUS 15.

A H1N1-influenza kezelésével kapcsolatos vizsgálatot független szakértők fogják lefolytatni, ám a résztvevők személyéről és az eljárás időpontjáról nem nyilatkozott a WHO. Az intézmény szóvivője, Fadela Chaib szerint természetes, hogy egy világjárvány idején kritikák fogalmazódnak meg a járvány elleni stratégiával kapcsolatban, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a WHO független intézmény, amely szakértő tanácsokkal látta el tagországait.

A WHO H1N1-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseivel szemben kifogást emelő Európa Tanács azt szeretné kideríteni, hogy a gyógyszergyárak nyomást gyakoroltak-e a vakcina-eladások növelése érdekében az európai országok közegészségügyi szerveire. Mint ismeretes, a világ számos kormánya módosítani kívánja az oltóanyaggyártókkal korábban kötött szerződését, illetve - mivel óriási tételben maradt raktáron a fel nem használt oltóanyag-, más országoknak adná el a már leszállított H1N1-vakcinák egy részét.

A nagy mennyiségű felesleg felhalmozódásának egyik oka, hogy a H1N1-influenza-járvány kitörésekor a szakemberek még úgy vélték, hogy a védettség megszerzéséhez két oltásra lesz szükség. A vártnál kisebb kereslethez hozzájárult a H1N1-járvány eddig tapasztalható viszonylag enyhe lefolyása, valamint a lakosság oltással kapcsolatos érdektelensége, illetve gyanakvása, amely számos országban megfigyelhető.

Szemlézte: Balogh András, eLitMed.hu

Forrás: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.