Hírvilág

Új módszerekkel a leszokás rögös útján

2011. AUGUSZTUS 15.

A dohányzást abbahagyni sokaknak sikerül, de tartós absztinencia (nemdohányzás körülbelül egy évig) csak a próbálkozók 10–20%-ában várható. Gyógyszeres és egyéb segítséggel jó esetben ennek az aránynak a kétszeresére lehet számítani, ami azt jelenti, hogy a dohányosok legalább kétharmada dohányos is marad…

…hacsak nem próbálkozik újra – ennek a lehetőségnek a tanulmányozására soroltak be a kutatók 250-250 beteget csak gyógyszeres kezelésben, ezen kívül két konzultációban. illetve hat konzultációban részesülő csoportokba, és két éven keresztül félévenként újra felajánlották nekik a kezelést, ha az korábban nem járt sikerrel.

Az eredmények szerint a konzultációkban is részesült betegek nagyobb valószínűséggel számoltak be a dohányzás abbahagyásáról. Sőt, a kezelés mindegyik ismételt felajánlásakor a betegek 25–40%-a próbálkozott meg ismét a leszokással, és a többedszerre próbálkozó betegek is hasonló arányban hagyták abba a dohányzást, mint első „nekifutásból”.

A másik vizsgálatban belgyógyászati társbetegségben szenvedő betegeket tanulmányoztak: az alanyok fele csak nikotintapaszt kapott, a másik csoport pedig ezen kívül bupropiont is, és szükség szerint használhatott inhalációs nikotint is. Hat hónap után a csak tapasszal kezelt csoport 19%-ában nem mutattak ki szén-monoxidot a kilégzett levegőben, míg a kombinált terápiával kezelt csoportban majdnem kétszer annyi beteg, 34% nem dohányzott.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Ann Intern Med 7 April 2009; 150:437-446.

Ann Intern Med 7 April 2009; 150:447-454.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A dohányzás szerepe a rheumatoid arthritis patogenezisében - A Figyelő 2016;1

KISS Emese

A rheumatoid arthritis (RA) az ízületek destrukciójához vezető krónikus autoimmun betegség. Kialakulásában genetikai és környezeti faktorok együttesen vesznek részt. A genetikai meghatározottság körülbelül 50%-áért bizonyos HLA-DRB1 szekvenciák, az úgynevezett shared epitópok (SE) felelősek.

Hírvilág

Mennyit hízik, aki leszokik a dohányzásról?

Tényleg menthetetlenül elhízik, akinek sikerül leszoknia?

Hírvilág

A dohányzás és a nem melanomás bőrrák

A dohányzás összefüggésben áll a squamosus sejtes carcinoma kockázatával mindkét nemben, de főleg a nők körében.

Gondolat

Divat az e-cigaretta

A dohányzásról leszoktató segédeszközként reklámozzák, de keveset tudunk a kockázatairól és az előnyeiről.

Hírvilág

Négy dolog, amelytől az idős elme éles maradhat

A mozgás, a képzettség, a nem dohányzás és a szociális aktivitás idős korban is segíti a tiszta gondolkodást - állapították meg kutatók a Neurology című szakfolyóirat júniusi számában megjelent tanulmányukban.