Hírvilág

Végstádium hosszának becslése mobilalkalmazással

2011. AUGUSZTUS 15.

A kutatók olyan új módszert fejlesztettek ki, amely a terminális állapotú rákbetegek túlélésének várható időtartamát sikeresebben képes előre jelezni, mint a korábbi eljárások.

A páciensek, akik előrehaladott stádiumú rákbetegségben szenvednek, gyakran tudni szeretnék, hogy mennyi idejük van még hátra. Az élet vége felé közeledve halaszthatatlanul fontossá válnak a végső felkészülés kérdései. A haldoklók szeretnék kifejezni végső akaratukat, szóban vagy írásban, szeretnék, ha lenne elég idejük arra, hogy kifejezzék kívánságaikat, hogy megnevezzenek valakit, aki döntéseket hoz majd a nevükben, hogy rendbe tehessék pénzügyeiket, és a szükséges lépések is megtörténjenek a temetés előkészítéséhez.

A londoni St. George s University tudósai a korábbi statisztikai becslések módszertani előnyeit ötvöző számítógépes modellt dolgoztak ki, ami a vérkép egyes adatai (mint pl. a fehérvérsejt-szám), a pulzusszám, és a beteg tünetei alapján képes előrejelzést tenni a halál várható időpontjára. A tapasztalatok szerint a modell legalább olyan pontossággal teszi meg becslését, mint a betegek kezelőorvosai.

A tudósok elmondták, hogy az általuk létrehozott modell abban különbözik a korábbi skáláktól, hogy segítségével – az orvos szubjektív becslésétől függetlenül – arról legalábbis nagy biztonsággal képet alkothatunk, hogy a beteg várható élettartama napok vagy hetek nagyságrendjébe esik. A szoftver alkalmazása így segítséget nyújthat a családoknak, gondviselőknek és az ápolóknak a kezelés és az egyéb teendők megtervezésében.

A kutatás, amelyet a Cancer Research UK finanszírozott, áttekintette 18 palliatív szolgáltatás munkáját és adatait, köztük hospice ellátásokét, kórházi támogató csoportokét; több mint 1000 olyan személyt kísért figyelemmel, akik előrehaladott állapotú rákbetegek voltak, és gyógyító célú kezelést már nem kaptak.

Az olyan markerek kombinációjával, mint a vérkép adatai, pulzus, súlyveszteség, fáradság, légzési elégtelenség, az előrejelző modellek két változatát is létrehozták.

Dr. Paddy Stone, a tanulmány első szerzője szerint: „Ezek a skálák értékes információkat nyújtanak a páciensek, gondviselők és egészségügyi szakértők számára. Ugyanakkor fontos emlékezni arra, hogy az eredményeink nem produkálnak egy definitív modellt arra, hogy megjósolják, hogy valaki milyen sokáig fog élni, ám minden érintettnek tisztább elképzelése lesz arról, hogy valószínűleg mi fog történni.”

A tanulmány egy másik szerzője Chris Todd, a University of Manchester professzora hozzáfűzte: „Ez az eszköz abban is segíthet minket, hogy megállapítsuk, kik azok a betegek, akiket speciális ellátásban kell részesíteni, javítva életminőségüket. Most azon dolgozunk, hogy tovább javítsuk az előrejelző modelleket, és azonnal elérhetővé tegyük őket klinikusok számára.”

A kutatók bizonyosak abban, hogy az orvosok jól tudják majd használni a modell számításait produkáló szoftvert akár a kórteremben a beteg ágya mellett is, amennyiben az alkalmazást okos telefonra vagy PDA-ra telepítik.

A kutatás eredményei azt bizonyítják, hogy a modellnek az a fajtája, ami nem igényel vérvizsgálatot, a túlélést hozzávetőlegesen olyan pontosan jósolja, mint egy orvos. A másik verzió, amelyik vérvizsgálat eredményeit is felhasználja, az orvosnál is jobb prognózist ad. A modellt olyan pácienshez is hozzá lehet igazítani, aki nem képes válaszolni az egészségi állapotával kapcsolatos kérdésekre.

A kutatók szerint gyakori, hogy az ápolók és a hozzátartozók túl sokáig hezitálnak, hogy egy olyan beszélgetést kezdeményezzenek a beteggel, amelyben végső rendelkezéseit megteheti. Ha erre a beszélgetésre – a szoftver felhasználásával – egy korábbi időpontban sor kerülhet, 57 százalékra fogja javítani az esélyt arra, hogy egy rákos beteg, ha otthon akar meghalni, meg is tudja valósítani elhatározását.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: https://www.sgul.ac.uk

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Egészségpolitika

Mentális világjárvány küszöbén állunk

Szakemberek szerint, ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket, nem avatkozunk be, a Covid-19 pandémiáját viharos sebességgel a pszichés követi. Már most vannak előjelei, egyértelműen megnőtt az erőszak, mind a családokon belül, mind az utcákon, közlekedésben, de többen fordították ezeket az indulatokat önmaguk ellen. Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke szerint most az oltópontokhoz hasonló segítőhelyekre lenne szükség, hogy megelőzzük a „lelki katasztrófát”. A járvány megannyi szereplőt számos módon visel meg lelkileg, ami hadipszichiátriai helyzethez vezethet, bár erre fel lehet készülni. Rezidensek, pszichológusok és szakorvosok együttes munkája – de akár jól képzett önkéntesek is – sokat tehetnek azért, hogy a járvány mentális hatása is megoldódjon.

Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

A szív eredetű hirtelen halálozás és a kokainfogyasztás között talált összefüggést egy új spanyol tanulmány.

COVID-19

Hálózati inverz fertőzési modellek a járványterjedés vizsgálatában

Az egyre növekvő COVID-19 világjárvány közben a világ számos tudósa és kutatócsoportja fáradozik a vírus terjedésének minél pontosabb megértésén, hogy hatékonyabb beavatkozási módszereket dolgozzanak ki a legfőbb döntéshozók számára a terjedés enyhítésében, illetve megállításában. A legfontosabb kutatási területek a fertőzésterjedés modellezése, a fertőzöttség gyors és pontos kimutatása, lehetséges védőoltások és gyógykezelések kifejlesztése, illetve a járvány társadalmi- és gazdasági hatásainak vizsgálata.

Klinikum

Az orvosi empátia

Bármely területen dolgozó orvos számára jelentős feladat a pácienssel és hozzátartozóival való kommunikáció, történjék az sebészeten, belgyógyászaton, vagy a háziorvosi ellátásban. A terápiás hatású orvos-beteg kapcsolat kialakításának alapfeltétele az orvos empátiás képessége.