Hírvilág

WHO és a gyógyszergyártók

2011. AUGUSZTUS 15.

Pénteken arra szólították fel az Egészségügyi Világszervezetet, hogy vizsgálja ki a nagy gyógyszercégekkel fenntartott kapcsolatait, miután Brazília és India kritikákat fogalmazott meg a gyógyszerhamisítás elleni küzdelmet illetően.

A két ország szerint a nagy gyógyszergyárak igazságtalanul hamisítványnak bélyegzik a generikus gyógyszereket, és a szabadalom-bitorlás elleni törvényeket használják fel azon versenytársak visszaszorítására, akik törvényesen gyártanak generikus gyógyszereket.

A WHO tagállamai négynapi heves vita után végül kiadták azt a határozatot, amely arra kötelezi a szervezetet, hogy vizsgálja felül a gyógyszergyártókkal fenntartott kapcsolatait.

„Örömmel jelentem be, hogy sikerült megállapodásra jutnunk” – nyilatkozta Irán képviselője, aki a tagállamok maratoni bizottsági ülésén elnökölt.

A határozatban előterjesztették, hogy a WHO hozzon létre egy olyan munkacsoportot, amely a hamis gyógyszerek elleni küzdelemmel foglalkozik. Ezen kívül arra kötelezi a szervezetet, hogy vizsgálja felül a 2006-ban felállított IMPACT-tal (Gyógyszerkészítmények Hamisítása Elleni Nemzetközi Akciócsoporttal) fenntartott kapcsolatait.

Az IMPACT tagjai közé tartozik többek között a gyógyszergyárakat képviselő Gyógyszergyártók Nemzetközi Szövetsége is, ami Brazília és India szerint ellentmondásos.

„Csak egy dolog számít: a WHO politikájának felügyelete a tagállamok részéről” – jelentette ki Brazília, amely szintén megkérdőjelezte az IMPACT szerepét.

A Knowledge Ecology International civil szervezet munkatársa, Thiru Balasubramaniam szerint a múlt héten lezajlott intenzív vita azt mutatja, hogy számos fejlődő ország elveszítette bizalmát az IMPACT-ban és a WHO-ban a gyógyszerhamisítás kérdésével kapcsolatban.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó link: Knowledge Ecology International

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Koronavírus: fontosabbnak gondoljuk a védőoltásokat és a gyógyszerinnovációt

Növekedett a tudományos és innovatív megoldások elismertsége a koronavírus-járvány hatására: a magyarok többsége fontosabbnak gondolja a védőoltásokat és az új fejlesztésű gyógyszereket, valamint a gyógyszeripari innovációt – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból. A megkérdezettek több mint kétharmada szerint a koronavírus okozta megbetegedés hatásos ellenszerét kizárólag szigorú tudományos szabályokat betartva lehet kifejleszteni, és csak kevesen gondolják, hogy az új vírus kezelésére léteznek házi gyógymódok is. Ugyanakkor nem az új típusú koronavírus okozta megbetegedés a legrettegettebb kór. Sokkal veszélyesebb betegségek gyógyításában történt komoly áttörés az elmúlt évtizedekben, az új fejlesztésű készítmények egyre többeknek jelentenek új esélyt a gyógyulásra.

PharmaPraxis

Tudás nélkül nincs innováció

Vezet a gyógyszeripar kutatásfejlesztésben, és klinikai vizsgálatban is jó helyen áll Magyarország

Hírvilág

Élbolyban a klinikai gyógyszerkutatásban

Meg kell őrizni a magyar versenyelőnyt

Gondolat

Eljárás indult a thaiföldi halálozás ügyében

Meghalt Thaiföldön egy harmincfős magyar orvoscsapat egyik tagja, a kübekházi Kátai Tibor. Az elhunyt családjához közel álló személy információi szerint az egyik gyógyszergyártó cég szervezte az utazást az orvosoknak félig munka, félig kikapcsolódás jelleggel.

Hírvilág

Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák társadalombiztosítási befogadását

Több terápiás területen összesen 26 új gyógyszerkészítmény, illetve indikáció támogatásba történő befogadásáról határozott az egészségügyi kormányzat – jelentette be pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, és bízik benne, hogy a döntések és befogadások üteme a jövőben tovább gyorsul, és a készítmények az eljárások lebonyolítását követően minél hamarabb eljutnak a betegekhez.