Hírvilág

Vírusvadászok

2013. MÁJUS 06.

Paul de Kruif 1926-ban megjelent "Bacillivadászok" című könyve nagy siker volt a háború előtt és még egy ideig utána is, mert regényes módon, sztoriként megfogalmazva mutatta be a baktériumok kutatásának történetét, és az eredményeket, amelyeket az új ismeretek alapján el lehetett érni (akkor még főleg a járványtan adott eszközöket a megelőzéshez, a gyógyítás még kezdetleges volt). A szerző, ismert virológus, a régi könyv nyomán írta le a víruskutatás és a közegészségügyi vírusmegelőzés ugyancsak érdekes históriáját.

A fordító bravúrja, hogy az eredeti angol címet (Viruses, Plagues, and History) a régi címre utalva adta vissza. A víruskorszak nagyjából akkor kezdődött, amikor a baktériumok megismerése már befejeződött, és már megjelentek az első gyógyszerek. Tulajdonképpen csak a himlő kötette össze a két korszakot, hiszen Jenner úttörő munkássága teremtette meg a vakcinációt, amely az aktív orvosi beavatkozás révén történő megelőzés prototípusa. A szerző még ismerte a víruskutatás nagy egyéniségeit, tehát a leírt korszakról közvetlen benyomásokat is szerzett, de "víruskönyvéhez" jelentős történeti forráskutatásokat is végzett.

Mint a könyvből kitűnik, nemcsak a baktériumok okoztak óriási, gyakran világméretű járványokat vagy elterjedt krónikus népbetegségeket is, hanem a vírusok is. A vírusbetegségek hozzájárultak az amerikai hódítások sikeréhez, hiszen a behurcolt kórokozók hatalmas pusztításokat végeztek az amerikai őslakosságban. Másutt egyes szigetek l(pl. Grönland, Fidzsi-szigetek) lakossága szinte kipusztult járványok következtében. De még az újkori történelmet is befolyásolták vírusjárványok, különösen a sárgaláz pusztításai, emiatt vesztette el Napoleón Dominikát és volt kénytelen eladni Luisianát és a déli francia területeket, de az amerikai föderáció is járvány miatt volt képtelen megszerezni az angoloktól Kanada délkeleti részét. Az első világháborút esetleg a németek nyerhették volna meg, ha a keleti frontról a francia hadszíntérre vezényelt seregeiket a spanyolnátha nem tizedeli meg és gyengíti le.

A szerző bevezeti az olvasót a virológia és az immunológia alapismereteibe, majd bemutatja azt a négy vírust, amelyet sikerült megfékezni, közülük a himlőt, amelyet teljesen ki is irtottak, a sárgalázat, amelyet a hordozó szúnyogfajta kipusztításával elimináltak, a kanyarót, amelynek védőoltása lett, vagy a gyermekbénulást, amelyet ugyancsak a vakcináció győzött le. Több más vírus még félelmetes ellenfél (pl. Lassa-láz, Ebola, vérzéses lázak stb.). A HIV nagy küzdelem árán lett visszaszorítható és valamennyire gyógyítható, az influenza még nagyon virulens ellenfele a medicinának, hiába vannak már védőoltások, de a vírus szerkezete nagy mutációkra képes. A kergemarha-kór és más ritkább betegségek talán még a vírusnál is kisebb kórokozók, prionok hatására keletkeznek.

A szerző az érdekesen de szakszerűen megírt probléma bemutatáshoz a megfelelő irodalomjegyzéket is kapcsolt, megadja a főbb honlapok elérhetőségét, és a könyv fordítója, Dömök István ismert magyar virológus ( a szellemes cím kitalálója) a szövegbe még a megjelenés (1998) és a magyar kiadás (2002) megjelent újdonságokat is beledolgozta. A könyv most változatlan utánnyomásként jelent meg másodszor is magyarul. Valószínűleg a témakör tudományos kutatása nem haladt számottevő mértékben az elmúlt évtized során.A kötet végén fekete-fehér fényképek többsége elektronmikoszkópikus vírusfelvételeket és a járványokat illusztráló képeket ábrázol.

Michael B.A.Oldstone: Vírusvadászok. 2002. Typotex, Budapest, 302 old. + fényképek, ára: 3200 forint)

Buda Béla
eLitMed.hu
2013.05.07

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A könyv a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be.Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben...

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Gondolat

Amikor az orvos egyben filozófus is volt

Habár a filozófusok, a bölcsesség szeretői minden korban kevesen vannak, a filozófiának léteznek sűrűsödési időszakai. Ilyen koncentrált periódus volt az ókori görög (athéni) civilizáció aranykora. A medicina értékrendjét, metafizikáját (az aktív eutanázia és a magzatelhajtás tilalmát, „a beteg java a legfőbb törvény” -t) az aszklépioszi hagyomány alapján kinyilatkoztató, s az empirikusan vizsgálható fizikai hatóokról szóló kórtani elméletét (humorálpatológia) úgyszintén megteremtő Hippokratész kilenc évvel volt fiatalabb Szókratésznél, s amikor meghalt, Platón már az ötvenedik életévébe lépett.

Gondolat

Buddhizmus a hazai gyakorló szempontjából

BRYS Zoltán

Gánti Bence a buddhizmus rendkívül szerteágazó, sokszor ellentmondásos bölcseletének és gyakorlatainak bemutatására vállalkozik új kötetében. Aktuális téma, hiszen hazánkban is több buddhista iskola működik, és a reneszánszát élő New Age mozgalom is részben a hinajána, a tibeti és a zen buddhista hagyományokból táplálkozik.

Gondolat

A kifutó veszélyei

Az evészavarok az elmúlt évtizedben kitüntetett figyelmet kaptak a pszichiátriai szakirodalomban. Ennek fő oka, hogy az anorexia nervosa és a bulimia nervosa viszonylag gyakori mentális betegségekké váltak, de újfajta evészavarokról (például: izomdiszmorfia, orthorexia nervosa, purgáló zavar) is egyre több kutatás születik.