Klinikum

A szérum D-vitamin-koncentrációja és a dementiakockázat közötti összefüggés 2-es típusú cukorbetegeknél

2022. ÁPRILIS 15.

Néhány év óta csökken a cukorbetegek vascularis mortalitása és nő körükben a dementia miatti halálozás. Az általános populációban a jó D-vitamin-státusz csökkenti a dementia kockázatát, de igaz-e ez a diabetesesek körében is?

Számos epidemiológiai vizsgálat bizonyította, hogy a szérum D-vitamin-koncentrációja az általános populációban összefügg a dementiakockázattal, aminek a mechanizmusa valószínűleg az lehet, hogy a D-vitamin csökkenti a neuroinflammációt és az érfalpusztulást. Mindazonáltal, a diabeteses patológia, a neuroinflammáció és a diabeteses betegek prothromboticus profilja közötti lehetséges szinergikus hatások miatt eddig nem tudtuk, hogy a szérum-D-vitamin-szint pozitív hatást gyakorol-e a 2-es típusú diabeteses (T2D) betegek dementiakockázatára is. Tingting Geng és munkatársainak PLoS Medicine-ben megjelent prospektív vizsgálata a UK Biobank adatai alapján megvizsgálta, milyen összefüggésben van a felnőtt T2D-betegek szérum-D-vitamin-koncentrációja a bármilyen okból bekövetkező dementiával, az Alzheimer-kórral és a vascularis dementiával.

A szerzők kifejtik: az általános populációval összehasonlítva, a T2D-betegek fogékonyabbak mind a D-vitamin-hiányra, mind a dementiára, azonban a cukorbetegek körében eddig végzett, a D-vitamin-szint és a dementiakockázat közötti összefüggéseket feltáró vizsgálatok kis elemszámúak és rossz vizsgálati elrendezésűek voltak, ezenfelül nem vették figyelembe a kritikus fontosságú apolipoprotein E (APOE) ε4 genotípust, a diabetessúlyosságot és az életmód számos befolyásoló faktorát. A több mint félmillió 40–69 éves felnőtt kiterjedt feno- és genotípusos adatait tartalmazó UK Biobank révén azonban alapos összehasonlítás tehető a különböző hatótényezők és kimenetek között. A UK Biobank az indulásakor (2006–2010) többek között a következő adatokat szerezte be a résztvevőktől: szociodemográfiai és antropometrikus adatok, táplálkozási szokások, életmódi tényezők, kórtörténet, vér-, vizelet-, nyálmintaelemzés.

Geng és munkatársai elemzésükbe azokat a 60 éves vagy idősebb T2D-betegeket vonták be (n = 13 486 fő), akiknek a vizsgálat indulásakor nem volt dementiája, és a vascularis dementia (VD) túlélésre gyakorolt hatásának minimalizálása érdekében kizárták azokat, akik a vizsgálat indulása óta eltel időben dementia következtében haltak meg. A brit Endokrin Társaság klinikai irányelve szerint a szérum 25(OH)D-vitamin-koncentrációja akkor megfelelő, ha eléri a 75 nmol/l értéket, azonban ezt a szintet csak a résztvevők 9,1%-a érte el. A résztvevőket (átlagos életkor: 64,6 év, 64,3% férfi) átlagosan 8,5 évig követték, ezalatt 283 bármilyen okból bekövetkező dementia alakult ki (ebből 101 Alzheimer-kór/AD és 97 VD).

Az elemzés nonlineáris negatív kapcsolatot tárt fel a cukorbetegek szérum-25(OH)D-vitamin-szintje és a bármilyen okból bekövetkező dementia között. A magasabb szérum-25(OH)D-vitamin-szint szignifikáns összefüggést mutatott a bármilyen okból bekövetkező dementia, az AD és a VD kisebb kockázatával. Mivel csak kevesen érték el a 75 nmol/l-es szintet, a multivariáns elemzéshez a résztvevőket a következő 3 csoportra osztották: ≥ 50 nmol/l, 50–25 nmol/l, < 25 nmol/l-es D-vitaminszint; az első csoportba került a betegek 38,3%-a, a másodikba 44,8%-a, a harmadikba 17%-uk. A bármilyen okból bekövetkező dementia kockázata a legalább 50 nmol/l szérum-25(OH)D-vitamin-koncentrációt elérők esetében 0,41-szerese volt a 25 nmol/l alatti szintet elérőkkel összehasonlítva, míg az AD kockázata 0,5-szörös, a VD kockázata pedig 0,41-szeres volt. A multivariáns elemzésben a következő lehetséges tényezők hatását zárták ki: életkor, nem, iskolai végzettség, szocioökonomikus státusz, milyen évszakban gyűjtötték a vérmintát, nyári napon töltött idő, APOE ε4 genotípus, BMI, alkoholfogyasztás, dohányzás, fizikai aktivitás, táplálkozási szokások, alvás időtartama, multivitamin-fogyasztás, a diabetes fennállásának időtartama, HbA1c-szint, összkoleszterin-, triglicerid-, LDL-C és C-reaktív protein-szint, glomerulusfiltrációs ráta, diabetes-, hipertenzió- és koleszterinszint-medikáció, kórtörténetben szereplő hipertenzió, cardiovascularis betegség, rák, depresszió.

Az eredmények ismeretében elmondható: bebizonyosodott, hogy a magasabb szérum-D-vitamin-szint a dementia jelentősen kisebb kockázatával jár együtt cukorbetegek esetén is. A hatásmechanizmus hátterében a szerzők a következő tényezőket sejtik: a D-vitamin a makrofágok stimulálása révén serkenti az amyloid plakkok eltávolítását, és gátolja a diabetesesek esetében a makrofágmigrációt, javítja a glikémiás kontrollt, a vérnyomást és a lipidmetabilizmust.

A szerzők hangsúlyozzák: a szérum D-vitamin-szint-szűrésének a cukorbeteg-ellátás és -prevenció szerves részévé kell válnia.

Szemlézte:
Kazai Anita dr.

Eredeti közlemény
Geng Tingting, et al. Association of serum 25-hydroxyvitamin D concentrations with risk of dementia among individuals with type 2 diabetes: A cohort study in the UK Biobank. PLoS medicine 19.1 (2022): e1003906.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

COVID-19

Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Klinikum

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.

Képdiagnosztika

Mit lát az alábbi cukorbeteg lábán?

T2DM és a Covid-19