Hírvilág

Vírusfertőzés miatti nehézlégzés gyermekekben: adjunk szteroidot?

2011. AUGUSZTUS 15.

A vírusfertőzés miatt nehézlégzésben szenvedő gyermekeknek gyakran adnak per os vagy inhalációs kortikoszteroidot vagy leukotrién-antagonistát, pedig ezt a gyakorlatot nem támasztják alá jó minőségű bizonyítékok. Három új vizsgálat eredményei jobban megvilágítják ezt a kérdést.

Egyik kettős vak, véletlen besorolásos vizsgálatban 1–5 éves gyermek vettek részt, akik kórtörténetében szerepelt légúti fertőzés miatti időszakos nehézlégzés. Őket felső légúti fertőzés fellépésekor albuterollal és ezen kívül 7 napig vagy budesoniddal (napi 2x1 mg), vagy montelukasttal (napi 1x4 mg), vagy placebóval kezelték.
A 12 hónapos követés során a három csoportban hasonlóan alakult a tünetmentes napok aránya (>75%), valamint a per os szteroidkezelés és a kórházi felvétel szükségessége. Viszont a kezelés megkezdése utáni 14 napban szignifikánsan enyhébbek voltak az inhalációs budesoniddal vagy montelukasttal kezelt gyermekek tünetei; a legnagyobb előnyt az asthma szempontjából nagy kockázatú gyermekek csoportjában tapasztalták.

Egy másik hasonló vizsgálatban a gyermekek nagy dózisú inhalációs fluticasont (napi 1,5 mg-ot) vagy placebót kaptak, ha légúti fertőzés tüneteit mutatták. A kezelést 48 óráig vagy a tünetek megszűnéséig folytatták. A tünetek súlyosbodása esetén 2–4 adag albuterolt adtak.
A fluticasonnal kezelt gyermekeknek szignifikánsan ritkábban kellett per os szteroidot adni, és a tüneteik is hamarabb megszűntek (1-2 nap alatt), viszont a növekedésük elmaradt a placebocsoportéhoz képest: súlygyarapodásuk csak a placebocsoport háromnegyedét érte el, és a testmagasságuk 0,3 cm-rel maradt el a placebocsoportétól.

A harmadik vizsgálatban vírusfertőzéssel összefüggő nehézlégzéssel kórházba került gyermekeket tanulmányoztak, akik nem reagáltak az albuterolkezelésre. Véletlen besorolás alapján kaptak öt napig prednisolont vagy placebót. A két csoport prognózisa viszont teljesen egyformán alakult: ugyanannyi időt töltöttek kórházban, ugyanannyi ideig kellett albuterolt adni nekik, és a légúti tüneteket jelző pontszámok sem különböztek a prednisolon- és a placebocsopport között.

A New England Journal of Medicine szerkesztőségi közleményének (NEJM January 22, 2009; 360:409.) szerzője szerint a per os szteroidoknak nincs helye az iskoláskorúnál fiatalabb gyermekek vírusfertőzés által okozott nehézlégzésének kezelésében. Aggasztónak tartja a növekedés elmaradását, főleg azoknak a gyermekeknek az esetében, akik gyakran szenvednek légúti fertőzést.

A Journal Watch szemléző folyóirat szerzői véleménye szerint a vizsgálatok eredményei alapján az asthma szempontjából kis kockázatú gyermekeknél egyedüli választási lehetőség a leukotrién-antagonista. A veszélyeztetett gyermekek csoportjában (például ha családi anamnézisben asthma szerepel) indokolt lehet ezen kívül az inhalációs kortikoszteroidok adása is.


Forrás:

J Allergy Clin Immunol 2008 Dec; 122:1127.

N Engl J Med 2009 Jan 22; 360:339.

N Engl J Med 2009 Jan 22; 360:329.

Journal Watch Pediatrics and Adolescent Medicine, January 21, 2009.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Perinatalis szövődmények és az első trimester eseményei

Anyai tényezők befolyásolják a magzat korai növekedését, ez pedig a szülés körüli szövődmények kockázatát.

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.

Klinikum

Pszichózis mint az antibiotikumok mellékhatása

Direkt kapcsolat van az antibiotikum-expozíció és az akut pszichózis között, állapította meg a Brain, Behavior, & Immunity – Health című szaklap tanulmánya. Az egyesült államokbeli kutatók cikke az első olyan tanulmány, ami az egyes antibiotikumok pszichiátriai mellékhatásainak (insomnia, hallucináció, delúzió, delírium, katatónia, paranoia, érzelmi elszíntelenedés, pszichózis) gyakoriságát értékeli.

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.