Klinikum

Antivirális gyógyszerek használatának potenciális hatása pandémia idején

2011. AUGUSZTUS 15.

A 20. században a Föld lakossága három, különböző súlyosságú influenza-világjárványt vészelt át: 1918-ban (kb. 50 millió halott), 1957-ben és 1968-ban (kb. 1-1 millió halott).

Egy pandémia kialakulásának kezdetekor jelenleg a gyógyszeres kezelés egyetlen módját a neuraminidázinhibitorok jelenthetik, ezért ezekből a szerekből a legtöbb országban pandémiás tartalékokat halmoznak fel, egy esetleges világjárványra történő felkészülés részeként.

Bizonyított, hogy a tünetek kialakulását követő 48 órán belül megkezdett neuraminidázinhibitor- (zanamivir, oseltamivir) kezelés körülbelül 1,5 nappal rövidítheti az influenza A és B által okozott betegség időtartamát, és csökkenti a hospitalizáció-, valamint a szövődmények kialakulási kockázatát.

Az "Emerging Infectious Diseases" című lapban olvasható tanulmányban Raymond Gani és munkacsoportja azt tanulmányozta, hogy a fertőzések kezelése céljából felhalmozott neuraminidáz-inhibitor-tartalékok mérete hogyan befolyásolhatja a kórházi kezelések előfordulási arányát.

A munkacsoport becslései szerint a lakosság 20-25%-át lefedő gyógyszerkészletszint elegendő lehet a klinikai esetek többségének kezelésére. A hospitalizációt igénylő esetek aránya 50-77%-kal csökkenhet.

A számítások szerint a gyógyszereket a szövődmények kialakulása szempontjából fokozott kockázatú csoportok számára fenntartva, akár kisebb gyógyszerkészletszinttel is jelentősen mértékben csökkenthető a kórházi kezelést igénylő esetek száma.

A hospitalizáció és a terjedés kockázatának csökkentésére a legkisebb készletek esetén a legeredményesebb stratégia a nagy kockázatot jelentő csoportok célzott kezelése lehet, míg nagy készletek esetén az lehet a legeredményesebb, ha minden érintett egyén kezelésben részesül. [Emerg Infect Dis 2005;11(9):1355-62.]

Forrás: Potential Impact of Antiviral Drug Use during Influenza Pandemic

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...