Hírvilág

Vérzsírcsökkentő gén

2011. AUGUSZTUS 15.

Egy tejszínes turmix elfogyasztása után a trigliceridszint jócskán emelkedik. Létezik azonban olyan génváltozat, amely segít gyorsan eltávolítani ezt a zsírt, jelentősen csökkentve az atherosclerosis kockázatát – állapították meg amerikai kutatók az amish közösség tagjai körében végzett vizsgálatban, amelyet a Science folyóirat legújabb számában közöltek.

Az amish közösség azért vált a genetikai kutatások egyik kedvelt alanyává, mert tagjai csak a közösségen belül házasodnak, és ezért körükben gyakrabban előfordul néhány igen ritka allél is.

Toni Polin és munkatársai a közösség több száz tagját vizsgálták. Az önkéntesekkel tejszínes turmixot itattak, amely 800 kalóriát és nagy mennyiségű zsírt tartalmazott, és óránként mérték a trigliceridszintjüket. A vizsgált személyek nagy többségének a trigliceridszintje magasra szökött, de minden huszadik személy trigliceridszintje alig változott.

Kiderült, hogy az apolipoprotein C-III-at kódoló gén (APOC3) egyik mutációja a felelős ezért a jelenségért. A mutáció szempontjából heterozigóta személyekben a gén egyik allélje működésképtelen, ezért vérükben feleannyi apolipoprotein C-III található, ami alacsonyabb triglicerid- és LDL-koleszterin-szinttel és magasabb HDL-koleszterin-szinttel jár.

A heterozigóták koszorúereiben alig találtak meszesedést, ami arra utal, hogy az apolipoprotein C-III alacsonyabb szintje hosszú távon lassítja az atherosclerosis folyamatát.

A genetikai okból magas koleszterin- és trigliceridszintre számos példát ismerünk. Az amishok körében végzett vizsgálat azt igazolja, hogy léteznek kifejezetten „érvédő” genetikai változatok is. Kétségtelen, hogy a felfedezés felkelti a gyógyszeripar érdeklődését is, de a jelen kutatási eredmény az ezen alapuló hatásos gyógyszerek kifejlesztéséhez vezető hosszú útnak csak az első lépése.

Forrás: Science 2008; 322:1702.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Eddig ismeretlen neuro-immun axis

A felnőttek fele alszik az ajánlott napi 7-8 óránál kevesebbet, írják Cameron S. McAlpine és munkatársai „Sleep modulates haematopoiesis and protects against atherosclerosis” című, a Nature-ben megjelent tanulmányukban. A másodikként magyar szerzőt (Kiss G. Máté, Harvard Medical School, Medical University of Vienna) felvonultató írás bemutatja, hogyan vezet az elégtelen vagy megzavart alvás érelmeszesedés kialakulásához. A tanulmány azonosít egy eddig ismeretlen neuro-immun tengelyt, ami az alvást a haematopoiesis-hez és az atherosclerosis-hoz kapcsolja.

Klinikum

ACE-gátló kezelés infarktus előtt és után Hypertonia és nephrologia - 2017;21(1. klsz)

TOMCSÁNYI János

Összefoglaló az ACE-gátlók és ARB-k coronaria atherosclerosisára való hatásáról. Amíg az ACE-gátlók és az ARB-k balkamra-diszfunkcióra való hatása régóta ismert, a kedvező reverz remodelláció sokat vizsgált effekt, addig ezen szereknek a coronaria atheroscleroticus folyamataira való hatása kevésbé volt a figyelem fókuszában. Valójában az ACE-gátlók kedvező hatása az atherosclerosisra igen korán kimutatható, ezért fontos már az infarktus előtt is az ACE-gátló kezelés. Külön figyelmet érdemel a veseelégtelenség és a betegek hosszú távú adherenciája ezen betegcsoportban.

Hírvilág

A vénás thromboembolia hajlamosít az artériás eseményekre?

Gyakoribb a szívinfarktus és a stroke a nem provokált tüdőemboliát elszenvedett betegekben.

Hírvilág

Atherosclerosis 4000 éve: A Horus vizsgálat

Bár az atherosclerosist modern betegségnek tartják, a vizsgálat eredményei felvetik a betegség iránti alapvető hajlam lehetőségét

Hírvilág

A krónikus Chlamydia-fertőzés és a perifériás artériás betegség

A kéthónapos antibiotikum-kúrától nem javult a perifériás keringés, de nem ez lesz az utolsó szó…