Hírvilág

Valóságshow-k és a plasztikai műtétek

2011. AUGUSZTUS 15.Régóta elfogadott tény, hogy a tizenéveseket rendkívüli mértékben érdekli külső megjelenésük. Egyes valóságshow-k maximálisan ki is használják ezt, és azt hirdetik, hogy a boldogság csupán egy szikemetszésre van.

A Rutgers-Camden egyik pszichológusa szerint az ilyen tévéműsorokat néző kamaszok nagyobb valószínűséggel csatlakoznak azokhoz a milliókhoz, akik évente kés alá fekszenek az áhított szépségért. Pedig a még fejlődésben lévő testek – és elmék – számára az efféle drasztikus döntések jóval a szalagavatón túlnyúló hatásokkal járhatnak.

Charlotte Markey, a Rutgers-Camden pszichológia professzora férjével, Patrick Markeyval, a Villanova Egyetem pszichológusával közösen jelentetett meg kutatást a témában.

„Amikor a kozmetikai műtétekre gondolunk, általában nem tekintjük életre szóló kérdésnek. Rengeteg nyomás nehezedik ránk azért, hogy egy bizonyos szemszögből nézzük a dolgot, így senkit sem lehet hibáztatni azért, hogy megadja magát ezeknek a hatásoknak; mindnyájan bűnösök vagyunk azért, hogy sebezhetőnek érezzük magunkat. Az azonban, hogy mit gondolnak a fiatal férfiak és nők a testükről, idővel felhalmozódik, és általános egészségi állapotukat is befolyásolja” – írja a pszichológus. „Az a bajom, hogy még nem született meggyőző adat arról, hogy a plasztikai műtét boldogabbá tenné az embereket, csak arról, hogy a kuncsaftok újra és újra visszatérnek.”

A férj és feleség kutatócsoport közel 200, húszéves átlagéletkorú résztvevő véleményét kérdezte egy szépítő show-ról, illetve egy lakásfelújító műsorról. Az eredmények azt mutatták, hogy a nők nagyobb valószínűséggel akartak plasztikai műtétet végeztetni, mint a férfiak, és a plasztikai sebészettel kapcsolatos műsor nézői nagyobb valószínűséggel gondolkodtak a műtéten, mint azok, akik nem követték nyomon a show-műsort.

Markey szerint azért szomorú a plasztikai sebészettel kapcsolatos show hatása, mert a nézők úgy vélik, hogy a külső megjelenés az egyedüli út az önmegelégedés felé, pedig ez az út a pszichológus szerint körkörös. „Ha a plasztikai műtéttől jobban érezzük magunkat, akkor miért végeztetünk újabbat és újabbat?” – teszi fel a kérdést. „Ez a gondolkodás az anorexiásokhoz hasonlít, akik mindig újabb és újabb 2 kilót akarnak leadni.”

Bár az ABC csatorna Extreme Makeover műsorát 2007-ben befejezték, hatására több hasonló témájú show-műsor indult meg, például a Hattyú, a Kés/Alatt, a Híres arcot akarok vagy a Dr. 90210. A valóságshow-k témától függetlenül gyakorolt újszerű médiahatásával kapcsolatban is felmerültek kérdések.

„A kulturális kontextus azt sugallja, hogy sose legyünk elégedettek fizikai önmagunkkal. Ritka az, ha valakit egyáltalán nem érdekel, vagy olyan erős ellenhatást fejt ki, hogy nem befolyásolja ez a külső erő” – írja Markey. „Meg kell tanítanunk a gyerekeknek, hogy kritikusan fogadják a minket bombázó üzeneteket, és pozitív dolgokat kell mondanunk nekik, hogy ezzel is növeljük önbecsülésüket.”

Markey ezt a kulturális dialógust azzal viszi be saját családjába, hogy megmagyarázza kisgyerekeinek, miért nem játszhatnak a Barbie babával. „Elmagyarázom nekik, hogy az életükben sosem fognak olyan emberrel találkozni, aki úgy néz ki, mint ez a baba… Rengeteg üzenet ér el hozzánk, amelyek azt sugallják, hogy változtassunk önmagunkon, de fiatal korban azt kell mondanunk a gyermekeinknek, hogy olyannak szeretjük őket, amilyenek.”

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

COVID-19

Covid-19 – a rákgyógyításban is nehézségeket okozott

A betegek, de még az orvosok is nehéz helyzetbe kerültek a világjárvány hozta egészségügyi átrendeződés kapcsán. Egyrészt volt, ahol hónapokig nem is fogadták a betegeket, a már megkezdett kezelések is abbamaradtak, másrészt maguk az érintettek is tartottak bemenni az intézményekbe. A kormányrendeletek ellenére tanácstalan volt gyógyító és páciens egyaránt.

Idegtudományok

Két munkacsatornás endoszkópos műtétek a gerincsebészetben

A minimálisan invazív endoszkópos gerincműtéteket gerinccsatorna-szűkület és gerincsérv, csigolyaelcsúszás kezelésére használják. Czigléczki Gábor idegsebésszel a technika továbbfejlesztett változatáról, a két éve Magyarországon is elérhető két munkacsatornás technológiáról beszélgettünk.

Hírvilág

EESZT - állandó társ a háziorvosi ellátásban

Az EESZT talán a háziorvosok számára nyújtja a legtöbb segítséget, mivel megismerhetik betegük kórelőzményeit, melyek tekintetében eddig a páciensre voltak utalva. A NEAK által ellenőrzött kötelező adatszolgáltatás biztosítja számukra, hogy a szükséges információkat megtalálhassák a rendszerben, azonban részükre is előír kötelezettségeket, amiket a napokban megjelent jogszabály-módosítás alapján az egészségügyi államigazgatási szerv is ellenőrizni fog.

Gondolat

Nem a pénz, az egyedi tudás a mérce – Interjú dr. Bene Ruzsenával

Nem csak pénzkérdés, hogy a plasztikai sebészek az állami egyészségügyben maradjanak – véli dr. Bene Ruzsena, a Bethesda Gyermekkórház Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központjának osztályvezető plasztikai sebésze. A történelemből ismert orvosokra hivatkozik, akik a gyakorlat megszerzése, a szakma iránti szeretet, a betegek segítése miatt dolgoztak a közszférában és a szegényeket magánpraxisukban ingyen gyógyították.