Klinikum

Jövő héten már országszerte lesz vakcina a gyógyszertárakban

2011. AUGUSZTUS 15.

A vakcina kiszállítását folyamatosan végzi az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) a közforgalmú patikák és a foglalkoztatási egészségügyi orvosok részére - tette hozzá az intézet főigazgatója. A fővárosi gyógyszertárak nagy részébe megérkezett az ellenszer, vidéken pedig a legkésőbb a jövő hét elején lehet majd megvásárolni.

A megkérdezett tizennégy fővárosi gyógyszertárból nyolcban már megvásárolható, és az összes többi helyen is megrendelték a H1N1-vírus elleni vakcinát. Vidékre még kevesebb helyre, tízből csak két patikába érkezett meg, az egyébként mindenhol megigényelt orvosság. Korábban több panasz érkezett, hogy a mindenki számára elérhető vakcina mégsem az: nem tudták megvásárolni a készítményt.

Az EKI főigazgatója elmondta: múlt szerda óta folyamatosan teljesítik a megrendeléseket. Kárpáti Zsuzsanna hozzátette azt is: mindeddig több mint hatszáz email és fax érkezett be hozzájuk a különböző igényekkel. Tapasztalataik szerint a patikák először óvatosan rendelnek a szérumból egy, esetleg három-öt dobozzal. De van olyan gyógyszertár is, ahol már elsőre 10 -12, és volt olyan is, aki 51 kartont kért.

Kárpáti Zsuzsanna úgy fogalmazott: maguk is meglepődtek, hogy az előzetes híresztelésekkel szemben milyen hatalmas igény van az oltóanyagra. A patikák mellett gyakran magánemberek is keresik a szérumot, érdeklődnek, hol és hogyan vásárolhatják meg. A főigazgató beszámolt egy konkrét esetről is: egy civil tájékoztatta az intézetet, hogy egy gyógyszertárban az EKI-re hivatkozva utasították vissza, mondván: nem tudják, mikor kapnak az ellenszerből. A hivatal azonnal ellenőrizte a történteket és kiderült, hogy a patika még csak nem is rendelte meg az oltóanyagot.

A főigazgató leszögezte: ha egy gyógyszertár a megfelelő módon töltötte ki a megrendelő nyomtatványt, akkor az EKI mihamarabb visszaigazolja, hogy mikor szállítják a vakcinát. A visszaigazolás kézhezvételétől számított hetvenkét órán belül, illetve az ott rögzített időpontban viszik ki a rendelést. Kárpáti Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra: vidéken vannak úgynevezett fiókpatikák, amelyek a kisebb településeket is ellátják orvossággal. Amennyiben ezek a gyógyszertárak nem rendelnek vagy nem eleget kérnek, akkor sajnos a nagyobb vidéki városokban kell érdeklődni a vakcináról. Hozzátette: minden nap szállítanak a fővárosba és vidékre is, és folynak a tárgyalások az olyan nagykereskedőkkel, akik segíthetik a munkát.

Az EKI-hez tetemes mennyiségű megrendelés érkezett, volt olyan is, aki már többször rendelt, ezért hatalmas feladat a mintegy kétmillió vakcina kiszállítása. Jövő hétre azonban a vidéki gyógyszertárakba is megérkezik a védőoltás - tette hozzá Kárpáti.

Forrás: Népszava információ

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Hírvilág

Dohányzás elleni oltás

A dohányzásról való leszokás eddig kevés sikerrel kecsegtetett, de várhatóan 2011-től kapható lesz a nikotin elleni antitestek termelődését kiváltó vakcina.