Hírvilág

Új módszer csecsemők műtét utáni fájdalmának mérésére

2011. AUGUSZTUS 15.


Nehéz pontosan megmondani, hogy egy beszélni még nem tudó gyermek mennyire szenved egy-egy operáció után. A madridi La Paz Egyetemi Kórház orvosai ennek mérésére alkották meg a „Llanto” elnevezésű skálát.

„Kevés eszköz áll az orvosok rendelkezésére annak felismeréséhez, hogy egy beszélni még nem tudó gyermeknek mennyire fáj a műtét, így a megfelelő kezelési mód eltalálása is nehezebb” – magyarázta Francisco Reinoso, a tanulmány szerzője, egyben a kórház vezető gyermekorvosa. Ennek kiküszöbölésére találták fel az első olyan spanyol nyelvű skálát, amely a három év alattiak fájdalmát méri. A Llanto betűszó a spanyol sírás, hangulat, lélegzés, testtartás és arckifejezés szavakból áll össze, mivel az orvosok ezek alapján tudják felmérni a kicsik állapotát.

A beszélni már tudó gyermekek fájdalmát eddig a felnőttekével megegyező skálán mérték. Ugyan angolul már voltak eddig is a fiatalabbaknak való mérőeszközök, mint például a CHEPOS, ezeket azonban nem mindig lehetett más nyelvre átültetni. A mostani kísérlethez 54, a kórházban műtött csecsemőt és kisgyereket vizsgáltak, akik életkora egy hónap és hat év között volt – az ennél idősebbek ugyanis már el tudják magyarázni, pontosan mi a problémájuk. Mindannyiukat egy gyermekgyógyász, egy rezidens orvos és egy nővér figyelte testtartásuk, sírásuk intenzitása, hangulatuk, légzésük, motorikus funkciójuk és arckifejezésük alapján. A felméréseket az operációk előtt és után végezték el, amikor valószínűleg a legalacsonyabb és a legmagasabb volt a fájdalom szintje.

Mindegyikük esetében elvégezték a CHEPOS és a Llanto próbát, mégpedig egymástól függetlenül úgy, hogy nem tudták, a másik próbának szerint mi lett az eredménye. Az eredmények a különböző skálák használatakor nagyon hasonlónak bizonyultak. „A Llanto fő újítása az, hogy az angolul nem nagyon beszélő egészségügyi alkalmazottak is megfelelően tudják alkalmazni. Az eddigiek fordításai ugyanis nem mindig bizonyultak tökéletesnek.” A Llanto ezen kívül a kulturális különbségeket is figyelembe veszi: a spanyol nővérek például sokkal szívesebben vizsgálják a légzést puszta megfigyeléssel, mint mérőműszerrel, ahogyan az angol anyanyelvű országokban szokás.

Ennél a módszernél nincs szükség elektromos berendezésekre, a lehető legrövidebb ideig háborgatják a beteget, és az egész 20-40 másodperc alatt megvan. Igaz, azt a kutatók is elismerik, hogy bizonyos körülmények – mint a hideg, az ismeretlen környezet vagy az éhség – befolyásolhatják a gyermekek viselkedését. A skála nem alkalmazható krónikus fájdalom vagy tüdőgyulladás esetén, illetve agyi sérült kicsiknél. Ennek ellenére a La Paz kórházban már közel 35 ezer esetben használták fel eredményesen.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A cukor nem csillapítja az újszülöttek fájdalmát


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.