Klinikum

Jövő héten már országszerte lesz vakcina a gyógyszertárakban

2011. AUGUSZTUS 15.

A vakcina kiszállítását folyamatosan végzi az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) a közforgalmú patikák és a foglalkoztatási egészségügyi orvosok részére - tette hozzá az intézet főigazgatója. A fővárosi gyógyszertárak nagy részébe megérkezett az ellenszer, vidéken pedig a legkésőbb a jövő hét elején lehet majd megvásárolni.

A megkérdezett tizennégy fővárosi gyógyszertárból nyolcban már megvásárolható, és az összes többi helyen is megrendelték a H1N1-vírus elleni vakcinát. Vidékre még kevesebb helyre, tízből csak két patikába érkezett meg, az egyébként mindenhol megigényelt orvosság. Korábban több panasz érkezett, hogy a mindenki számára elérhető vakcina mégsem az: nem tudták megvásárolni a készítményt.

Az EKI főigazgatója elmondta: múlt szerda óta folyamatosan teljesítik a megrendeléseket. Kárpáti Zsuzsanna hozzátette azt is: mindeddig több mint hatszáz email és fax érkezett be hozzájuk a különböző igényekkel. Tapasztalataik szerint a patikák először óvatosan rendelnek a szérumból egy, esetleg három-öt dobozzal. De van olyan gyógyszertár is, ahol már elsőre 10 -12, és volt olyan is, aki 51 kartont kért.

Kárpáti Zsuzsanna úgy fogalmazott: maguk is meglepődtek, hogy az előzetes híresztelésekkel szemben milyen hatalmas igény van az oltóanyagra. A patikák mellett gyakran magánemberek is keresik a szérumot, érdeklődnek, hol és hogyan vásárolhatják meg. A főigazgató beszámolt egy konkrét esetről is: egy civil tájékoztatta az intézetet, hogy egy gyógyszertárban az EKI-re hivatkozva utasították vissza, mondván: nem tudják, mikor kapnak az ellenszerből. A hivatal azonnal ellenőrizte a történteket és kiderült, hogy a patika még csak nem is rendelte meg az oltóanyagot.

A főigazgató leszögezte: ha egy gyógyszertár a megfelelő módon töltötte ki a megrendelő nyomtatványt, akkor az EKI mihamarabb visszaigazolja, hogy mikor szállítják a vakcinát. A visszaigazolás kézhezvételétől számított hetvenkét órán belül, illetve az ott rögzített időpontban viszik ki a rendelést. Kárpáti Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra: vidéken vannak úgynevezett fiókpatikák, amelyek a kisebb településeket is ellátják orvossággal. Amennyiben ezek a gyógyszertárak nem rendelnek vagy nem eleget kérnek, akkor sajnos a nagyobb vidéki városokban kell érdeklődni a vakcináról. Hozzátette: minden nap szállítanak a fővárosba és vidékre is, és folynak a tárgyalások az olyan nagykereskedőkkel, akik segíthetik a munkát.

Az EKI-hez tetemes mennyiségű megrendelés érkezett, volt olyan is, aki már többször rendelt, ezért hatalmas feladat a mintegy kétmillió vakcina kiszállítása. Jövő hétre azonban a vidéki gyógyszertárakba is megérkezik a védőoltás - tette hozzá Kárpáti.

Forrás: Népszava információ

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Klinikum

Az immunitás nemi különbségeinek hatása a vakcinafejlesztésre

Bár a vakcináció az egyik legsikeresebb közegészségügyi intervenció, a klasszikus vakcinafejlesztés leginkább empirikus alapokon folyik, a vakcinák biztonságossági és immunogenitási profilja patogénspecifikus. Az oltási rezsimek minden beoltandó számára ugyanazt az oltást ajánlják, holott jól ismert: a beoltott egyén sajátosságai – életkor, nem, komorbiditások, egyéb infekciók, mikrobiom – jelentősen befolyásolják a vakcinációra adott individuális választ. A Frontiers in Immunology összefoglaló közleménye áttekinti a férfi, illetve női nem hatását az oltásokkal kapcsolatos immunválaszra, és az „ugyanazt az oltást mindenkinek”, illetve az „egy kórokozó, egy vakcina” szemlélet helyett a különböző populációkat figyelembe vevő oltásfejlesztési és oltási stratégia mellett érvel.