Hírvilág

Újraélesztés Bostonban

2012. ÁPRILIS 25.


Az idei bostoni maratoni futóverseny előtt két napon át mind a versenyzők, mind a nézők megtanulhatták a hirtelen szívhalálból történő újraélesztés alapjait: a technika segítségével amivel bárki életet menthet, amíg a szakképzett segítség is odaér.

Az érdeklődés nemcsak a legrégibb városi futóverseny helyszínén, hanem világszerte nagy volt, mert a soron következő, hasonló sportrendezvények szervezői is szándékoznak ilyen képzést tartani.

A bostoni a legrégebbi, évente megrendezett maratoni futóverseny. Először 1897-ben rendezték meg, akkor 18 résztvevő vágott neki a távnak. A legtöbben 1996-ban voltak: akkor 35 000 futó fejezte be a versenyt.

Boston a maratoni futások egyik legnehezebb helyszíne, komoly megterhelés ró a sportolók szervezetére. Az amerikai nagyvárosban verseny közben 2002-ben volt az utolsó haláleset, de az idei esemény vezető orvosa, Aaaron Baggish úgy gondolta, hogy két napon keresztül minden részt vevő futót vagy nézőt megtanítanak újraéleszteni.
A gyorstanfolyam 20-30 perc volt. A résztvevők videós bemutatón láthatták a tennivalókat: a halál beálltának megállapítását, majd a hátára fektetett ember mellkasának percenként százszor történő, erős nyomását, egészen addig, amíg a szaksegítség odaér és szükség esetén lélegeztetni is kezdi az áldozatot.

Ezt a műveletet olyan babán is gyakorolhatták, amelyik mérte a mellkas összenyomásának erejét és tempóját. Régebben a hirtelen halált halt embert lélegeztetni is javasolták, de japán, svéd és amerikai vizsgálatok azt bizonyították, hogy a szájüregbe fújt levegő nagyrészt nem a tüdőbe, hanem a gyomorba kerül és nagy időveszteség a szívműködést pótló mellkas-nyomás szempontjából.

Aki elvégezte a félórás oktatást, az karperecet kapott. Ez jelezte, hogy megtanulta a szaksegítség megjelenéséig szükséges tennivalókat. Baggish és munkatársai hangsúlyozták, hogy hirtelen, váratlan szívhalál esetén az áldozat sorsát az dönti el, hogy mikor kezdik el az újraélesztést. Minden üres perc, amikor a környezet csak tehetetlenül néz, tíz százalékkal csökkenti az újraélesztés sikerének esélyét.

Az április harmadik hétfőjén rendezett idei versenyre 22 426 futó nevezett és mintegy félmillió néző állt a pálya szélén. Haláleset nem fordult elő, de sokan megtanultak újraéleszteni.


MTI 2012. április 24., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Mi történik az agyunkban, amikor meghalunk?

Először rögzítették EEG-vel egy haldokló ember agyhullámait. Az agy az átmenet során és 30 másodpercig a halál után is aktív és koordinált maradt. Az átmenet során az álmodásra, a memória-előhívásra és a meditálásra jellemző EEG-hullámok jelentek meg.

Hírvilág

ELTE: Életvégi döntések járvány idején

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar 2021.január 29.-én online konferenciát szervez Életvégi döntések járvány idején címmel.

Gondolat

Az őssejtterápia és a klónozás kísérleti eredményei

Az elvesztett testrészek és szervek átültetéssel végzett pótlása és spontán regenerációja már az ókor képzeletét is foglalkoztatta. Valamennyi kultúra mítoszai, istenei és héroszai között szép számmal találunk kimérákat, emberfejű, állattestű lényeket, akiket ma xenotranszplantátumoknak neveznénk.

Idegtudományok

Agyhalál felnőttekben: új irányelvek

Az agyhalál megállapításának módjáról felnőttek esetében új irányelveket tett közzé az American Academy of Neurology. Az eredetileg 1995-ben kidolgozott irányelvek új változatát a szerzők a legújabb kutatásokon alapuló részletes gyakorlati instrukciókkal is kiegészítették, amelyek rendkívül hasznosak lehetnek a gyakorló orvosok számára.

Gondolat

Remélem, a Semmelweis Tervet nem fújja el a szél – Interjú dr. Szilvási Istvánnal

A Semmelweis Terv megvalósítása csak előfeltétele annak, hogy a többlet-forrásokat racionálisabban használhassuk fel.