Hírvilág

Vírusvadászok

2013. MÁJUS 06.

Paul de Kruif 1926-ban megjelent "Bacillivadászok" című könyve nagy siker volt a háború előtt és még egy ideig utána is, mert regényes módon, sztoriként megfogalmazva mutatta be a baktériumok kutatásának történetét, és az eredményeket, amelyeket az új ismeretek alapján el lehetett érni (akkor még főleg a járványtan adott eszközöket a megelőzéshez, a gyógyítás még kezdetleges volt). A szerző, ismert virológus, a régi könyv nyomán írta le a víruskutatás és a közegészségügyi vírusmegelőzés ugyancsak érdekes históriáját.

A fordító bravúrja, hogy az eredeti angol címet (Viruses, Plagues, and History) a régi címre utalva adta vissza. A víruskorszak nagyjából akkor kezdődött, amikor a baktériumok megismerése már befejeződött, és már megjelentek az első gyógyszerek. Tulajdonképpen csak a himlő kötette össze a két korszakot, hiszen Jenner úttörő munkássága teremtette meg a vakcinációt, amely az aktív orvosi beavatkozás révén történő megelőzés prototípusa. A szerző még ismerte a víruskutatás nagy egyéniségeit, tehát a leírt korszakról közvetlen benyomásokat is szerzett, de "víruskönyvéhez" jelentős történeti forráskutatásokat is végzett.

Mint a könyvből kitűnik, nemcsak a baktériumok okoztak óriási, gyakran világméretű járványokat vagy elterjedt krónikus népbetegségeket is, hanem a vírusok is. A vírusbetegségek hozzájárultak az amerikai hódítások sikeréhez, hiszen a behurcolt kórokozók hatalmas pusztításokat végeztek az amerikai őslakosságban. Másutt egyes szigetek l(pl. Grönland, Fidzsi-szigetek) lakossága szinte kipusztult járványok következtében. De még az újkori történelmet is befolyásolták vírusjárványok, különösen a sárgaláz pusztításai, emiatt vesztette el Napoleón Dominikát és volt kénytelen eladni Luisianát és a déli francia területeket, de az amerikai föderáció is járvány miatt volt képtelen megszerezni az angoloktól Kanada délkeleti részét. Az első világháborút esetleg a németek nyerhették volna meg, ha a keleti frontról a francia hadszíntérre vezényelt seregeiket a spanyolnátha nem tizedeli meg és gyengíti le.

A szerző bevezeti az olvasót a virológia és az immunológia alapismereteibe, majd bemutatja azt a négy vírust, amelyet sikerült megfékezni, közülük a himlőt, amelyet teljesen ki is irtottak, a sárgalázat, amelyet a hordozó szúnyogfajta kipusztításával elimináltak, a kanyarót, amelynek védőoltása lett, vagy a gyermekbénulást, amelyet ugyancsak a vakcináció győzött le. Több más vírus még félelmetes ellenfél (pl. Lassa-láz, Ebola, vérzéses lázak stb.). A HIV nagy küzdelem árán lett visszaszorítható és valamennyire gyógyítható, az influenza még nagyon virulens ellenfele a medicinának, hiába vannak már védőoltások, de a vírus szerkezete nagy mutációkra képes. A kergemarha-kór és más ritkább betegségek talán még a vírusnál is kisebb kórokozók, prionok hatására keletkeznek.

A szerző az érdekesen de szakszerűen megírt probléma bemutatáshoz a megfelelő irodalomjegyzéket is kapcsolt, megadja a főbb honlapok elérhetőségét, és a könyv fordítója, Dömök István ismert magyar virológus ( a szellemes cím kitalálója) a szövegbe még a megjelenés (1998) és a magyar kiadás (2002) megjelent újdonságokat is beledolgozta. A könyv most változatlan utánnyomásként jelent meg másodszor is magyarul. Valószínűleg a témakör tudományos kutatása nem haladt számottevő mértékben az elmúlt évtized során.A kötet végén fekete-fehér fényképek többsége elektronmikoszkópikus vírusfelvételeket és a járványokat illusztráló képeket ábrázol.

Michael B.A.Oldstone: Vírusvadászok. 2002. Typotex, Budapest, 302 old. + fényképek, ára: 3200 forint)

Buda Béla
eLitMed.hu
2013.05.07

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Gondolat

Holnaplányok

Borgos Anna azonban teljesen új, és eddig a nemzetközi irodalomban is mellőzött szempontból mutatja be ezt az érdekfeszítő, tanulságos és tragikus történetet: mégpedig a pszichoanalízis budapesti iskolájához kapcsolódó nők szempontjából.

Gondolat

Amikor az orvos egyben filozófus is volt

Habár a filozófusok, a bölcsesség szeretői minden korban kevesen vannak, a filozófiának léteznek sűrűsödési időszakai. Ilyen koncentrált periódus volt az ókori görög (athéni) civilizáció aranykora. A medicina értékrendjét, metafizikáját (az aktív eutanázia és a magzatelhajtás tilalmát, „a beteg java a legfőbb törvény” -t) az aszklépioszi hagyomány alapján kinyilatkoztató, s az empirikusan vizsgálható fizikai hatóokról szóló kórtani elméletét (humorálpatológia) úgyszintén megteremtő Hippokratész kilenc évvel volt fiatalabb Szókratésznél, s amikor meghalt, Platón már az ötvenedik életévébe lépett.