Hírvilág

Urbánus terek autentikus jelenetei

2014. JANUÁR 26.

Czabán György fotóit, drMáriás festményeit állítja ki Hollandiában
Két magyar alkotónak is kiállítása nyílik a jövő héten Hollandiában: Czabán György budapesti fotóiból január 28-án Utrechtben, drMáriás festményeiből január 30-án Hágában.

Czabán György Budapest Bartóktól Banksy-ig című tárlatát Bruno van den Elshout holland fotóművész nyitja meg az utrechti Studio BaSe Art and Photography-ban. drMáriás Hollywood a vasfüggöny mögött című anyaga a hágai Suez Gallery-ben lesz látható, a kiállítást Csonka Dániel, a hollandiai magyar nagykövetség attaséja nyitja meg.

Az utrechti kiállítás ajánlója szerint Czabán György zenészeket, művészeket, demonstrációkat, bulikat, kiállításokat, állatokat, növényeket, épületeket, hajókat egyaránt fotóz, fotográfiai tevékenységének legizgalmasabb és legfontosabb csapása mégis az, amely az urbánus terek különlegesen autentikus jeleneteit örökíti meg.

"Budapestről készült fotósorozatán a polgári tradíció, a gyógyfürdők, a templomok, a köztéri szobrok, a szép utcák, a macskaköves járdák, amelyek a múltat idézik, összeölelkeznek képein a grafittik, a hibák, a romok, a kiömlött festékek, a hanyagul ott hagyott kövek, betondarabok, csempék és mindenféle szemét világával lencséjének páratlanul megtermékenyítő módján. Mintha Bartók talált és feldolgozott zenei motívumai csapnának össze rajtuk egy hatalmas jam session keretében Banksy várost ellepő graffitijeivel, átfestéseivel, karcolásaival" - olvasható a közleményben.

drMáriás kiindulópontja szerint a vasfüggöny mögött két világ van. Egyrészt a valóság, a politikai harcok, a háborúk, a diktatúrák világa, másrészt a művészeté, amely az előző felett kellene, hogy lebegjen, ahogy nyugaton, a királyi udvarokban, palotákban, múzeumokban.

"Csakhogy keleten ilyen nincs, csak a hétköznapok barikádja, ahol a két világ összekeveredik, így a nagy diktátorok, politikusok világa is összetéveszthetővé válik a művészet világával, vagyis a diktátorok Modigliani, Schiele, Dubuffet, Rothko világával egy térben és időben jelennek meg, lévén a végtelen keleten ugyanaz, maga az itt és most" - fogalmazott az alkotó.

Így lesz drMáriás festményein Kádár János és Rákosi Mátyás kommunista vezér Schiele vagy Mondrian modellje, Ratko Mladic Fernand Légeré, vagy a mai politikusok, mint például Orbán Viktor Roy Liechtensteiné, Mesterházy Attila pedig Jasper Jones-é.

"Ezek a képek nemcsak a keletnek szólnak, a pop- és a szocart vegyített eszköztárával olyan csavart igyekeznek létrehozni, amellyel a nyugati ember megértheti, milyen az a kelet-európai világ, ahonnan ez a művészet származik. Hogy ott minden más, mint aminek látszik, minden kicsit self-made, hisz saját történelmet kell írnunk magunknak is, és ez a keveredés és félreértés-sorozat nemcsak szomorú, hanem sokszor mulatságos is" - hangsúlyozta drMáriás.

A kiállításának otthont adó hágai Suez Gallery-t Kronauer Éva és Fülöp Tamás vezeti, a tárlat létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Czabán György 1957-ben született Budapesten, számos fotókiállítása volt Magyarországon. Hat album készült válogatott fotóalkotásaival, ezek egyike a Budapest-sorozatot mutatja be. Hét nagyjátékfilmet rendezett, 14 televíziós és számtalan dokumentumfilmet. A Közgáz Vizuális Brigád független filmstúdió megalapítója és vezetője.

Az első magyar avantgárd dzsesszklub, a Közgáz megalapítója és hosszú éveken át vezetője. A független budapesti Tilos Rádió szerkesztője és műsorvezetője.
drMáriás 1966-ban született Újvidéken, 1986-1991 között a Belgrádi Művészeti Egyetemen végzett tanulmányokat. 1991-ben Budapestre költözött, azóta ott él és dolgozik.

Számos kiállítást rendeztek alkotásaiból többek között Budapesten, Londonban, Bécsben, New Yorkban, Moszkvában, Belgrádban és Ljubljanában. Tudósok nevű együttesével rengeteg koncertet adott világszerte, ebből csaknem százat Hollandiában. Íróként is ismert.

2014. január 26., vasárnap

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Megoszthatatlan belső magány

Börcsök Enikő Nemsenkilény - monológ nemmindegyembereknek címmel hozott létre egy előadást, mely egy autista egy napját dolgozza fel. A magányról, a normális meghatározásáról, a nem figyelés trendjéről, a gondolat megosztásának a képtelenségéről beszélget vele Gyimesi Ágnes Andrea.

Gondolat

A neurózis nagyvárosi megjelenése és korai tapasztalatai – Orvosi és irodalmi diskurzusok 1900 körül

HEGEDŰS Máté

Tanulmányomban arra vállalkozom, hogy olyan forrásokat ismertetek és kommentálok, amelyek valamilyen módon érzékenyen reflektáltak a nagyvárosi idegességre mint újonnan megjelent és elterjedt betegségre. Az alábbiakban olyan orvosi regiszterű szövegeket mutatok be, melyek jelentős mértékben járultak hozzá a betegség képének kialakulásához és egyáltalán ahhoz a folyamathoz, hogy ezt a jelenséget betegségként kezdték számon tartani.

Gondolat

A szenvedés és szenvedély költője, Pilinszky

Pilinszky a huszadik század legnagyobb hatású katolikus érzelmű költője, aki megrázó verseiben jeleníti meg életének mélységeit.

Gondolat

A modern kórháztervezés aktuális kérdései

A kórháztervezés kapcsán jogosan felmerülő kérdés; egy épület azon túl, hogy az alapvető funkciókat ellátja, milyen hatással lehet a felhasználókra? Sok kutatás foglalkozik a gyógyító építészet fogalmával; az architektúra milyen befolyással van a gyógyulás folyamatára, és mik azok a tervezési szempontok, amelyek hozzásegíthetnek a mielőbbi felépüléshez?

Ökológia

Az élő város

Eberhard Straub könyve a városok történetét, az egymásra rakódott, és ugyanakkor dinamikusan változó legfontosabb kultúraformáló tényezők mentén mutatja be. Miközben áttekintést ad az európai városok fejlődésének legfontosabb narratív kereteiről, felvázolja az életmódokat és széles ecsetvonásokkal azok társadalompolitikai kontextusát.