Klinikum

H1N1-influenza - a WHO vizsgálatot indít saját maga ellen

2011. AUGUSZTUS 15.

A H1N1-influenza kezelésével kapcsolatos vizsgálatot független szakértők fogják lefolytatni, ám a résztvevők személyéről és az eljárás időpontjáról nem nyilatkozott a WHO. Az intézmény szóvivője, Fadela Chaib szerint természetes, hogy egy világjárvány idején kritikák fogalmazódnak meg a járvány elleni stratégiával kapcsolatban, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a WHO független intézmény, amely szakértő tanácsokkal látta el tagországait.

A WHO H1N1-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseivel szemben kifogást emelő Európa Tanács azt szeretné kideríteni, hogy a gyógyszergyárak nyomást gyakoroltak-e a vakcina-eladások növelése érdekében az európai országok közegészségügyi szerveire. Mint ismeretes, a világ számos kormánya módosítani kívánja az oltóanyaggyártókkal korábban kötött szerződését, illetve - mivel óriási tételben maradt raktáron a fel nem használt oltóanyag-, más országoknak adná el a már leszállított H1N1-vakcinák egy részét.

A nagy mennyiségű felesleg felhalmozódásának egyik oka, hogy a H1N1-influenza-járvány kitörésekor a szakemberek még úgy vélték, hogy a védettség megszerzéséhez két oltásra lesz szükség. A vártnál kisebb kereslethez hozzájárult a H1N1-járvány eddig tapasztalható viszonylag enyhe lefolyása, valamint a lakosság oltással kapcsolatos érdektelensége, illetve gyanakvása, amely számos országban megfigyelhető.

Szemlézte: Balogh András, eLitMed.hu

Forrás: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...