Hírvilág

Vidám figurák a kórházfalakon

2013. JANUÁR 08.Svájci és magyar művészek rajzfilm- és mesehősöket festenek a budapesti Szent László Kórház csontvelő-átültetési osztály vizsgálati- és kezelőszobái, valamint a kórház területén működő Démétér ház falaira.

A projekt a svájci-magyar alap Mosolygó Kórház Alapítványnak nyújtott támogatásával valósul meg. A svájci, mesefigurákat festő szakértők 35 napot töltenek el Magyarországon februárban és márciusban: először kéthetes workshopot tartanak a magyar alkotóknak - akiknek jelentkezését még várják -, majd szebbé, vidámabbá varázsolják a kórházi falakat.

A munkálatokat a svájci Anouk Alapítvány szakértői felügyelik. Cserébe a Mosolygó Kórház Alapítvány saját művészeiből álló csoportot küld Svájcba, hogy meglátogassák az ottani kórházak gyerekosztályait - mondta Albert Royaards, a Mosolygó Kórház Alapítvány elnöke a keddi sajtótájékoztatón Budapesten.
Csáky-Bornemisza Éva, a Mosolygó Kórház egyik alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy a súlyos beteg, kórházi kezelésre szoruló gyerekek gyógyulását a jó orvosok mellett lelkileg a szép környezet is segítheti.

Ezen az osztályon a gyerekek heteket, hónapokat töltenek el anélkül, hogy hazamehetnének, izolálva a külvilágtól. Éppen ezért minden apróság enyhülést hoz a betegségben, minden fontos, ami a külvilágot behozza a kórház falai közé - hangsúlyozta Kriván Gergely osztályvezető főorvos.

A Mosolygó Kórház Alapítványt Csáky-Bornemisza Éva és Albert Royaards alapította 2004-ben, azóta folyamatosan küldenek önkénteseket és művészeket - zenészeket, bűvészeket, mesemondókat, színészeket, bábművészeket, kézműveseket - Magyarország 23 kórházába. További hét országban helyi művészekkel és az adott ország finanszírozásával működik a gyermekek lelki gyógyulását elősegítő munka. Az alapítvány emellett orvosi felszereléseket is vásárolt gyermekkórházaknak.
A falfestési programokat Magyarországon 2011 elején kezdték el, azóta tíz ilyen projekt fejeződött be.MTI 2013. január 8., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Gondolat

Megoszthatatlan belső magány

Börcsök Enikő Nemsenkilény - monológ nemmindegyembereknek címmel hozott létre egy előadást, mely egy autista egy napját dolgozza fel. A magányról, a normális meghatározásáról, a nem figyelés trendjéről, a gondolat megosztásának a képtelenségéről beszélget vele Gyimesi Ágnes Andrea.

Gondolat

Dali betegségei

NAGY Zsuzsanna

Dali gyerekkorában számtalan traumát szenvedett. Nemi identitása is bizonytalanná vált.

Idegtudományok

Öngyilkosság mint élettapasztalat

GYIMESI Ágnes Andrea

K. Margit kétszer követett el öngyilkosságot. Életteret cserélt, sorsot váltott.