Hírvilág

Védendő infrastruktúrák

2012. MÁRCIUS 19.Tíz ágazatban kívánja a kormány lehetővé tenni kritikus infrastruktúra elemeket azonosítását, amelyek védelméről kiemelten kell gondoskodni - az ezt szabályozó törvény tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A törvényben leírt rend szerint a kormány kijelöl egy hatóságot, amely nevesíti a védendő infrastruktúra elemeket, majd határozatban közli ezt az üzemeltetővel.
Ez utóbbi köteles kijelölni a cég és a hatóság közti biztonsági összekötő személyt, akinek meg kell felelnie a legmagasabb szintű nemzetbiztonsági ellenőrzésen. A hatóság emellett üzemeltetői biztonsági tervet készíttet az üzemeltetővel.

A biztonsági üzemeltető bére, továbbá a védelem költsége az üzemeltetőt terheli.
A törvény hatályba lépését követő negyedik hónaptól már alkalmazni kell a védelmi szabályokat az energetikai és a közlekedési ágazatban.
Jövő év elejétől bekerülnek a védendő infrastruktúrák közé az élelmiszer-, az egészségügyi-, a pénzügyi-, és az ipari ágazatban lévő, és a hatóság által nevesített infrastruktúra elemek.

Végül jövő júliustól az infokommunikációs technológiák, a vízszolgáltatók, a kormányzati szervek és a közbiztonság valamint a védelem kerül sorra.
A tervezet indoklása szerint 2008-ban született uniós irányelv, amely tagállami kötelezettségként határozza meg az energetikai és közlekedési ágazatokban lévő kritikus infrastruktúra elemek védelmét.MTI 2012. március 19., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

SE: Tájékoztató anyagok a légzésvédelemről és az egyéni védőfelszerelésekről

A Semmelweis Egyetem kiváló tájékoztató anyaga a légzésvédelemről és az egyéni védőfelszerelésekről.

Gondolat

Bordélyélet

NAGY Zsuzsanna

A prostitúció feltehetően egyidős az emberiséggel, szakrális, vendégbarátsággal összefüggő vagy profán, üzleti formái igen korán fellelhetők a különböző régészeti emlékekben.

Egészségpolitika

Elektronikus ékszerek az egészség szolgálatában

Karkötőket és amuletteket munkálnak meg a Dartmouth's Institute for Security, Technology, and Society (ISTTS) laboratóriumaiban. Ezek a műtárgyak éppenséggel nem a puszta díszítő funkciót hivatottak betölteni - a tudósok és mérnökök személyes mobil egészségügyi (mHealth) eszközöket konstruálnak: ha úgy tetszik funkcionális ékszereket.

PharmaPraxis

Gigabírság a bírák előtt

A Kúriához fordul az OGYÉI a Prompt Pharma ügyében

Hírvilág

Élet? Pálya? Itthon? - Zöldkeresztről a Vöröskeresztben

Minden feltétel adott ahhoz, hogy orvosaink ne a magyar betegeket gyógyítsák – derült ki a LAM-Klub rendezvényén.