Klinikum

A lumbalis gerinc stabilizációs programja

MÉSZÁROS Angéla Derékfájás Konferencia 2011.

2011. AUGUSZTUS 15.

A szerző a gerinc stabilitásának problémájával foglalkozik.

A gerinc stabilitását a passzív struktúrák, az aktív struktúrák, és az idegrendszeri struktúrák normál működése biztosítja. Ezek egyensúlyának megbomlásából adódnak a gyógytornász teendői. Az előadásnak két része van. Az első részében részletesen ismerteti a stabilizációs program általános szabályait, a második részben egy konkrét kórképen keresztül bemutatja a stabilizációs program gyakorlati alkalmazását.
Az első részben a passzív struktúrák kezelésében fő hangsúlyt kapnak a nyújtások (önerővel, vagy külső segítséggel).

Az aktív struktúrák kezelésében kiemeli a m. transversus abdominis, illetve a m. multifidus izmok kulcs szerepét, a program lényegét, célját. Részletesen ismerteti az aktív lumbalis stabilizáció négy egymásra épülő szakaszát. Az első szakasz a stabilizáló izmok aktiválása, megéreztetése, a második a statikus stabilizáló gyakorlatok betanítása, a fájdalommentes zóna megéreztetése, a harmadik szakasz a változatos dinamikus stabilizáló gyakorlatok alkalmazása. A negyedik szakasz a foglalkozásspecifikus gyakorlatok betanítása.

A második részben az előadás az előbb ismertetett terápiás szakaszok célzott alkalmazását mutatja be a spondylolysthesis kezelésén keresztül. A passzív struktúrákban bemutatja különböző testhelyzetekben a nyújtást. Az aktív struktúrákban látható a stabilizáló izmok megéreztetése, statikus gyakorlatok betanítása. A dinamikus gyakorlatok fázisában fő hangsúlyt kapnak a felülről indított flexiós gyakorlatok. Az előadásban látható a sikeres stabilizációs program, hiszen a dinamikus gyakorlatok nehezített propriocepciós helyzetben is elvégezhetők. Így megvalósulhat a fájdalommentes visszatérés a hétköznapokba, és a sportokba...

A teljes előadás az alábbi hyperlinken érhető el: A lumbalis gerinc stabilizációs programja

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, kardiális vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Gondolat

Mérgek a bőrön át

Tudjuk, hogy nemcsak az élelmiszerek tartalmazhatnak egészségre káros adalékokat, hanem hétköznapi tisztálkodó szereink is.

Hírvilág

Amíg nem robban a bomba

A betegek gondozását tűzte ki főcélul a Marfan Alapítvány.

Hírvilág

X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs – 2019 Végre megértettük?

A X. Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az idén a rendkívüli katasztrófákat okozó felmelegedés és kontinenstüzek miatti tömeges tudatra ébredés áll. Fákat ültetnek az emberek világszerte. A fiatalok az utcán követelik jogukat a jövőhöz. Ráébredtünk: nincs tovább!

Gondolat

Gyógyító szerkentyűk képeskönyve – nem csak orvosoknak

Akár fiatalon, akár idősebb korban ébred fel ez az igény az orvostörténelem iránt, kiváló ajándék minden gyógyító szakember számára Magyar László András Solenoid és Pelithe. Régi gyógyszerkentyű című könyve.